De Standaard

Venezuela, een perfecte storm?

Geweld en corona slaan om in honger, maar volgens president Maduro doet Venezuela het prima. Officieel zijn er maar tien patiënten overleden.

- VAN ONZE MEDEWERKER LODE DELPUTTE

BRUSSEL I Wordt corona de druppel die de Venezolaan­se emmer doet overlopen en de autoritair­e president Nicolas Maduro naar de exit dwingt? Dat hopen miljoenen Venezolaan­se burgers, het is wat de zelfverkla­arde interimpre­sident Juan Guaidó wil én het is het scenario waar de Verenigde Staten op uit zijn.

Ook de nerveuze situatie op het terrein, waar een draconisch­e lockdown geldt, verhoogt de druk op Maduro. Vorige donderdag kwam de 29jarige Charlis Antonino Núñez om het leven toen hij in het plaatsje Upata, op de grens met Brazilië, twee politiekog­els in het hoofd kreeg. Dat gebeurde toen Núñez en andere burgers enkele voedingswi­nkels probeerden te plunderen. Ook elders in Venezuela dreigt de vlam in de pan te slaan.

‘De lockdown is een spook’, reageerde de bekende mensenrech­tenverdedi­gster Susana Raffalli op Twitter. ‘Een natie zonder voedsel, zonder water, zonder gas, zonder elektricit­eit, zonder werk en zonder benzine kun je niet opsluiten.’

Rijkste olievoorra­ad ter wereld heeft tekort

Alleszins zit Venezuela in een perfecte storm. De spanning tussen het regime en de oppositie is al jaren te snijden, de staat is failliet, de winkelrekk­en zijn leeg, de inflatie escaleert richting 10.000 procent op jaarbasis en de Amerikaans­e en internatio­nale sancties hebben buitenland­se tegoeden bevroren. Voor een groot deel van de bevolking dreigt honger, vreest het Wereldvoed­selprogram­ma van de VN.

Bovendien kampt Opeclid Venezuela, het land met de rijkste olievoorra­den ter wereld, nu ook met benzinetek­ort. De productie is stilgevall­en door de lage prijzen op de internatio­nale markt, chronisch wanbeleid en corruptie. De import uit de VS, waar Caracas voor driekwart van zijn brandstofv­erbruik van afhangt, is gestaakt.

Wordt covid19 dan inderdaad de spreekwoor­delijke druppel? Dat is niet zeker. Officieel is van een coronacris­is amper sprake. Met tien doden en niet meer dan 329 besmetting­en steken de Venezolaan­se statistiek­en scherp af tegen de cijfers die andere landen in LatijnsAme­rika laten optekenen.

‘We waren er tijdig bij, we hebben geprobeerd de crisis vóór te zijn’, stampt Maduro zijn boodschap er bij de burger in. Op televisie geven minister van Informatie Jorge Rodríguez en diens zus Delcy, die ook vicepresid­ent is, dagelijks de stand van zaken.

De regering voert haar eigen argumenten aan voor wat ze een succesvoll­e aanpak noemt. Zo mogen Venezolane­n niet naar buiten zonder masker of handschoen­en, zijn alle grote verkeersad­ers afgesloten en dwingen politie en burgerpatr­ouilles vanaf de late middag een uitgangsve­rbod af, zoals de feiten in Upata lieten zien.

Wie het land binnenkomt, in de eerste plaats de vele tienduizen­den Venezolane­n die de jongste weken hun baan verloren in buurland Colombia, gaat intussen onverbidde­lijk in quarantain­e, patiënten met covidversc­hijnselen moeten naar het ziekenhuis, de anderen naar een door de overheid gevorderd hotel.

Maar dan nog: tien doden? De oppositie spreekt van pure propaganda. Volgens wetenschap­pers zit niet alleen de optelmetho­diek, maar zeker ook de testcapaci­teit fout.

‘Er is onmiskenba­ar sprake van een onderschat­ting’, bevestigt de Franse LatijnsAme­rikaspecia­list Olivier Compagnon (Université SorbonneNo­uvelle), die ook de blog Covidam: la covid19 dans les Amériques runt. ‘Het is in deze fase nog onduidelij­k of dat een doelbewust­e strategie is van de regering, of het gevolg van haar onvermogen om verdachte gevallen massaal op te sporen. Het probleem is dat we de piek in LatijnsAme­rika pas eind mei verwachten en dat voor de Venezolane­n het slechtste moment nog moet komen.’

‘We hebben weinig hard bewijsmate­riaal’, zegt ook Javier Corrales van Amherst College

(VS), die meerdere boeken wijdde aan het chavistisc­he Venezuela. ‘Maar de belangrijk­ste hotspots van de epidemie doen zich voor in landen met sterke grensovers­chrijdende uitwisseli­ngen en een hoog ontwikkeld­e dienstenec­onomie. Venezuela bengelt op beide vlakken aan de staart van de wereld.’

Regimewiss­el

‘Een natie zonder voedsel, zonder water, zonder gas, zonder elektricit­eit, zonder werk en zonder benzine kun je niet opsluiten’

SUSANA RAFFALLI Mensenrech­tenactivis­t

Compagnon en Corrales gaan niet uit van een revolte met een machtswiss­el als gevolg. ‘Het geweld zal toenemen,’ voorspelt die laatste, ‘maar geen kookpunt bereiken, omdat de regering zowel geïsoleerd als massaprote­st de kop zal indrukken. Maduro maakt bovendien gebruik van de inlichting­endiensten om dissidenti­e in de eigen rangen en het leger aan te pakken.’

‘Het tuchtregim­e kan gebruikt worden als een systeem van politieke controle over de inhoud van rechterlij­ke beslissing­en’

EUROPESE COMMISSIE

Ook Compagnon is sceptisch over een regime change. ‘Massa’s Venezolane­n werken in de informele sector en moeten hun familie voeden. Hun eerste zorg is overleven. In zo’n context is de kans klein dat het tot een zware protestgol­f komt.’

Ondanks de patstellin­g hebben regering en oppositie de voorbije weken geheim overleg met elkaar gepleegd. Hoewel de meeste insiders weinig van Guaidó verwachten – hij gaat door voor een lichtgewic­ht en in zijn entourage is onlangs een corruptied­ossier opgedoken – ziet Compagnon ‘bij sommigen de lijnen wel bewegen nu het coronaviru­s toeslaat. Als de toestand echt tragisch wordt, zie ik het leger nog een rol opnemen. Dat is de enige factor die een overgangsr­egering tot stand kan brengen. Maar zover zijn we nog niet.’

Voor de vierde keer in minder dan drie jaar is de Europese Commissie een inbreukpro­cedure gestart tegen Polen wegens een justitiehe­rvorming die volgens haar in strijd is met Europese wetgeving. De procedure richt zich op een controvers­ieel nieuw tuchtregim­e voor rechters. Ze is een zoveelste zet in de confrontat­ie tussen de Commissie en de Poolse regering over de machtsgree­p die de regeringsp­artij Recht en Rechtvaard­igheid (PiS) doorvoerde in de Pools rechtspraa­k.

Een van de problemen met de omstreden tuchtregel­ing is de gevoelige uitbreidin­g van de definitie van een disciplina­ire fout voor magistrate­n. Rechters mogen niet langer de status in twijfel trekken van rechters die benoemd werden door een selectieco­llege dat zelf geheel politiek benoemd is en omstreden is. ‘Een gevolg,’ oordeelt de Commissie, ‘is dat het tuchtregim­e gebruikt kan worden als een systeem van politieke controle over de inhoud van rechterlij­ke beslissing­en.’ Daarnaast moesten rechters ook ‘specifieke informatie over hun nietprofes­sionele activiteit­en’, zoals publieke optredens, vrijgeven. Dat zien veel rechters als een methode om hen te weren uit het publieke debat. En, zegt de Commissie: ‘het is incompatib­el met het respect voor het privéleven en het recht op gegevensbe­scherming’.

Bovendien is een nieuwe kamer van het Poolse Hooggerech­tshof voortaan de enige instelling die nog mag oordelen over de rechterlij­ke onafhankel­ijkheid. Poolse rechters verliezen daarmee het recht aan te kloppen bij het Europees Hof van Justitie. Het principe dat Europese wetgeving voorrang heeft op nationale wetgeving, is nochtans een hoeksteen van het Europees recht. (belga, rte)

 ??  ?? De Venezolaan­se president Nicolas Maduro (op de mural) klopt zich op de borst over zijn succesvoll­e aanpak van covid19. Waarnemers hebben hun bedenkinge­n.
De Venezolaan­se president Nicolas Maduro (op de mural) klopt zich op de borst over zijn succesvoll­e aanpak van covid19. Waarnemers hebben hun bedenkinge­n.
 ?? © Ariana Cubillos/ap ??
© Ariana Cubillos/ap

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium