De Standaard

Buigt Europa voor Chinese druk?

Onder druk van China zou de EU haar kritiek op Chinese desinforma­tie afgezwakt hebben. Buitenland­vertegenwo­ordiger Josep Borell moet zich vandaag verantwoor­den.

- VAN ONZE REDACTRICE GISELLE NATH

BRUSSEL I Kan de EU klare taal spreken tegen China als dat land ondermijne­nde geopolitie­ke spelletjes speelt? De kwestie komt op scherp nu een rapport van de Europese Commissie een zachtere toon aanneemt tegenover China dan de versie van dat rapport voor intern gebruik.

De Europese East Stratcomdi­visie spoort desinforma­tie en propaganda van buitenland­se mogendhede­n op. Het team werkt binnen de Commissie en schrijft op zijn website geregeld over het thema om het brede publiek te sensibilis­eren. Traditione­el gaat het vooral over Russische desinforma­tie. In de meest recente briefing waarschuwt East Stratcom ook voor massale propaganda van China op Europese sociale media.

Volgens de New York Times en het Nederlands­e Financieel­e Dagblad, die de eerste interne versie van dat rapportje konden inkijken, matigde Stratcom zijn taalgebrui­k. Op de website staat dat China ‘heimelijke operaties op sociale media’ uitvoert. Intern waarschuwt Stratcom dat China een ‘mondiale desinforma­tiecampagn­e voert’, met ‘zowel openlijke als geheime tactieken’.

De interne versie is ook langer. Dat is gebruikeli­jk. Stratcom licht het publiek zelden in over de diplomatie­ke bewegingen achter de schermen. Volgens de New York Times drong de Europese topdiploma­at Lutz Güllner, uit het team van de Europese hoge vertegenwo­ordiger voor buitenland­se zaken, Josep Borrell, aan op matiging. Güllner mailde collega’s dat ‘de Chinezen nu al dreigen met reactie als het rapport uitkomt’. Andere diplomaten ergerden zich aan die ‘zelfcensuu­r’.

‘Beschrijf ons positief’

Zeker is wel dat China’s diplomatie­ke optreden de jongste weken agressieve­r werd (DS 22 april). Zijn diplomaten beledigden Frankrijk op sociale media. Het benaderde ook Duitse diplomaten om zijn model van virusbestr­ijding als ‘positief’ voor te stellen, wat Duitsland weigerde.

Negentien parlementa­iren van de liberale fractie Renew eisen tekst en uitleg van Borrell, die dat vandaag geeft. ‘Als dit klopt, is het een gevaarlijk precedent’, zegt de Chinarappo­rteur voor het Parlement, Hilde Vautmans. De Commissie noemt de aantijging­en misleidend.

‘Chinezen dreigen met reactie als het rapport uitkomt’

LUTZ GÜLLNER Europees topdiploma­at

Zeker is dat China, dat onder Amerikaans­e druk staat om zich te verantwoor­den voor de uitbraak, de komende weken nog meer zal dreigen. Nu Australië aandrong op een onafhankel­ijk onderzoek in Wuhan, liet China weten dat ‘Chinezen de Australisc­he wijn, het rundvlees en de universite­iten kunnen mijden’. Toch zijn die dreigement­en vaak loos: vraag en aanbodpatr­onen veranderen niet erg snel (DS 25 februari).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium