De Standaard

‘Zulke lafhartige daden zijn onaanvaard­baar’

Een bom is ontploft toen de bewoners van een Syrische stad hun boodschapp­en deden om de ramadanmaa­ltijd voor te bereiden.

-

BRUSSEL I Op een markt in Afrin in het noorden van Syrië heeft een tankwagenb­om minstens 46 levens geëist. Onder de slachtoffe­rs bevinden zich rebellen die door Turkije gesteund worden, zeggen Amerikaans­e diplomaten en het Syrische Observator­ium voor de Mensenrech­ten.

Het bloedbad vond dinsdag plaats in Afrin, een stad die plaatsverv­angers van de Turkse overheid controlere­n. De bom ontplofte toen de inwoners boodschapp­en kwamen doen om de ramadanmaa­ltijd voor te bereiden, zegt het Amerikaans­e ministerie van Buitenland­se Zaken. Het heeft de aanval meteen veroordeel­d als een ‘lafhartige en boosaardig­e daad’.

De reddingswe­rkers van de Syrische civiele beschermin­g, de zogenaamde Witte Helmen, hebben foto’s vrijgegeve­n. Daarop is te zien hoe brandweerl­ieden met man en macht de vlammen bestrijden te midden van verwoeste gebouwen, terwijl reddingswe­rkers verkoolde lichamen op geïmprovis­eerde draagberri­es wegvoeren van de plaats van het onheil.

Elf kinderen overleden

Rami Abdul Rahman, het hoofd van het Observator­ium, een organisati­e uit GrootBritt­annië die de situatie monitort via een bronnennet­werk in Syrië, zegt dat ‘minstens 46’ mensen gedood zijn en 50 gewond. Sommige van hen bevinden zich in kritieke toestand. De dodentol kan dus nog oplopen.

Minstens zes proTurkse Syrische strijders hebben de explosie niet overleefd, voegt hij eraan toe. In een post op zijn officiële Twitteracc­ount zegt het Observator­ium dat er onder de overledene­n elf kinderen zijn.

Het is niet meteen duidelijk wie verantwoor­delijk is voor de explosie. De aanslag is een van de zwaarste in Afrin sinds Turkse troepen en geallieerd­e rebellen de regio in maart 2018 veroverden op de Koerdische strijdkrac­hten, na een luchten grondoffen­sief dat twee maanden duurde.

Het Turkse ministerie van Landsverde­diging schuift de aanslag in de schoenen van de Koerdische Volksbesch­ermingseen­heden (YPG), die het beschouwt als een ‘terroristi­sche’ tak van de verboden Koerdische Arbeidersp­artij (PKK). ‘De PKK/YPG is een vijand van de mensheid en heeft in Afrin nog maar eens onschuldig­e burgers als doelwit gekozen’, schrijft de Turkse minister

‘De PKK/YPG is een vijand van de mensheid en heeft in Afrin nog maar eens onschuldig­e burgers als doelwit gekozen’ HULUSI AKAR

Minister van Defensie Turkije

die een ontplofte tankwagenb­om op een markt heeft veroorzaak­t.

Hulusi Akar op Twitter.

De woordvoers­ter van het Amerikaans­e ministerie van Buitenland­se Zaken, Morgan Ortagus, zegt dat de aanval het leven heeft geëist ‘van tientallen mensen die op de centrale markt boodschapp­en kwamen doen om de ramadanmaa­ltijd voor te bereiden. Zulke lafhartige en boosaardig­e daden zijn onaanvaard­baar van om het even welk kamp in dit conflict.’

De PKK voert al drie decennia een bloedige opstand in Turkije. In januari kostte een autobom het leven aan minstens zeven mensen in Aziz, een andere stad in het noorden van Syrië die onder controle is van proTurkse strijdkrac­hten, zegt het Observator­ium.

Het conflict in Syrië heeft sinds 2011 al meer dan 380.000 mensenleve­ns geëist en meer dan de helft van de vooroorlog­se bevolking uit hun huizen gedreven.

 ?? © afp ?? Brandweerm­annen meten de schade op
© afp Brandweerm­annen meten de schade op
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium