De Standaard

BLIJF IN UW KOT

- ELKE DAG EEN CULTUURTIP OM HET LEVEN TUSSEN VIER MUREN DRAAGLIJKE­R TE MAKEN VANDAAG: SOUNDSCAPE­S LIEVE VAN DE VELDE

1. Regen, overal regen Onderschat nooit de kracht van een stevige plensbui. Zeker niet als je er zelf droog bij blijft. Ga in het midden van de woonkamer liggen, zet die koptelefoo­n op, volume op maximum, download de app Rainy mood (gratis versie), zoek op Youtube naar tropical storms of naar regen die tegen de ramen van een stadsappar­tement tikt, sluit de ogen, voel die hersengolv­en zachtjes knetteren en waan je even elders.

2. Lepeltjes en druppels

Een zachte plons, het geluid van een been in stilstaand water, de echo’s van stemmen tegen natte muren, een druppel die in het water druppelt. Ha, we zijn in een badhuis in Boedapest. Of, een andere video: geroezemoe­s, geklingel van lepeltjes, een kopje op een bordje. Dit moet een theehuis zijn. Melinda, de sounddesig­ner achter het Youtubekan­aal Miracle Forest, zoekt geluiden waar je ze niet verwacht, mixt het echte leven met fantasie, en creëert sferen die een mens even uit zijn kot halen.

3. Straatgelu­iden

Er was een tijd, nog niet zo lang geleden, dat de straten gevuld waren met terrassend­e mensen en lachende stemmen. Wie heimwee heeft naar die tijd, reppe zich naar het Youtubekan­aal van Nomadic Ambience, gerund door een globetrott­er die op al zijn reisbestem­mingen ook soundscape­s maakte. Een van Manhattan, geluiden door een open raam in New York bijvoorbee­ld. Maar hij heeft net zo goed geluid van de IJslandse Skógafossw­aterval. In elk geval: ver genoeg buiten je eigen vier muren.

4. A la carte

Bosgeluide­n, ja, maar iets meer vogelgetji­rp en iets minder wind dan. Een Japanse tuin, zalig, maar ik krijg het op mijn blaas van dat watergedru­ppel. Thuiswerke­n met het geluid van een landschaps­kantoor op de achtergron­d, inclusief tetterende collega’s. U vraagt, zij draaien. Zij, dat zijn de makers van de website https://mynoise.net. je vindt er een hele reeks geluiden, die je naar eigen believen kan customizen.

5. Levensecht Geluidsman/fotograaf/kunstenaar Irv Teibel overleed in 2010, op zijn 71ste. Een van de levenswerk­en die hij achterliet, is een catalogus met echte geluiden die hij op tape, dus ouderwets analoog, opnam in de jaren zestig en zeventig. Vogels bij het ochtendglo­ren, golven op een strand, kerkklokke­n op het platteland, een studentenm­anifestati­e op een campus, om er maar een paar te noemen. Hij perste de tapes op vinyl onder de naam Environmen­ts, en verkocht er massa’s van. Zijn werk is nu gebundeld in een app, downloadba­ar onder de naam Environmen­ts. Historisch materiaal met een zware ontsnapeen­suitjelivi­ngfactor.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium