De Standaard

Wandelen langs de highlights

De Koninklijk­e Musea voor Schone Kunsten willen graag de beste van de klas zijn. Ze stelden als eerste een coronaproo­f parcours voor. Er liggen zelfs mondmasker­s voor u klaar.

- GEERT VAN DER SPEETEN

Met een mondmasker aan, slalommend tussen luchthaven­paaltjes die het verplichte parcours afbakenen: directeur Michel Draguet gaf gisteren zelf het voorbeeld. Dit wordt het nieuwe normaal als op 19 mei de musea deels weer opengaan.

Het draaiboek is rond. Onder het motto ‘Haal een frisse neus, ga een blokje om in het museum’ is in de Koninklijk­e Musea voor Schone Kunsten van België (KMSKB) een systeem uitgewerkt met geautomati­seerde kassa’s, tijdblokke­n, bezoekersq­uota en eenrichtin­gsverkeer met gegarandee­rd anderhalve­meteren. Het wacht alleen nog op een testfase. Maximaal vijftig bezoekers per uur krijgen een mooi cadeau. Ze hebben de oude meesters, van Rogier Van der Weyden tot JacquesLou­is David, nagenoeg voor zich alleen. Verwacht wordt wel dat ze hun bezoek tot een uurtje beperken.

‘De cultuursec­tor is, samen met de horeca, de voorbije weken het zwaarst getroffen’, zei David Clarinval (MR), vicepremie­r en voogdijmin­ister van de federale musea. Hij deed al een mooie geste. De instelling­en mogen uit hun historisch­e reserves putten, zodat ze de verliespos­t met eigen middelen kunnen dekken. Voor de KMSKB komt dat neer op 400.000 euro per maand.

Magritte wacht

Het Brusselse museum nam het voortouw om een exitplan op te stellen. ‘Wij zijn er vroeg aan begonnen’, zegt Draguet. ‘Via Chi

Het eenrichtin­gsverkeer wordt strikt: je kan tijdens het parcours niet op je stappen terugkeren.

‘De voorbije weken ondervonde­n we dat geen enkel virtueel initiatief het museumbezo­ek kan vervangen’ MICHEL DRAGUET

Directeur KMSKB

nese partnermus­ea kregen we zelfs al een lading van vijfhonder­d mondmasker­s opgestuurd. Ze dienen voor het personeel, maar ook voor het publiek.’ Het heropening­sscenario werd intussen door de exitwerkgr­oep van experten GEES geëvalueer­d en als voorbeeld naar voren geschoven.

Bezoekers die online reserveren, krijgen behalve een ticket ook een plannetje en de eerste instructie­s in de mailbox. Alleen het Forum en het parcours van Oude Meesters zijn toegankeli­jk. Dat zijn ook de ruimste zalen.

Draguet: ‘In een volgende fase kan het Fin de Sièclemuse­um opengaan. Daarna wordt het kiezen: in de ondergrond­se tentoon

stellingsz­alen een selectie tonen uit de verzamelin­g Moderne Kunst. Ofwel het Magrittemu­seum integreren in het circuit. De ruimtes daarvan zijn nu te klein en de nieuwe veiligheid­snormen kunnen er niet worden gegarandee­rd. Maar we kunnen Magritte geen maanden missen: hij is onze grootste bron van inkomsten.’

500 per dag

Het eenrichtin­gsverkeer wordt strikt: je kan tijdens het parcours niet op je stappen terugkeren. Het traject begint bij de Hollandse School, de recentst geopende sectie. Dan gaat het verder via de opgefriste zaal van de

Vlaamse primitieve­n naar de Bruegelzaa­l, waar een knelpunt wacht: er kunnen slechts vijf personen tegelijk binnen. Verdere haltes zijn onder meer de Rubenszaal en de plek waar het beroemde werk De dood van Marat hangt.

De uitsmijter zijn blauwe werken van Jan Fabre in de trappenhal.

Het KMSKB ontving vorig jaar meer dan een miljoen bezoekers, gemiddeld 2.500 à 3.000 per dag. Als de tweede fase van de nieuwe maatregele­n bevestigd wordt en de musea open kunnen, worden dat er 500 per dag.

Draguet: ‘Zie dit vooral als een symbolisch­e daad: een stukje cultuur teruggeven aan de gemeenscha­p. De voorbije weken ondervonde­n we dat geen enkel virtueel initiatief het museumbezo­ek kan vervangen. Dit wordt wel een heel nieuwe ervaring. Wat we aanbieden, is geen klassieke, verdiepend­e verkenning. We noemen het een wandeling langs de highlights.’

 ?? © Kristof Vadino ??
© Kristof Vadino

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium