De Standaard

Jay Z wil niet dat zijn stem gekloond wordt

Met deepfakete­chnologie kan je iemands stem ‘klonen’ om hem gelijk welke tekst te laten uitspreken. Maar mag dat wel? Jay Z vindt van niet.

- DOMINIQUE DECKMYN Jay Z.

Heeft Jay Z zich, in navolging van Kanye West, omgeschool­d tot religieuze rapper? Nee, maar toch kun je op Youtube luisteren naar zijn lijzige stemgeluid terwijl hij ritmisch de eerste zinnen van het boek Genesis uit het Oude Testament voorleest. De maker (of makers) van het Youtubekan­aal Vocal Synthesis (dat 40.000 abonnees heeft) laat er geen twijfel over bestaan: dit is niet de echte Jay Z. ‘De stem in deze video is volledig door de computer gegenereer­d met een tekstnaars­praakmodel dat getraind is op de spraakpatr­onen van Jay Z’, staat er onder.

Deze video (die geen bewegende beelden bevat) is op Youtube blijven staan. Enkele andere, waaronder één waarin Jay Z de ‘to be or not to be’monoloog uit Hamlet rapt, is afgelopen weekend een tijdje weggehaald. kunt doortrekke­n.

Brison verwijst naar een rechtszaak uit 2001: toen werd een fabrikant van koffiefilt­ers veroordeel­d voor het gebruik van de stem van Rocco Granata in een reclamespo­tje. Het ging toen weliswaar om een imitator, geen deepfake. De maker van de Jay Zdeepfakes zou zich eventueel kunnen beroepen op het recht op parodie, maar volgens Brison is niet helemaal duidelijk wat er in dit geval precies wordt geparodiee­rd.

Maar in het Amerikaans­e recht is de situatie minder duidelijk. Intussen staan de Jay Zdeepfakes weer op Youtube. De videosite liet aan de website The Verge weten dat het de vertegenwo­ordigers van Jay Z om meer informatie heeft gevraagd omdat hun klacht onvolledig was, en dat de video’s daarom (tijdelijk) weer online staan.

VERTEGENWO­ORDIGERS JAY Z

 ?? © getty images ??
© getty images

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium