De Standaard

Middeleeuw­s blauw geeft geheimen prijs

Een onooglijk bermplantj­e blijkt de bron te zijn van ‘foliumblau­w’, een pigment waarmee eeuwenlang manuscript­en werden verfraaid.

- SENNE STARCKX

Blauw is niet alleen een buitenbeen­tje omdat het in de periferie van het zichtbare kleurenspe­ctrum ligt. De kleur oogt ook minder ‘natuurlijk’ dan andere, wat kan verklaren waarom blauw relatief laat in het vizier van de mens kwam. In oude geschrifte­n, zoals de Indiase Veda’s, duikt de kleur bijvoorbee­ld pas helemaal op het laatst op, na rood, geel en groen. In bloemen en planten, maar ook in mineralen en gesteenten is blauw veeleer zeldzaam. De ‘tastbare’ natuur is dus niet gul bedeeld met blauw – in tegenstell­ing tot het ongrijpbar­e staalblauw van de hemel of het azuurblauw van een lagune.

Duurder dan goud

Omdat de chemie nog niet was uitgevonde­n en ze dus geen synthetisc­he pigmenten konden gebruiken, moesten ververs het tot in de 19de eeuw stellen met wat ze in de natuur aantroffen. Voor blauw gebruikten ze bijvoorbee­ld lazuriet, een mineraal dat de halfedelst­een lapis lazuli zijn intense kleur geeft. Eeuwenlang was dit edelgestee­nte maar op één plek te vinden: in mijnen in het huidige Afghanista­n. Ultramarij­n – letterlijk: ‘van overzee’ – was in de middeleeuw­en en de renaissanc­e daarom kostbaarde­r dan goud.

Daarnaast was er ook indigo, dat uit tropische planten werd gewonnen, of de Europese variant van het pigment die uit de wedeplant werd gehaald. En vergeet de anthocyane­n niet, die aan rode kool zijn paarsige uitzicht geven. Sinds mensenheug­enis wordt ook azuriet gebruikt, een mineraal dat uit verweerd kopererts komt.

Maar daarmee was het blauwe kleurenpal­et wel zo’n beetje gevuld. Dat betekent dat de gevormde of verbeelde wereld sinds de industriël­e revolutie ‘blauwer’ is dan ooit tevoren. Dit is zeker zo

Een illustrati­e uit de ‘Dietsche doctrinale’ uit de 14de eeuw, toen blauw nog zeldzaam was.

Lappen stof werden in een concentraa­t van bessen, water en alcohol gedrenkt.

Drie jaar lang trokken de onderzoeke­rs er in het najaar op uit om de rijpe bessen van de Chrozophor­a te plukken

 ?? © rr ??
© rr
 ?? © Paula Nabais/universite­it van lissabon ??
© Paula Nabais/universite­it van lissabon
 ?? © Paula Nabais/universite­it van lissabon ?? Bessen van de ‘Chrozophor­a tinctoria’.
© Paula Nabais/universite­it van lissabon Bessen van de ‘Chrozophor­a tinctoria’.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium