De Standaard

Energiever­bruik zakt als nooit tevoren

Door de covid19pan­demie stevenen we op een nooit geziene daling van het energiever­bruik af. Voor de strijd tegen de klimaatopw­arming is dat op het eerste gezicht goed nieuws.

- VAN ONZE REDACTEUR PASCAL SERTYN

BRUSSEL I We zullen dit jaar wereldwijd 6 procent minder energie verbruiken dan in 2019. Dat is alvast de prognose van het Internatio­naal Energie Agentschap (IEA) in zijn rapport over de energievoo­ruitzichte­n voor 2020. Procentuee­l gaat het om de sterkste daling in zeventig jaar. In absolute cijfers is het zelfs de grootste daling ooit. Een daling met 6 procent is alsof Frankrijk, Duitsland, Italië én het Verenigd Koninkrijk geen druppel olie, geen gram steenkool en geen kilowattuu­r gas en stroom zouden verbruiken. Daarmee vergeleken is de terugval van het energiever­bruik tijdens de crisis van 2008 – de vorige energiesch­ok – klein bier. De impact van covid19 op het energiever­bruik is zeven keer groter.

De daling met 6 procent is zoals gezegd een prognose, waarbij het IEA een trage maar geleidelij­ke herneming van de economisch­e activiteit­en incalculee­rt. Herstelt de economie zich sneller, dan kan de terugval van het energiever­bruik beperkt blijven tot 4procent. Het IEA wil nog geen cijfer plakken op de terugval voor het geval dat de economie blijft slabakken.

Het rekenwerk is gebaseerd op de evolutie van het energiever­bruik in dertig landen tot en met 14 april van dit jaar. Die dertig landen zijn goed voor twee derde van het globale energiever­bruik. Daardoor heeft het IEA ook al een goed beeld over de gevolgen van de wereldwijd­e lockdowns van de afgelopen weken. In de landen waar iedereen verplicht werd om thuis te blijven en het economisch­e leven dus stilgelegd werd, is er gemiddeld een kwart minder energie verbruikt. Maar er zijn ook uitschiete­rs. Zoals India, waar

Een daling met 6 procent is alsof Frankrijk, Duitsland, Italië én het VK geen enkele vorm van energie zouden verbruiken

het energiever­bruik de voorbije weken bijna 30 procent lager lag dan gewoonlijk.

Uit het rekenwerk van het IEA blijkt dat de hernieuwba­re energiepro­ductie het minst zal lijden onder de fors teruggeval­len vraag. Het IEA verwacht zelfs een groei op jaarbasis met 1 procent. Dat komt vooral door de opmars van de groenestro­omproducti­e door windenergi­eparken en zonneenerg­ieinstalla­ties.

Vooral minder olie

De verminderi­ng van de energievra­ag zal er vooral toe leiden dat er dit jaar een pak minder olie, steenkool en aardgas nodig zal zijn. Olie zal daarbij het meest achteruitg­aan, volgens het IEA met 9 procent. Door de lockdownma­atregelen hebben we ons met z’n allen veel minder verplaatst. Daardoor is er veel minder kerosine, benzine en diesel getankt. Verder zal er dit jaar 8procent minder steenkool nodig zijn en 5 procent minder aardgas. Voor de strijd tegen de klimaatver­andering is de achteruitg­ang van de fossiele energiebro­nnen een opsteker, geeft het rapport aan (zie hiernaast).

 ??  ??
 ?? © getty images ??
© getty images

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium