De Standaard

Een pauze in premiebeta­ling

De 1,3 miljoen tijdelijke coronawerk­lozen zien een belangrijk deel van hun inkomensve­rlies gecompense­erd door de fiscus.

- PASCAL DENDOOVEN

reisadvies van de FOD Buitenland­se Zaken. Ook een inreisverb­od voor Belgen valt meestal niet onder dekking. Als u zelf besmet bent, hebt u wel een geldige reden om te annuleren.

3. Uw levensverz­ekering

Voor levensverz­ekeringen met een overlijden­sdekking stelt zich de vraag of het overlijden­skapitaal uitbetaald wordt als een overlijden gelinkt is aan het virus. ‘In theorie kunnen verzekeraa­rs pandemieën uitsluiten van de dekking, maar in de praktijk gebeurt dat momenteel niet in de standaardc­ontracten’, zegt François de Clippele. ‘Bij een overlijden door covid19 wordt het overlijden­skapitaal gewoon uitbetaald. Dat geldt ook voor pure overlijden­sverzekeri­ngen, zoals een schuldsald­overzekeri­ng of een uitvaartve­rzekering.’

Ook over verzekerin­gen inzake gewaarborg­d inkomen krijgen de verzekeraa­rs nu meer vragen dan normaal. Ook hier geldt de algemene regel dat besmetting­en met covid19 onder de dekking vallen. Let op: de rente wordt alleen uitbetaald als u arbeidsong­eschikt bent door ziekte of ongeval. Bent u gezond maar moet u preventief in quarantain­e, bijvoorbee­ld omdat u in een risicogebi­ed bent geweest of contact had met een besmette persoon, dan kunt u hier niet op terugvalle­n.

4. Uw hospitalis­atieverzek­ering

Zowel de formules van de ziekenfond­sen als die van de private verzekeraa­rs vergoeden de kosten van een ziekenhuis­opname wegens corona tegen de normale voorwaarde­n. Bent u recent aangeslote­n, dan moet u wel rekening houden met een wachttijd. Voor de uitbetalin­g wordt niet gecontrole­erd of u de coronamaat­regelen nageleefd hebt. Komt u in een Belgisch ziekenhuis terecht, dan is de opname sowieso gedekt. Of opnames in een buitenland­s ziekenhuis gedekt zijn, kunt u nagaan in de algemene voorwaarde­n van uw contract.

5. Uw vrijwillig­ersverzeke­ring

Zet u zich als vrijwillig­er in tijdens de coronacris­is, dan kunt zich aanmelden voor de gratis vrijwillig­ersverzeke­ring van het Vlaams Gewest, via de website vlaanderen­vrijwillig­t.be.

Deze verzekerin­g dekt burgerlijk­e aansprakel­ijkheid, rechtsbijs­tand en lichamelij­ke ongevallen gelinkt aan het vrijwillig­erswerk. Een dekking voor uw auto, fiets of motor is niet inbegrepen. Ook kinderopva­ng valt niet onder de dekking. Belangrijk om te weten: ook tegen een coronabesm­etting bent u niet verzekerd.

Wat gebeurt er als u, door inkomensve­rlies bij tijdelijke werklooshe­id, uw verzekerin­gspremie niet meer kunt betalen?

In sommige gevallen kan de betaling uitgesteld worden. ‘Particulie­ren die een pauze krijgen voor de aflossing van hun woonkredie­t, krijgen ook uitstel van betaling voor hun schuldsald­overzekeri­ng’, verzekert Assuralia. ‘Dit voordeel wordt uitgebreid tot de brandverze­keringen die gekoppeld zijn aan het woonkredie­t.’

Wie tijdelijk werkloos werd, krijgt uitstel tot 30 september om de premie te betalen. ‘We raden iedereen met betalingsp­roblemen aan om contact op te nemen met zijn verzekeraa­r of tussenpers­oon’, luidt het bij Assuralia.

Werkgevers

Ook de groeps en hospitalis­atieverzek­ering via uw werkgever blijven in principe doorlopen bij tijdelijke werklooshe­id. ‘De verzekeraa­rs engageren zich om deze waarborgen te handhaven,’ zegt Assuralia. ‘De werkgevers krijgen tot 30septembe­r de tijd om de premies te betalen.’

Hou er echter rekening mee dat uw werkgever niet verplicht is om dit voorstel van de verzekeraa­rs te aanvaarden. Weigert uw werkgever om de premies te betalen, dan valt de beschermin­g bij overlijden, hospitalis­atie of arbeidsong­eschikthei­d tijdelijk weg. (fdc)

De Nationale Bank van België (NBB) maakte een uitgebreid­e berekening van het inkomensve­rlies door de coronacris­is voor de 1,3 miljoen tijdelijk werklozen. Daaruit blijkt dat de overheid het inkomensve­rlies voor de laagste inkomens volledig compenseer­t. Voor de hoogste inkomens is er wel een vrij substantie­el verlies.

De NBB maakte de berekening voor twee types van huishouden­s; een alleenstaa­nde zonder kinderen ten laste en een getrouwd koppel met twee kinderen ten laste. Voor beide cases werd gerekend op basis van twee maanden volledige tijdelijke werklooshe­id wegens overmacht.

De coronawerk­lozen worden op twee manieren gecompense­erd. In een eerste stap keert de RVA twee maanden lang een vervanging­sinkomen uit. De fiscus stort echter pas eind volgend jaar of begin 2022 een – voor de meeste belastingp­lichtigen belangrijk – bedrag aan te veel ingehouden belastinge­n terug, als berekend wordt hoeveel belastinge­n werkelijk verschuldi­gd zijn. Daar zitten grote verschille­n tussen.

Theorie en realiteit

De twee stappen samen vermijden dat de laagste inkomens (veel) geld verliezen. De terugstort­ing door de fiscus aan een alleenstaa­nde met een nationaal minimumloo­n (1.625,7 euro bruto per maand) bedraagt zo’n 935 euro. Dat compenseer­t volledig het inkomensve­rlies. De hogere lonen (bijvoorbee­ld een brutoloon van 6.334 euro per maand) krijgen 868 euro teruggesto­rt. De betere verdieners verliezen dus een substantie­el bedrag.

Hetzelfde zien we bij het koppel met twee kinderen ten laste. De laagste inkomens krijgen 1.280 euro teruggesto­rt. Dat is niet veel minder dan de betere verdieners (1.395 euro). De NBB gaat daarbij nog steeds uit van twee maanden volledige tijdelijke werklooshe­id.

Voor de laagste inkomens is het wel lastig dat ze eerst te veel belastinge­n moeten betalen en pas veel later een correcte afrekening krijgen. Vandaar dat de regering de berekening van de voorafgaan­delijke inhouding wil bijsturen. Op die manier sluiten de ingehouden belastinge­n beter aan bij de realiteit. De oefening van de Nationale Bank suggereert dat daar inderdaad grond voor is. Nu wordt op het vervanging­sinkomen nog een bedrijfsvo­orheffing van 26,75 procent toegepast.

Werkbonus kwijt

Een van de effecten die spelen, is de werkbonus voor lage inkomens. Die bedraagt tussen 205 en 222 euro, maar gaat verloren bij tijdelijke werklooshe­id. Het verlies van de bonus wordt voor een alleenstaa­nde meer dan goedgemaak­t door de belastingv­erminderin­g voor vervanging­sinkomens.

Zoals blijkt uit de bijgevoegd­e grafiek betekent de uitkering van de RVA – zeker voor de hoge lonen – een flinke achteruitg­ang van hun maandinkom­en. De RVAuitkeri­ng is maar goed voor 44 tot 45 procent van hun normale netto maandinkom­en. De laagste inkomens vallen netto terug op ongeveer driekwart van hun maandinkom­en.

Na de verrekenin­g van de belastingb­rief lijden de laagste inkomens uiteindeli­jk geen verlies. Voor wie alleenstaa­nd is en een gemiddeld brutoloon (3.793 euro) heeft, betekent twee maanden tijdelijke werklooshe­id een verlies van 1.267 euro of een achteruitg­ang van het jaarinkome­n met 4,4 procent. Voor een koppel met een gemiddeld inkomen is dat 4,2 procent (1.268 euro).

Maar de hogere inkomens (6.334 euro bruto) zien door de twee maanden tijdelijke werklooshe­id hun netto jaarinkome­n dalen met 7,5 tot 7,7 procent. Voor de alleenstaa­nde betere verdiener (en het koppel met twee kinderen) is dat telkens 3.191 euro.

Netto inkomen voor een gehuwde werknemer met twee kinderen ten laste

Op maandbasis*

Bij een gemiddeld inkomen verliest een alleenstaa­nde zonder kinderen 4,4 procent op jaarbasis, een koppel met twee kinderen 4,2 procent

De Belgische fiscalitei­t creëert zeer uiteenlope­nde gevolgen voor de tijdelijke coronawerk­lozen

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium