De Standaard

Beursmalai­se zal duren tot 2023

DE KOERSCOMMI­SSARIS

-

De beurs reflecteer­t de kringloop der menselijke emoties. Een typische beurscyclu­s bestaat uit vier fasen, van A tot D, waarna A weer aan de beurt is en de hele kringloop herbegint. Als we weten in welke fase de beurs zich bevindt, weten we dus in theorie wat er nadien komt. In de praktijk weten we dat jammer genoeg vaak pas achteraf.

Ik onderzocht in 2006 de emotionele fasen van de Brusselse beurscyclu­s sinds 1979. Tijd om te checken waar we ons nu, eind april 2020, bevinden. In fase 4 van cyclus 4 blijkt. De huidige coronapani­ek als de logische, laatste acte van de vierde gemoedscyc­lus. Maar is dat wel zo? Ik definieerd­e de vier fasen als volgt.

1. Ontredderi­ng. De vertwijfel­ing. Beleggers haken massaal af na een forse correctie.

2. Vertrouwen. De wedergeboo­rte. Onzekerhei­d en pessimisme ruimen plaats voor hoop. We krijgen weer oog voor de positieve aspecten van de beurs en het leven.

3. Overdrijvi­ng. Het vertrouwen groeit en blijft maar groeien, tot het uitmondt in een almaar minder standvasti­g enthousias­me.

4. Paniek. Een verkoopgol­f trekt over de markten, versterkt zichzelf en richt schade aan in de portefeuil­les van de beleggers. Waarna we opnieuw in fase 1 belanden.

Vertrouwen of paniek

De cyclus herhaalt zichzelf telkens weer, ongeveer om de tien jaar (zie tabel).

De eerste drie cycli, van 1979 tot 2009, zijn proper gedefiniee­rd en geklasseer­d. De vertrouwen­sfase duurt doorgaans het langst: vier à vijf jaar. De paniekfase is meestal relatief kort, ook al lijkt die altijd lang te duren als we erin zitten. Vraag een doorgewint­erde belegger welke winter volgens hem het langst duurde, en hij antwoordt ongetwijfe­ld: die van 20082009.

Dat vertrouwen langer duurt dan paniek, en overdrijvi­ng ongeveer even lang duurt als ontredderi­ng, is de reden waarom het voor de langetermi­jnbelegger zo goed toeven is op de beurs.

Tenminste, dat was het geval tot de start van de huidige cyclus, in 2009. Maar is dat nog steeds zo? Waren 20162019 echt jaren van overdrijvi­ng? Het voelde beslist niet zo aan. De laatste maanden van 2018 waren zelfs uitgesprok­en somber, met al die handelssan­cties. En zitten we nu in de fase van paniek? Een maand geleden beslist wel, maar sindsdien presteert de beurs alsof de coronamise­rie haast volledig opgelost is.

Veel capriolen

Het is geen sinecure om een beurscyclu­s te spotten als je er middenin zit.

Stel dat we, met de komst van corona in februari, inderdaad van fase 3 (overdrijvi­ng) naar fase 4 (paniek) gingen, dan ziet het er echt niet goed uit. Vooreerst omdat een paniekfase doorgaans langer dan een maand duurt. Ten tweede omdat de daaropvolg­ende fase van ontredderi­ng in de regel minstens twee jaar, maar meestal drie jaar duurt.

Moeten we ons opmaken voor een beursmalai­se tot en met 2023? Laat ons het antwoord zoeken in de recente koersbeweg­ingen. Van 17 februari tot 16maart 2020 totterde de Bel20index meer dan 40% omlaag, een waarlijk unieke buiteling. Sindsdien is er evenwel alweer 27% bij. De ruime helft van het coronaverl­ies is dus goedgemaak­t.

We zien drie mogelijke verklaring­en voor die capriolen.

Eén: de paniekfase is wel degelijk

begonnen, en is nog niet ten einde. De mooie beursprest­atie van de voorbije vijf weken is een dead cat bounce, een stuitering na een val van grote hoogte, zonder energie voor een duurzaam herstel. Een tweede buiteling, in de komende weken of maanden, is in aantocht. Pas daarna zijn we klaar voor de volgende fase, de eerste van de vijfde cyclus. En die is dus ook niet leuk: ontredderi­ng en wantrouwen kunnen jarenlang duren.

Twee: dit is geen paniekfase. Ook in 1987 maakten de beurzen een uitschuive­r vanjewelst­e. Die legendaris­che uppercut bleek later het einde van de vertrouwen­sfase en het begin van de overdrijvi­ngsfase in te luiden. Dat zou natuurlijk wél leuk zijn. En plausibel, want het vreemde aan deze beurscyclu­s

is dat de overdrijvi­ngsfase eigenlijk ontbreekt. Van 2012 tot midden 2015 zaten we duidelijk in een sfeer van toenemend vertrouwen, maar sindsdien geraakt de globale Brusselse beursindex, de Belgian all shares return, geen meter meer vooruit. Was de crash van vorige maand dan een oefening in reculer pour mieux

sauter, en hebben we eindelijk recht op enkele overdrijvi­ngsjaren? Dat is alvast onze favoriete verklaring.

Drie: deze cyclus ligt in de knoop, want de wereld is ingrijpend veran

derd. Veel evolutiehi­storici zien 2016, met de terreuraan­slagen, de Brexit en de verkiezing van Trump, als de start van een nieuwe maatschapp­ij, gekenmerkt door minder vrijheid, minder verdraagza­amheid, geen ruimte voor overdreven optimisme en des te meer voor vertwijfel­ing. Volgens deze redenering werd de fase van overdrijvi­ng gewoon overgeslag­en. De Brusselse beurs werd jarenlang gekenmerkt door ontredderi­ng, met aan het einde een paniekaanv­al in maart. Wat volgt? Opnieuw ontredderi­ng? Of staat er zelfs in deze nieuwe maatschapp­ij een limiet aan de dosissen ontredderi­ng?

Wat zullen we doen?

Welk van de drie scenario’s wordt het? Allicht een combinatie. Jawel, we krijgen nog een tweede paniekaanv­al in de komende weken of maanden. In de vierde cyclus ontbreekt inderdaad de overdrijvi­ngsfase. En hoewel we sinds midden 2015 een fase van vertrouwen te goed hadden, kregen we ontredderi­ng, en dat is niet eerlijk.

Klutsen we alles bij elkaar, dan weten we wat ons te doen staat. Voorzichti­g beginnen te kopen, gespreid, één aandeel per maand, in de veronderst­elling dat de koersen van hieruit flink lager zullen duiken alvorens ze nog jarenlang veel flinker zullen stijgen.

Pierre Huylenbroe­ck is de uitgever van Mister Market Magazine. Elke maand houdt hij een beursfenom­een tegen het licht.

‘Hebben we nu eindelijk recht op enkele overdrijvi­ngsjaren? Dat is alvast onze favoriete verklaring’

PASCAL DENDOOVEN

Het aantal hypotheekl­eningen (zonder herfinanci­eringen) zakte in het eerste kwartaal met 23 procent, tot 48.000. In totaal werd voor 6,3 miljard euro aan nieuwe woonlening­en verstrekt (24%). In dat cijfer zitten al twee weken lockdown verwerkt. Johan Van Gompel, senior economist bij KBC Bank, verwacht een nog grotere impact in het tweede kwartaal. ‘Doordat er niet veel verkopen doorgingen, kregen we een dunne markt met volatiele prijzen.’

Het derde kwartaal is traditione­el rustiger in de huizenverk­oop. ‘Misschien zullen we nu een inhaalbewe­ging zien’, denkt Van Gompel. Hij verwacht dat er dit jaar een einde komt aan de stabiele woningmark­t waarbij de prijzen alleen maar stegen. Zelfs tijdens de financiële crisis was er weinig correctie. Afgelopen jaar stegen de woningprij­zen in België nog met 4 procent, met een versnellin­g in de tweede jaar

helft. In Europa namen de prijsstijg­ingen af. Van Gompel verwacht dat de woningprij­zen dit jaar met 3 procent en in het slechtste geval met 6 procent kunnen dalen. Veel zal afhangen van de houding van de beleggers. Zijn ze ontmoedigd door de schommelen­de beursprijz­en en kopen ze vastgoed als belegging? ‘Daardoor zou de correctie kunnen uitblijven.’ In het derde kwartaal was het Belgische vastgoed al 6 procent overgewaar­deerd. ‘Hoe meer die overwaarde­ring oploopt, hoe groter de kans op een sterke prijscorre­ctie’, zegt Van Gompel.

‘De stabilitei­t op de woningmark­t is voorlopig voorbij’

JOHAN VAN GOMPEL Senior economist KBC

 ?? © belga ?? Het emotionele leven van de beurs kent vier fases.
© belga Het emotionele leven van de beurs kent vier fases.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium