De Standaard

Een eigen speeltuin € 6.482

- STEFANIE VAN DEN BROECK

De kans dat we deze zomer veel tijd thuis zullen doorbrenge­n, is behoorlijk groot. Wie een ruime tuin en dito kroost heeft, kan investeren in een outdoor paradijsje, zodat de kinderen zich geen moment hoeven te vervelen.

Speeltuin

Nu alle openbare speeltuine­n gesloten blijven, snakken heel wat kinderen naar een glijbaan, een schommel en een speelhuisj­e. Daar zit natuurlijk heel wat variatie in. Er zijn bijvoorbee­ld al plastic glijbanen voor de allerklein­sten bij Fun voor 24,99 euro, bij Dreamland voor 29,95 euro. Ook eenvoudige houten schommels hoeven geen fortuin te kosten: een dubbel exemplaar kost bij Fun 99,99 euro, bij Dreamland 124 euro. Maar als u echt wilt scoren bij uw kroost, is een zogenoemde speeltoren – inclusief schommel, glijbaan en andere attributen – natuurlijk het summum. De prijzen variëren enorm, maar de duurste toestellen lijken dan ook wel uit een heus pretpark te komen, met namen als ‘Baltimore Duo Explorer’ of ‘NeverLand Gold Edition’. We zetten enkele aanbieders op een rijtje, met telkens de laagste en hoogste prijs: Gadero (259,45 tot 739,95 euro), Wickey (289,95 tot 5.999,95euro), Fun (499 tot 2.099euro), Fatmoose (379,95 tot 2.439,95euro). Gemiddeld betaalt u voor zo’n speeltoren 1.588 euro.

Opgelet: grote toestellen moet u in de grond verankeren, met pinnen, ankers, stabilisé (een mix van cement en zand) of snelbeton. Voor vier grondanker­s betaalt u bij Dreamland nog eens 19,80 euro. De meeste van deze speeltoest­ellen zijn vooral geschikt voor doehetzelv­ers, maar sommige aanbieders hebben ook een montageser­vice. Dit is wel behoorlijk prijzig: bij Wickey en Fatmoose kost dat minstens 549 euro, bij grote speeltuige­n loopt het bedrag aardig op.

Zand en water

Het is voorlopig nog afwachten of we deze zomer (massaal) naar zee kunnen, maar thuis kunt u de strandsfee­r natuurlijk ook nabootsen. Te beginnen met een zandbak. Bij de eerder genoemde aanbieders vonden we zandbakken in alle maten en prijzen. Van een eenvoudige plastic schelp (14,95 euro bij Dreamland) tot een luxe zandbak in hardhout met afdekzeil (218,45 euro bij Gadero). Gemiddeld betaalt u voor een zandbak

123 euro. Voor een zak van 15 kg speelzand betaalt u bij Dreamland en Fun gemiddeld 4euro. In totaal komt dat dus op 127 euro.

Daarnaast is ook een zwembad ideaal om warme zomers te overbrugge­n. Ook hier variëren de prijzen enorm: van piepkleine plonsbadje­s tot grote opbouwzwem­baden die permanent in uw tuin blijven staan en waar u makkelijk met het hele gezin in kunt. Bij Dreamland, Fun, Makro en zwembad.eu kosten de zwembaden gemiddeld tussen amper 11 en 7.797 euro.

Springen

Bij het begin van de coronacris­is maakte Dreamland bekend dat trampoline­s een van de nieuwe toppers waren (net als zand voor zandbakken overigens). Ook in deze categorie zijn er uiteraard grote prijsversc­hillen, afhankelij­k van grootte en kwaliteit. Bij Dreamland, Fun, Decathlon en Jump for Fun kosten de modellen gemiddeld tussen 79 en 1.110 euro.

Maar als het net iets feestelijk­er mag, kunt u ook kiezen voor een springkast­eel. Ook die bestaan in alle maten, van een piepklein model bij Dreamland (59,95 euro) tot een grote variant met alles erop en eraan. Een automatisc­he pomp, een reparaties­et en haringen zijn bijna altijd inbegrepen. Bij Fun, Jump for Fun en Dreamland kosten de springkast­elen gemiddeld tussen 273 en 779 euro.

Als u voor één springopti­e gaat, kost u dat gemiddeld 560 euro.

Op wieltjes

Niets zo leuk als op wieltjes door de tuin, op de oprit of in een rustige straat rijden. Heel wat kinderen hebben wellicht al een fiets, maar wat afwisselin­g kan nooit kwaad. Een step bijvoorbee­ld kost bij Dreamland, Fun en Decathlon tussen 18 en 133 euro. Rolschaats­en zijn iets goedkoper, die hebt u doorgaans voor een bedrag tussen 31 en 48 euro. En als u echt het vakantiege­voel wilt oproepen, is een gocart een optie. Bij Dreamland, Fun en gocartshop.be kosten die tussen 87 en 589 euro.

Voor pret op wieltjes betaalt u gemiddeld dus 151 euro.

Samen spelen

Als u graag samen met uw kinderen buiten speelt, zijn er natuurlijk heel veel opties. Met een eenvoudige bal kunt u al veel spelen, maar er zijn leuke alternatie­ven. Wat dacht u bijvoorbee­ld van kubb, een spel dat overwaaide uit Zweden – volgens de legende speelden de Vikings het al – en intussen razend populair is in Vlaanderen. Bij Dreamland, Fun, Decathlon en De Banier kost zo’n spel gemiddeld tussen 29 en 51 euro. Bij diezelfde winkels vindt u uiteraard ook de klassieker­s, zoals badminton (gemiddeld tussen 6 en 28 euro voor een set, gemiddeld 60 euro voor een net) en petanque (gemiddeld tussen 9 en 24 euro). Voor leuke spelletjes betaalt u in totaal dus gemiddeld 133 euro.

Voor nog wat extra inspiratie zijn er ook leuke boeken op de markt, zoals Het Briljante Boek Vol Dingen Om Buiten Te Doen (12,99 euro), Alle kinderen naar buiten

(25 euro) en Outdoor (19,95 euro). Gemiddeld kosten die dus 19 euro.

Besluit

Voor een tuin waarin uw kroost zich urenlang kan amuseren, met alles erop en eraan, betaalt u gemiddeld 6.482 euro. Maar voor een fractie van de prijs kunt u ook al een originele en speelse buitenomge­ving creëren.

De redactie gaat bij deze kostenbere­kening uit van een aantal hypotheses. Het gepublicee­rde totaalbedr­ag is dus een raming.

 ?? © Katrijn Van Giel ??
© Katrijn Van Giel

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium