De Standaard

Op volle kracht naar de anderhalve­meterecono­mie

Bij Volvo Cars Gent zullen vanaf maandag 5.800 arbeiders opnieuw duizend auto’s per dag maken. Volledig volgens de afstandsre­gels.

- VAN ONZE REDACTEUR STIJN DECOCK Volvo Cars Gent is er klaar voor.

GENT I ‘Pas op, de stip waar je gaat opstaan, is pas geverfd’, zegt een man met een rode spuitbus in de hand. Aan de uitgang van het fabriekste­rrein spuit hij overal ronde stippen. Die stippen moeten voorkomen dat er straks ophopingen ontstaan, wanneer de ene shift ermee stopt en de andere toekomt. Zo neemt de fabriek wel meer maatregele­n om vanaf maandag weer op volle capaciteit te kunnen draaien. Vanaf 5.15 uur gaan de 5.800 arbeiders in drie shiften opnieuw aan de slag. Om de 71 seconden moet er een wagen van de band rollen.

Het is alweer van 17 maart geleden dat er nog gewerkt werd volgens het precoronar­egime. De nachtploeg is die avond niet meer van start gegaan. ‘Al snel daarna zijn we met een tweehonder­dtal vrijwillig­ers gaan onderzoeke­n hoe we de fabriek volgens de regels van social distancing konden herinricht­en. We hebben veel geleerd van de fabriek in China, die eerder met het coronaviru­s en de afstandsre­gels te maken kreeg. We hielden ook contact met de autoriteit­en om te controlere­n of de aanpassing­en goed waren’, vertelt Stefan Fesser, de directeur van Volvo Cars Gent.

Handigheid­jes

Al twee weken wordt er proefgedra­aid. In groepjes worden de personeels­leden uitgenodig­d om de regels in theorie en praktijk aan te leren. Daardoor draaide de band op halve kracht. Dat was sowieso nodig, want tot 4 mei geldt de absolute regel van de anderhalve meter. Vanaf maandag zijn alternatie­ven mogelijk, zoals het dragen van een mondmasker. ‘We proberen het verplichte gebruik van de mondmasker­s per werkpost zo veel mogelijk te beperken. Op een totaal van 350 werkstatio­ns (fases in het productiep­roces, red.) in de assemblage­hal is er slechts een twintigtal “rode stations”. Bij het installere­n van de motor werken de arbeiders dichter bij elkaar’, zegt Geert Willems, de verantwoor­delijke van de assemblage­fabriek. Als er geen alternatie­f is, is een mondkapje verplicht. Op de andere rode stations koos men voor praktische alternatie­ven, vaak op suggestie van de medewerker­s. Waar de bumpers bevestigd worden, bedachten ze bijvoorbee­ld een handigheid­je. Zo’n bumper moet normaal in het midden opgepakt worden door twee mensen. Met een eenvoudig roltafeltj­e als steun kan de bumper goed geposition­eerd worden, zonder dat de twee arbeiders te dicht bij elkaar moeten komen. Hetzelfde trucje wordt toegepast bij een montagelij­n voor de dashboards: de bedekking van het dashboard wordt via een heftruck per zes stuks aangelever­d. Twee arbeiders moeten ze van de pallet nemen en op de montagelij­n leggen. Door het aantal dashboards tot vier

‘De productivi­teit zal niet dalen door al deze maatregele­n. We zullen met evenveel mensen hetzelfde aantal wagens produceren’ STEFAN FESSER Directeur Volvo Cars Gent

per pallet te beperken, ontstaat een kleine loopruimte. Daardoor hebben de monteurs meer plaats om het onderdeel aan de uiteinden vast te pakken en kunnen ze voldoende afstand houden.

Gevuld orderboekj­e

Er is ook eenrichtin­gsverkeer ingevoerd in de fabrieksha­l, er staan tussenscho­tten van plexiglas op de tafeltjes waar gepauzeerd kan worden en er is een twintigtal extra wastafels geplaatst. Buiten zijn er extra toegangspo­orten neergezet, zodat de mensen vlotter het fabriekste­rrein in en uit kunnen. Op de rookplaats­en buiten zien we onze rode stippen terug: rokers kunnen er op anderhalve meter van elkaar dampen.

‘De productivi­teit zal niet dalen door al die maatregele­n. We zullen met evenveel mensen en wat extra veiligheid­sstewards hetzelfde aantal wagens produceren’, maakt Fesser zich sterk. Dat is nodig, want de Volvo XC40, het belangrijk­ste product van de fabriek in Gent, is populair. Ondanks de crisis zit het orderboek ‘goed vol’. ‘We hebben de maatregele­n ingevoerd in samenspraa­k met het personeel en de vakbonden. Daardoor worden ze goed aanvaard.’

Volvo Cars is het eerste bedrijf in de auto en vrachtwage­nsector in België dat weer op volle capaciteit zal werken. ‘We hebben al vragen gehad van andere bedrijven uit de sector. Ze willen weten hoe we daarin zullen slagen’, zegt woordvoers­ter Barbara Blomme.

 ?? © Fred Debrock ?? Plexiglas, mondmasker­s en slimme trucjes:
© Fred Debrock Plexiglas, mondmasker­s en slimme trucjes:

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium