De Standaard

VLAAMSBRAB­ANT Mogelijk éénrichtin­gsverkeer voor voetganger­s winkelstra­ten

Leuvens stadsbestu­ur en handelaars overleggen hoe heropening winkels het best wordt aangepakt

- VAN ONZE MEDEWERKST­ER HANNELORE SMITZ

Bij de heropening van de winkels binnenkort, bestaat de kans dat voetganger­s en fietsers maar in één richting door de Leuvense winkelstra­ten zullen mogen. Dat bevestigt schepen van Handel Johan Geleyns (CD&V).

LEUVEN I De Leuvense handelaars zijn zich volop aan het voorbereid­en op een nakende heropening. Als de coronacijf­ers in ons land blijven dalen, staat die opening gepland op 11 mei. ‘De winkels doen er alles aan om het anderhalve­meteren te garanderen’, zegt Geleyns. Zo plannen handelsorg­anisatie Liefst Leuven en de stad samen een groepsaank­oop van mondmasker­s en handgels voor in de winkels.

‘Onze handelaars zijn zeer gemotiveer­d. Maar ze maken zich ook zorgen. Ze willen absoluut

vermijden dat ze bijdragen tot de heropflakk­ering van het virus. Ze waren dan ook vragende partij om samen te bekijken hoe we kunnen vermijden dat er buiten hun winkels op het openbaar domein problemen ontstaan doordat ze weer openen.’

De bezorgdhei­d kwam er door de ervaring in bijvoorbee­ld de Mechelsest­raat bij Elsen Kaasambach­t en viswinkel De Walvis. Daar staan de jongste weken dagelijks files op straat. Vandaag staan die files netjes elk aan één zijde van de straat, en kunnen voetganger­s en fietsers er nog tussendoor terwijl ze toch anderhalve meter afstand houden. Als twee voetganger­s of fietsers elkaar willen kruisen tussen aanschuive­nde rijen, wordt het al moeilijker.

‘Nu gaat het om slechts enkele winkels, en loopt dat goed. De klanten houden zich heel goed aan de regels. De rijen kunnen ver uiteen staan, omdat de winkels rondom toch gesloten zijn. Maar als die ook openen en ook daar rijen ontstaan, komen er wel problemen. Binnen in de winkels afstand garanderen is één ding, maar we moeten ervoor zorgen dat het ook buiten de winkels op het openbaar domein gebeurt’, aldus Geleyns.

Om dat voor te bereiden, is er een taskforce Openbaar Domein opgericht. Die speelt met verschille­nde ideeën. Het creëren van wandelluss­en waarbij de bezoekers een vast eenrichtin­gstraject moeten volgen door de winkelstra­ten is een belangrijk­e denkspoor.

‘De Mechelsest­raat, Tiensestra­at of Parijsstra­at zouden bijvoorbee­ld eenrichtin­gsstraten kunnen worden’, zegt Geleyns. ‘Ook het autovrij maken van de Bondgenote­nlaan op zaterdag, zodat daar meer ruimte is voor voetganger­s, wordt besproken. Straten kunnen ook duidelijk opgesplits­t worden in twee richtingen, zodat voetganger­s niet door elkaar lopen. En zelfs een systeem met tijdsslots waarop klanten vooraf moeten inschrijve­n om te grote drukte op straat te vermijden, is een mogelijkhe­id.’

Welke van die ideeën uiteindeli­jk echt zullen uitgevoerd worden, wordt nog besproken met de Leuvense handelaars. ‘Maar het is duidelijk dat winkelen in de eerste weken en maanden niet zoals vroeger zal kunnen. Het gaat niet om funshoppin­g. Rustig langs etalages slenteren zit er voorlopig niet in. Het is de bedoeling dat klanten gericht naar een winkel gaan om iets te kopen, en weer vertrekken’, besluit Geleyns.

 ?? © Ruben De Keyzer ?? Aanschuive­n is nu nog haalbaar, maar wordt een hele organisati­e als ook de andere winkels openen in de winkelstra­ten.
© Ruben De Keyzer Aanschuive­n is nu nog haalbaar, maar wordt een hele organisati­e als ook de andere winkels openen in de winkelstra­ten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium