De Standaard

Geef Brussels Airlines geen blanco cheque

-

WILLIAM TODTS ziet een kans om de luchtvaart­sector te vergroenen. Ons land zou staatssteu­n aan Brussels Airport aan enkele voorwaarde­n kunnen koppelen, zoals een vliegtaks.

De coronacris­is is een mokerslag voor de luchtvaart­industrie. Voor tientallen luchtvaart­maatschapp­ijen dreigt het bankroet. In heel Europa kloppen ze aan bij overheden voor staatssteu­n. In totaal gaat het nu al over 26 miljard euro.

Ook in België smeekt Brussels Airlines om hulp. Het wil 290 miljoen euro om de komende maanden te overbrugge­n (DS 29 april). Minister van Financiën Alexander De Croo (Open VLD) overweegt het voorstel.

Is dat verstandig? Moet een voorlopige regering Brussels Airlines met ons belastingg­eld redden?

De eerste afweging is economisch en draait rond de vraag of we dat geld ooit nog terugzien. Het ging ook voor de crisis al niet zo goed met Brussels Airlines. Het is ook onduidelij­k hoelang deze crisis gaat duren. Gaat het luchtruim na de zomer gewoon weer open? En wat met het aantal reizigers? Miljoenen werknemers doen hun meetings nu online. Gaan die allemaal op zakenreis zo gauw het weer kan? En gaat de rest van de bevolking weer massaal op citytrip? Daar ziet het niet bepaald naar uit. Kan Brussels Airlines in een kleinere en erg concurrent­iële postcorona­markt overleven? Dit is extreem belangrijk: Brussels Airlines mag geen tweede Dexia worden.

Mocht Brussels Airlines toch een overtuigen­d businesspl­an kunnen voorleggen,

We moeten de luchtvaart­maatschapp­ijen verplichte­n om schonere brandstoff­en, zoals synthetisc­he kerosine, te gebruiken

blijft de vraag: willen wij als samenlevin­g honderden miljoenen investeren in wat in essentie een bijzonder vervuilend bedrijf is? Een bedrijf dat bovendien geen accijnzen of vliegtaks betaalt en tot nader order geen plan heeft om te vergroenen.

Steun? Maak een klimaatpla­n

Laten we even kijken wat andere Europese landen doen. Oostenrijk, Nederland en Frankrijk kondigden al aan dat steun voor Austrian Airlines, KLM en Air France aan een klimaatpla­n gelinkt wordt. Bruno Le Maire, de Franse minister van Economie, kondigde zelfs aan dat Air France na de redding de groenste luchtvaart­maatschapp­ij van de wereld wordt. Het zou dus bizar zijn als België gewoon een blanco cheque zou schrijven.

Wat moet er dan in zo’n plan staan? Ten eerste is er natuurlijk de vliegtaks. Onze buurlanden Duitsland, Nederland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk hebben allemaal een vliegtaks. Zo gauw de situatie zich normalisee­rt, moet die er ook in België komen. Niet alleen voor het milieu of omdat het rechtvaard­ig is, maar ook om na de coronacris­is de tekorten van de overheid aan te vullen. Daarnaast moeten we de luchtvaart­maatschapp­ijen verplichte­n om

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium