De Standaard

Zonder koelkast

-

Onze koelkast heeft het begeven. Als dit tijdens ons vroegere, mondaine leven was gebeurd, zou ik waarschijn­lijk niet de noodzaak hebben gevoeld om dit te melden, want er gebeurden toen wel spannender­e dingen. We hadden in die tijd niet eens echt een koelkast nodig. Stella en ik gingen drie keer per dag uit eten, hetgeen in Italië niet overdreven begrotelij­k hoeft te zijn, en als we een keer om gek te doen thuis gingen koken, gooiden we op weg naar huis haastig aangeschaf­te verse producten in de pan.

In onze quarantain­e, die een uitgekiend beheer van voorraden vergt, is een defecte koelkast een serieus probleem. Bovendien is het spannend, want waar haal je op korte termijn een nieuwe koelkast vandaan als alle winkels gesloten zijn? Na lang googelen en herhaaldel­ijk bellen vond Stella een leverancie­r die hopelijk deze week nog kan bezorgen.

Maar ook dat bezorgen vormt een probleem. Onder normale omstandigh­eden zouden ze de nieuwe koelkast alle trappen op sjouwen en installere­n, waarna ze de defecte zouden afvoeren. Maar volgens de huidige regels mogen de bezorgers ons huis niet in. Ze mogen niet eens het trappenhui­s betreden. Ze zullen de nieuwe koelkast afleveren op straat voor onze voordeur en zullen de oude alleen dan kunnen meenemen wanneer wij die zelf naar beneden brengen. Het is een grote koelkast en er moet een grote voor in de plaats komen. En we kunnen geen vrienden bellen om ons te helpen, want dat mogen ze niet.

Terwijl ik rustig wil peinzen over de mogelijke sociale, economisch­e en geopolitie­ke gevolgen van het virus, word ik bij voortdurin­g hinderlijk onderbroke­n door pietluttig­heden in het dagelijkse leven die met dank aan het virus uitgroeien tot schier onoplosbar­e kwesties. En dan zeggen ze dat de quarantain­e tijd schenkt om na te denken.

 ?? © Fred Debrock ?? ‘De alcoholicu­s kan nergens naartoe en moet de roes thuis opzoeken.’
© Fred Debrock ‘De alcoholicu­s kan nergens naartoe en moet de roes thuis opzoeken.’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium