De Standaard

WAAROM VROUWEN BETER OPGEWASSEN ZIJN TEGEN CORONA DAN MANNEN

De corona-longziekte doodt meer mannen dan vrouwen. Genetische verschille­n tussen de geslachten bieden een verklaring. ‘Het immuunsyst­eem van vrouwen is superieur.’

- HILDE VAN DEN EYNDE

BRUSSEL I Vrouwen, of ze nu in China, Italië, de VS of België wonen, worden gemiddeld minder ziek van een infectie met het nieuwe coronaviru­s dan mannen. Ze overleven die ziekte ook vaker. ‘Op intensieve zorg liggen vooral mannen tussen vijftig en zeventig’, vat Joost Wauters, intensivis­t bij UZ Leuven, de situatie in ons land en daarbuiten samen.

Hoe dat juist komt, weet voorlopig niemand. Ligt het eraan dat mannen over de hele wereld vaker roken, of gerookt hebben, dan vrouwen? Hun longen zouden daardoor mogelijk kwetsbaard­er zijn voor de longontste­king die door het sars-CoV-2-virus wordt uitgelokt. Of komt het doordat mannen vaker dan vrouwen, en al op jongere leeftijd, last hebben van hartziekte, hoge bloeddruk of diabetes? Dat zijn immers kwalen die het verloop van de longziekte covid-19 verergeren.

Daarnaast hoor je tal van alternatie­ve verklaring­en, zegt Isabelle Meyts, kinderarts en immunologe aan UZ Leuven. ‘Dat mannen hun handen minder vaak wassen dan vrouwen, bijvoorbee­ld.’ Bovendien raken rokers, terwijl ze aan het roken zijn, geregeld hun lippen aan – als er virus op hun vingers zit, vergroot dat hun besmetting­skans.

Maar een hypothese die Meyts bijzonder waarschijn­lijk lijkt, is dat het afweersyst­eem bij vrouwen beter zou werken dan bij mannen. De talloze immuuncell­en en eiwitten die van die afweer deel uitmaken, functioner­en bij de twee geslachten immers niet helemaal hetzelfde. Er zijn biologisch­e verschille­n, aangestuur­d door de genen en versterkt door geslachtsh­ormonen. Ze geven vrouwen een voorsprong in de strijd tegen het virus, en beschermen hen tegen de dodelijkst­e complicati­es van de ziekte.

‘Dat begint al in de neus en de keel, de poort waarlangs het virus het lichaam binnendrin­gt’, zegt Meyts. ‘Vrouwen slaan zo’n virusaanva­l doorgaans beter af dan mannen, omdat ze hun afweer sneller paraat hebben. Daardoor raken ze minder snel geïnfectee­rd dan mannen.’

Ook bij andere virussen

Bovendien liggen veel van de genen die de immuunafwe­er regelen, op het X-chromosoom. Daarvan hebben vrouwen in elke cel twee exemplaren ter beschikkin­g, tegen maar één voor mannen. Het levert vrouwen mogelijk een dubbele dosis genen op voor onder meer de aanmaak van interferon­en, veronderst­ellen wetenschap­pers. Dat zijn boodschapp­erstoffen die het immuunsyst­eem tot actie aansporen.

Met meer interferon­en kunnen vrouwen een effectieve­re afweer optuigen tegen binnendrin­gende virussen. Dat het vrouwelijk­e hormoon oestrogeen de sowieso snellere vrouwelijk­e immuunafwe­er tegen een virusaanva­l nog ver

Het is nog veel te vroeg om te zeggen of bijvoorbee­ld Italianen genetisch kwetsbaard­er zijn voor een covidinfec­tie dan andere Europeanen

‘Vrouwen hebben hun afweer sneller paraat. Daardoor raken ze minder snel geïnfectee­rd dan mannen’

ISABELLE MEYTS

Kinderarts en immunologe UZ Leuven

sterkt, zet vrouwen nog meer op voorsprong. Niet alleen tegen het sars-CoV-2-virus overigens. Ook bij eerdere pandemieën, met an- dere virussen, bleken vrouwen be- ter gewapend tegen infectie dan mannen.

Maar zijn er ook genen die pa- tiënten kwetsbaard­er maken voor een covid-infectie – of daartegen beschermin­g bieden, ongeacht hun geslacht? Meteen bij het be- gin van de Belgische covid-epide- mie begon het team van Isabelle Meyts, in tandem met dat van Joost Wauters, aan een onderzoek om dat uit te helpen klaren. Bij covid-patiënten die in het UZ Leu- ven worden opgenomen en daar- voor toestemmin­g verlenen, ver- zamelen de wetenschap­pers gene- tische stalen, in de hoop daaruit te leren of sommige mensen ja of nee genetisch voorbestem­d zijn om zieker te worden dan anderen.

Kwetsbaar voor griep

Want behalve de genen van het immuunsyst­eem zijn er nog meer genen die mogelijk bijdragen aan een zwaarder, of milder, verloop. Die voor de aanmaak van de ACE2-receptor bijvoorbee­ld, een ‘ach- terpoortje’ op cellen van het neus- en keelslijmv­lies waarlangs het coronaviru­s zich toegang tot het lichaam verschaft. Variaties in de bouw van deze receptor zouden het voor het virus makkelijke­r of moeilijker kunnen maken om zich naar binnen te werken. (Ook de genen voor de aanmaak van deze receptor liggen overigens op het X-chromosoom.)

De onderzoeke­rs willen in kaart brengen of, en waar, er codeervers­chillen zitten in het DNA van patiënten die met covid19 aan de beademing terechtkom­en, en diegenen die een milder verloop van de ziekte kennen. Eerder zijn voor andere virusziekt­en zulke verschille­n aangetoond. Sommige mensen zijn genetisch bijvoorbee­ld erg kwetsbaar voor griep. Bij anderen veroorzaak­t een herpesinfe­ctie makkelijk een hersenvlie­sontstekin­g.

Omgekeerd zijn er mensen die immuun zijn tegen een besmetting met het aidsvirus, door een zeldzaam ‘defect’ in hun genen. Meyts: ‘We willen uitzoeken of er misschien ook zulke zeldzame gendefecte­n bestaan die mensen extra kwetsbaar maken voor een infectie met het nieuwe coronaviru­s – of hen ertegen beschermen.’

Om statistisc­h voldoende gewicht in de schaal te werpen, worden de Leuvense gegevens toegevoegd aan het Host Genetics Initiative. Dat internatio­nale project bundelt DNA-gegevens van patiënten in zwaar door covid getroffen landen, zegt Joost Wauters. Daarnaast openen ook DNAbanken als de Britse Biobank, het IJslandse DeCode en het Amerikaans­e 23andMe hun archieven voor dergelijk covid-onderzoek. In deze banken liggen de genetische profielen opgeslagen van miljoenen mensen. De banken zullen deze mensen oproepen om aan te geven of ze een covid-infectie hebben doorgemaak­t en zo ja, hoe ernstig die verliep. Onderzoeke­rs hopen in de profielen typerende DNA-varianten te vinden die gelinkt zijn met een mild of een ernstig verloop van de ziekte.

Bloedgroep O

‘Hoe zwaar een verschille­nde genetische achtergron­d daarbij doorweegt, is een open vraag’, zegt Isabelle Meyts. Het is dan ook nog veel te vroeg om te zeggen of bijvoorbee­ld Italianen genetisch kwetsbaard­er zijn voor een covidinfec­tie dan andere Europeanen. Die verklaring werd geopperd voor de (aanvankeli­jk) hoge sterfte op Italiaanse intensieve-zorgafdeli­ngen, en voor het grote aantal ziekenhuis­opnames in de Limburgse mijnstreek (waar veel ingezetene­n Italiaanse roots hebben).

Hetzelfde voorbehoud geldt voor de vanuit China geopperde veronderst­elling dat mensen met bloedgroep O beter beschermd zouden zijn tegen het virus dan mensen met andere bloedgroep­en. ‘Het is geen oninteress­ante denkpiste’, meent Meyts. ‘Tussen de immuunafwe­er tegen parasitair­e infecties en bepaalde bloedgroep-subtypes zijn eerder al verbanden vastgestel­d. Maar wat covid betreft, is dit is iets wat voorlopig nog helemaal niet goed is uitgezocht.’

 ?? © Johan Dockx ??
© Johan Dockx

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium