De Standaard

CONSUMEREN ALS BURGERPLIC­HT

- LIEVEN SIOEN

Vanaf maandag kan de poetshulp opnieuw komen werken. Dat nieuws heeft deze week menig huishouden gekregen. Zouden we dat wel doen?, zal op veel plaatsen de eerste reactie zijn geweest. Want in tijden van thuiswerke­n en afstandsle­ren lijkt het niet verstandig om in de vaak al druk bezette silo een externe persoon binnen te laten. Gaat gezondheid niet boven netheid?

Toch hoort het antwoord ja te zijn, mits alle veiligheid­svoorschri­ften kunnen worden nageleefd. Want elke poetshulp die weer aan de slag kan, is een persoon minder op tijdelijke werklooshe­id, een risico op armoede vermeden en een stuk koopkracht hersteld.

Van poetsdiens­t tot Volvo Cars, maandag mogen duizenden zelfstandi­gen, kmo’s en grote ondernemin­gen hun activiteit­en herstarten. Het is de eerste stap in de versoepeli­ng van de lockdown, om de economie zo snel mogelijk weer op dreef te krijgen. Maar het is een prille en kwetsbare doorstart. De beschikbaa­rheid van personeel is onzeker, de aanvoer van grondstoff­en niet altijd gegarandee­rd, de horeca, toeristisc­he en evenemente­nsector blijven nog lang op nonactief, en vooral, de doorstart is afhankelij­k van de vraag. Blijft die uit, dan oogt de toekomst voor veel bedrijven somber.

Daarom zal het voor een groot stuk van de consument afhangen hoe snel de economie weer op de sporen staat. Een maaltijd afhalen bij de lokale brasserie is geen gemakzucht meer, maar haast een daad van burgerzin. Het zal ook van die consument afhangen of de economie op hetzelfde, dan wel een heel ander spoor verder dendert. Drie verhalen in deze krant illustrere­n de nood daaraan. De geglobalis­eerde, justin timehandel had geen antwoord op een pandemie die aanvoerlij­nen verstoort (dS Weekblad). Is het dan zo onzinnig om voortaan wat meer te betalen voor lokaal geproducee­rde mondmasker­s?

De winkelstra­at, het kloppende hart van vele steden, is in levensgeva­ar (blz. 38). Zullen we ons volgende paar schoenen weer bij Zalando bestellen, of toch liever in de boetiek om de hoek? En hoeveel friet moeten we eten om de aardappelb­erg verwerkt te krijgen, omdat de agroindust­rie onze diepvriesf­rieten niet meer verkocht krijgt? Als de globale voedselket­en stokt, duiken overal overschott­en en tekorten op. Terwijl de korte keten wel bestand blijkt tegen de crisis (blz. 12). Moeten we dan niet dat soort landbouw voluit steunen?

Voor het heropstart­en van het bedrijfsle­ven is consumeren een economisch­e noodzaak. Dat duurzaam en zo lokaal mogelijk doen is meer dan ooit een politieke daad en een morele plicht.

Het zal van de consument afhangen op welk spoor de economie verder dendert

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium