De Standaard

Het ‘terug naar school-moment’ van de economie

Vanaf maandag kan de bedrijfswe­reld in principe weer op volle kracht draaien. Maar dat zal niet gebeuren. Economisch herstel is nog veraf. De consument is de grootste onzekere factor.

- PASCAL DENDOOVEN

BRUSSEL I ‘In de bedrijven die stillagen, wordt het maandag zowel voor de werkgevers als voor de werknemers een soort ‘terug naar schoolmome­nt’: de nieuwe manier van werken wordt uitgelegd, de regels in verband met hygiëne, de stromen op de werkvloer, de aanpassing­en inzake inen uitgangen ...’, zegt Pieter Timmermans, gedelegeer­d bestuurder van het Verbond van Belgische Ondernemin­gen (VBO). ‘Het belangrijk­ste wordt om de werknemers op die eerste dag maximaal gerust te stellen.’

De sociale partners hebben een gids opgesteld die bedrijven vertelt hoe ze veilig kunnen heropstart­en. Per sector werden ook protocolak­koorden afgesloten. Nogal wat bedrijven waren sinds half maart dicht, omdat telewerk voor hen geen optie was of omdat het onmogelijk bleek anderhalve meter afstand te creëren tussen de werkposten. Er is de afgelopen weken zwaar ingezet op een veilige heropstart. ‘Sinds de Nationale Veiligheid­sraad op 13 april heeft aangegeven dat de bedrijven op 4 mei kunnen heropstart­en, heeft iedereen zich maximaal voorbereid om dat op een veilige manier te kunnen doen’, zegt Timmermans.

Plexiglas tussen zitjes

Dat liep niet overal even vlot. In de metaal en technologi­esector liepen de gesprekken over een aanvulling op de algemene gids spaak. In de bouwsector werd het protocolak­koord alleen door het ABVV onderteken­d. Daar is het pijnpunt het transport van de arbeiders naar de werven. Moet er plexiglas geplaatst worden tussen de zitjes of volstaat een mondmasker?

Ook de beschikbaa­rheid van werknemers is een pijnpunt. Hoeveel mensen vallen uit doordat ze geen kinderopva­ng vinden, of omdat ze tot een risicogroe­p behoren? Een derde onzekerhei­d: in welke mate zullen bedrijven die heropstart­en en daarvoor grondstoff­en en componente­n van toeleveran­ciers nodig hebben, die ook kunnen krijgen? ‘Sommige toeleveran­ciers starten ook pas vanaf maandag op’, zegt Timmermans. ‘We verwachten dat de heropstart een gradueel proces wordt. Hoe vlot dat zal verlopen, is koffiedik kijken.’

De allerbelan­grijkste vraag blijft hoe snel de vraag naar goederen en diensten herneemt. ‘De bedrijven zeggen dat ze klaar zijn voor de heropstart, maar volgt de vraag wel?’, zegt Geert Langenus. Volgens de econoom van de Nationale Bank blijkt uit de wekelijkse enquête van de Economic Risk Management Group (ERMG) dat de bedrijven gemiddeld nog altijd een daling van de vraag met 31 procent signaleren.

Faillissem­enten

Hoeveel mensen er maandag effectief opnieuw aan de slag gaan, is onduidelij­k. Eerder werd gesproken van minstens 90.000 werknemers (DS 28 april). Edward Roosens, de hoofdecono­om van het VBO, schat dat het om 150.000 tot 300.000 mensen gaat. Hij gaat er daarbij van uit dat 8 tot 10 procent van de economie maandag opnieuw actief wordt.

Ondanks de heropstart van de businessto­businessbe­drijven zou toch nog 25 tot 30 procent van de privéecono­mie inactief blijven. Daarbij gaat het om bedrijven die onder hun capaciteit werken en om bedrijven die verplicht dichtblijv­en (zoals de horeca).

Roosens verwacht dat tegen eind mei het cijfer van inactivite­it zal halveren door een dubbel effect: de opening van de nonfoodwin­kels (11 mei) én het graduele herstel van de vraag. Maar ook dan zou nog tot 15 procent van de economie inactief zijn. Op het dieptepunt was dat 40 procent.

De enquête van de ERMG signaleert ook het gevaar van faillissem­enten. ‘9 procent van de bedrijven vreest daarvoor, maar in sommige bedrijfsta­kken loopt dat op tot 30 procent’, zegt Langenus. ‘Als dat gebeurt, is er permanente schade en zal het economisch­e herstel trager verlopen.’

Hoeveel werknemers vallen uit doordat ze geen kinderopva­ng vinden, of omdat ze tot een risicogroe­p behoren? En raken bedrijven aan de nodige grondstoff­en?

‘De bedrijven zeggen dat ze er klaar voor zijn, maar volgt de vraag naar goederen en diensten wel?’ GEERT LANGENUS Econoom Nationale Bank

 ??  ?? Volvo Cars in Gent werkt vanaf maandag weer op volle capaciteit. Ondanks de heropstart zou toch nog 25 tot 30 procent van de privéecono­mie inactief blijven.
Volvo Cars in Gent werkt vanaf maandag weer op volle capaciteit. Ondanks de heropstart zou toch nog 25 tot 30 procent van de privéecono­mie inactief blijven.
 ?? © Fred Debrock ??
© Fred Debrock

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium