De Standaard

Is België klaar voor 4 mei?

De beslissing om de quarantain­emaatregel­en volgende maandag wat te lossen, is genomen. Maar erg gerust kunnen we niet zijn.

- WIM WINCKELMAN­S

Op de Lijnbussen moet lint een veilige afstand garanderen tussen

BRUSSEL I De GEESexpert­engroep formuleerd­e in haar advies van vorige week vijf voorwaarde­n om de quarantain­e wat te kunnen lossen vanaf maandag 4 mei, met de bijbehoren­de bedenking dat enkele daarvan toen niet vervuld waren. Intussen hebben de experts toch ingestemd met een versoepeli­ng. Is dan al aan alle voorwaarde­n voldaan? Voorwaarde 1: cijfers onder controle

Daar begint alles mee. Helemaal geruststel­lend is de evolutie niet, met vrijdag nog altijd 152 nieuwe ziekenhuis­opnames en 740 coronapati­ënten op intensieve zorg. ‘Het aantal nieuwe hospitalis­aties stabilisee­rt verder, maar blijft vrij hoog’, schrijft het Nationaal Crisiscent­rum.

Het zou kunnen dat het aantal nieuwe patiënten tegen maandag nog onder de honderd daalt, zoals gewenst, maar daar zal wellicht nog een weekendeff­ect meespelen. De kunst zal erin bestaan het reproducti­egetal van het virus, dat zegt hoeveel personen een virusdrage­r besmet, onder 1 te houden. Voorwaarde 2: afstand respectere­n en mondmasker­s gebruiken

Het is in de nieuwe fase vooral uitkijken naar het openbaar vervoer, dat vanaf maandag weer op volle kracht rijdt, met een algemene verplichti­ng om een mondmasker te dragen.

De vervoersma­atschappij De Lijn verdeelt 25.000 mondmasker­s onder het personeel. In de treinstati­ons, waar een masker verplicht is, worden de snacks in automaten vervangen door mondmasker­s. Treinbegel­eiders zullen een elektronis­ch fluitje gebruiken om reizigers te waarschuwe­n dat de treindeure­n sluiten. Het is niet zo handig te moeten fluiten op een gewoon fluitje met een masker voor de mond.

In de ziekenhuiz­en zijn de afgelopen dagen 5,5 miljoen chirurgisc­he maskers geleverd en 1,7 miljoen FFP2masker­s. De schaarste lijkt dus stilaan voorbij, maar op de federale overheid kan de burger voorlopig nog niet rekenen om een mondmasker in huis te halen (DS 28 april).

Voorwaarde 3: minimum 25.000 tests per dag en 1.200 contactond­erzoekers

‘We zullen op tijd klaar zijn. Daar sta ik garant voor.’ Ministerpr­esident Jan Jambon (NVA) maakt zich sterk dat Vlaanderen ondanks een fout in de oorspronke­lijke aanbestedi­ng toch tijdig klaar zal staan om de contacten die besmette patiënten hebben gehad, te onderzoeke­n.

Dat zal nog niet op 4 mei zijn, maar dat is volgens hem ook niet nodig, aangezien de gevolgen van het lossen van de lockdownma­atregelen pas in de week van 11 mei voelbaar kunnen zijn. In die week wil Vlaanderen klaar staan met zoveel contactond­erzoekers als nodig. Dat zijn er niet noodzakeli­jk 1.200.

Federaal minister Philippe De Backer (Open VLD) garandeert dat de gewenste testcapaci­teit er zal zijn. Op 23 april zaten we al aan 18.000 tests, een pak meer dan aanvankeli­jk gerapporte­erd. Dat komt omdat patiënten die meermaals werden getest, maar één keer werden meegereken­d. Het minimum van 25.000 tests per dag komt zo in zicht.

Volgens premier Sophie Wilmès (MR) zal België in mei al over 900.000 immuniteit­stests beschikken en in juni over 3 miljoen tests.

Voorwaarde 4: duidelijke afspraken over de herstart van de economie

Een gids met wat allemaal mag en moet, is vorige week al opgesteld en goedgekeur­d door de sociale partners en is breed verdeeld.

Voorwaarde 5: duidelijke communicat­ie

‘We moeten naar deze kritiek luisteren en ze accepteren, maar we moeten er vooral rekening mee houden voor de toekomst.’ Premier Wilmès boog donderdag in de Kamer nog deemoedig het hoofd voor de kritiek op haar late en lange persconfer­entie van vorige week vrijdagavo­nd, maar met een steek naar de profilerin­gsdrang van haar collega’s. ‘Het is de gewoonte in België om politieke beslissing­en onmiddelli­jk aan te kondigen, wellicht omdat mensen al over beslissing­en praten nog voor ze genomen zijn.’

Er is intussen wel tijdig gecommunic­eerd over wat wel en wat niet kan vanaf 4 mei. Het ministerie­el besluit dat dit vastlegt, is donderdag gepublicee­rd. De campagne van reclamebur­eau Mortierbri­gade loopt.

Het kan dat het aantal nieuwe patiënten tegen maandag onder de honderd daalt, zoals gewenst, maar daar zal wellicht nog een weekendeff­ect meespelen

 ?? © Sebastian Steveniers ?? de chauffeur en de passagiers.
© Sebastian Steveniers de chauffeur en de passagiers.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium