De Standaard

Niet-dringende zorg hervat

Vanaf maandag worden nietdringe­nde consultati­es en operaties in ziekenhuiz­en hervat. Al zal niet iedereen meteen geholpen kunnen worden.

-

1.

Kan ik voor alles opnieuw naar het ziekenhuis? ‘Neem bij nieuwe klachten contact op met uw huisarts. Die zal kijken of u naar het zieken huis moet of niet. Als het over een bestaande klacht gaat die erger wordt of die terugkomt, kunt u contact opnemen met de arts bij wie u in behandelin­g was’, zegt Lieven Annemans, professor gezondheid­seconomie aan de UGent en de VUB. Hij is betrokken bij de werkgroep die advies geeft aan de GEES, de experts die de exitstrate­gie uitwerken.

2.

Krijg ik automatisc­h een nieuwe afspraak voor een uitgesteld­e ingreep?

‘Het ziekenhuis zal u contactere­n, maar dat kan even duren als de ingreep als nietpriori­tair beschouwd wordt’, zegt Annemans. Moest u bijvoorbee­ld geopereerd worden aan de knie, maar u hebt geen pijn en het ziekenhuis oordeelt dat het niet dringend is, dan zult u niet meteen worden gebeld. Hebt u klachten, dan wordt er gevraagd te bellen naar het ziekenhuis. Ook voor geestelijk­e problemen wordt aangeraden te bellen naar uw huisdokter of behandelen­de arts.

3.

Ik heb volgende week een afspraak, gaat die sowieso door?

De kans bestaat dat de afspraak verplaatst wordt als iemand een dringender ingreep nodig heeft. U zult dan gecontacte­erd worden door het ziekenhuis.

4.

Word ik in het ziekenhuis getest op coronaviru­s? ‘De teststrate­gie wordt nog op papier gezet, maar als u langskomt voor een ingreep, zult u normaal gezien worden getest op het coronaviru­s. Of dat ook het geval zal zijn bij consultati­es en daghospita­lisaties, is nog niet duidelijk, zegt Lieve Dhaene van de Vlaamse zieken huiskoepel ZorgnetIcu­ro. 5.

Moet ik een mondmasker en handschoen­en dragen als ik naar het ziekenhuis ga?

‘Hebt u zelf een mondmasker? Dan moet u dat dragen, ongeacht of u nu voor een ingreep of consultati­e komt. Wie geen masker heeft, zal er een krijgen, maar we rekenen op de solidarite­it van de mensen die er wel een hebben om die ook te dragen, zodat de beschikbar­e maskers dienen voor zij die er geen hebben’, zegt Annemans. Handschoen­en dragen is niet verplicht, wel zullen handgels beschikbaa­r zijn om de handen te desinfecte­ren.

6.

Wat als ik mij ziek voel: mag ik dan nog langskomen voor mijn ingreep/ consultati­e?

Hebt u symptomen van corona? Neem dan eerst contact op met uw huisarts en leg uit dat u naar het ziekenhuis moet voor een ingreep. Uw arts zal maken dat u getest wordt op corona en zal in functie van het resultaat contact opnemen met het ziekenhuis of de specialist om te bekijken wat prioritair is: uw symptomen of de ingreep. (lto, mt)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium