De Standaard

Baby’s en peuters weer welkom in de opvang

Goed nieuws voor wie behalve voltijds werk ook de permanente zorg van een baby of peuter op zich moest nemen. De kinderopva­ng gaat geleidelij­k weer open.

- STIJN COOLS Elke Decruynaer­e.

BRUSSEL I Bijna dertig pagina’s telt het draaiboek dat de meer dan achtduizen­d Vlaamse opvanginit­iatieven in hun mailbox gekregen hebben. Het legt op bevattelij­ke wijze uit hoe ze hun deuren opnieuw veilig kunnen openen voor een grotere groep kinderen. Ook de virologen Pierre Van Damme en Marc Van Ranst hebben er aan meegewerkt.

De kinderopva­nginitiati­even zullen niet meteen op volle snelheid draaien, maar schakelen steeds enkele toerentall­en hoger. Zo zijn vanaf maandag alle kinderen welkom van wie beide ouders werken en er minstens een van die ouders niet thuis werkt. Ook de kinderen van alleenstaa­nde ouders worden dan met open armen ontvangen.

Vanaf 18 mei volgen de andere kinderen. Al mag er geen overrompel­ing ontstaan. De opvanginit­iatieven zelf zullen samen met de ouders bekijken wie wanneer kan terugkeren. Bovendien vraagt bevoegd Vlaams minister Wouter Beke (CD&V) in samenspraa­k met de sector om kinderen die kunnen thuisblijv­en, ook thuis te houden als dit haalbaar is.

‘Wij zijn blij dat er duidelijkh­eid is’, zegt Filip Standaert van het ziekenfond­s Partena, dat meer dan veertig kinderdagv­erblijven en negentig onthaaloud­ers coördineer­t.

Grote nood

Ouders moeten mondmasker­s, of alternatie­ven, dragen. Ze mogen de leefgroepe­n niet meer in en moeten hun handen wassen bij het binnenen buitengaan. Bij voorkeur is het ook altijd dezelfde persoon die het kind komt brengen en halen.

‘Op de mondmasker­s na, pasten wij die regels al toe sinds het begin van de lockdown’, zegt Standaert. ‘Dit zijn geen grote wijziginge­n. Nu zal het erop aankomen erop toe te zien dat die grotere groep ouders ook al die instructie­s opvolgt.’

Hij denkt wel dat ouders zich aan de voorschrif­ten zullen houden. ‘We voelen dat de nood groot is bij ouders om hun kinderen weer naar de opvang te mogen brengen.’

In hun contacten met ouders zullen de medewerker­s van de kinderopva­ng een mondmasker dragen, zodra dat ter beschikkin­g is. Hoe groter de groep kinderen die terugkeert, hoe groter het belang van die mondmasker­s, stipt het kabinet-Beke aan. In het contact met de kinderen gedurende de dag zullen de begeleider­s geen mondmasker­s moeten dragen.

Bevoegd schepen in Gent, Elke Decruynaer­e (Groen), overlegde met de vakbond over de heropening. ‘Het is nu alle hens aan dek, maar je hoort me niet klagen. We zullen dit klaar krijgen. We zijn nu een mailing aan het opstellen om alle ouders te informeren.’

Ze vreest wel dat kleinere opvanginit­iatieven die de voorbije weken de deuren gesloten hebben, het moeilijker zullen hebben om van de ene dag op de andere opnieuw op te starten.

Decruynaer­e vindt de heropening een positieve stap. ‘Zeker omdat het welbevinde­n van de kinderen en hun ouders bij het opstellen van dit draaiboek heeft meegespeel­d. Dat gebeurt vandaag nog te weinig. Voor kinderen die maar een paar maanden ouder zijn en naar de kleuterkla­s gaan, is er nog geen perspectie­f. Dat is heel hard.’

‘Voor kinderen die maar een paar maanden ouder zijn en naar de kleuterkla­s gaan, is er nog geen perspectie­f. Dat is heel hard’

ELKE DECRUYNAER­E (GROEN) Schepen Gent

 ?? © Fred Debrock ?? Geert Mallems (Sint-Bavo, Gent): ‘Al voor 1.500 euro aan beschermin­gsmateriaa­l gekocht.’
© Fred Debrock Geert Mallems (Sint-Bavo, Gent): ‘Al voor 1.500 euro aan beschermin­gsmateriaa­l gekocht.’
 ?? © fvv ??
© fvv

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium