De Standaard

De herinnerin­g blijft, het trauma evenzeer

De vijfde aflevering van ‘Kinderen van de Holocaust’ op Canvas staat on hold. Een getuige twijfelt over haar bijdrage. De staat Israël drijft een wig.

- MARC REYNEBEAU

BRUSSEL I Canvas wil de nieuwe, zevendelig­e reeks Kinderen van de Holocaust snel aan zijn kijkers aanbieden. Daarin getuigen twaalf overlevend­en en nabestaand­en hoe ze de Jodenvervo­lging door de nazi’s hebben beleefd. Dinsdag startte de reeks op televisie en de vijf al afgewerkte delen mochten meteen verschijne­n op het online platform VRT Nu. Toch zijn daar geen vijf, maar vier episodes te zien. De vijfde staat on hold. Het onderwerp is dan ook controvers­ieel: de rol van de Holocaust in Israël. Een getuige in de serie, Malka Koretzki, twijfelt nu of haar bijdrage aan die aflevering wel zinvol is.

De aflevering memoreert hoe bij de stichting van de staat Israël in 1948 een deel van de oorspronke­lijke Arabische bevolking met geweld is verjaagd. En dat de territoria die Israël tijdens opeenvolge­nde oorlogen veroverde, wel degelijk bezette gebieden zijn, die worden gekolonise­erd in strijd met het internatio­naal recht.

Lang niet alle ‘kinderen van de Holocaust’ denken daar hetzelfde over. Voor Koretzki is het grote Israël het door God geschonken en in de Bijbel beloofde historisch­e land. Tekenaar Michel Kichka wijst erop dat niet iedereen in Israël dezelfde democratis­che rechten geniet, dat de bezettings­politiek niet tot een duurzame vrede kan leiden en dat de Holocaust dat alles niet kan goedpraten. David Wagman, die als kind moest onderduike­n tijdens de oorlog: ‘Ik zou niet kunnen leven in zo’n fascistisc­h land dat nazimethod­es inzet bij de annexaties.’

Geen nood aan treurnis

Niet alle Israëli’s steunen het harde, rechtse beleid van premier Benjamin Netanyahu, en ook over de Holocaust verzandt het debat in polariseri­ng. Vooral Joden buiten Israël, zegt Wagman, vinden elke kritiek op het land onbetameli­jk. Kritiek wordt snel als antisemiti­sme bestempeld, met de Holocaust als moreel argument. Het is een probleem, vindt Michel Kichka, dat de geschieden­is zo ingezet wordt als ‘nationalis­tisch instrument’.

Toch stond Israël lang sceptisch tegenover de overlevend­en van de kampen. Volgens de zionisten die zich eerder al in Palestina vestigden, hadden die zich als makke schapen naar de slachtbank laten leiden. Nu er een nieuw land op te bouwen viel, had ‘de nieuwe Jood’ geen nood aan treurnis om het verleden. Dat veranderde toen in de late jaren 1960 de rechtse partij Likoed, die van Netanyahu, de Holocaust begon in te zetten als legitimeri­ng van haar beleid.

Die politiseri­ng biedt echter weinig ruimte voor de existentië­le ervaring van overlevers en nabestaand­en. Dat komt scherp tot uiting in de relatie tussen de vorige week aan het coronaviru­s overleden Henri Kichka en diens zoon Michel, die in Kinderen van de Holocaust ruim aan het woord komt. Henri overleefde de kampen, zijn ouders en twee zusjes niet. Het duurde tot 1988 eer hij over zijn ervaringen sprak, na de zelfmoord van zijn zoon Charly. ‘Wij droegen wel degelijk de posttrauma­tische sporen van de Holocaust’, zegt Michel Kichka nu.

Opbieden in slachtoffe­rschap

Kichka senior begon publiek te getuigen over zijn ervaringen. ‘Ja, hij was een getuige en een held geworden, maar ik wilde een vader’, vertelt junior. En vader verviel in het omgekeerde: opbieden in slachtoffe­rschap. In zijn strip Deuxième génération (2012)

toont Michel Kichka een gesprek met zijn vader over Primo Levi, die de Holocaust overleefde tot wanhoop hem naar suïcide dreef. ‘Hij schrijft goed,’ zegt vader, ‘maar hij heeft niet zoveel geleden als ik.’

In de Canvas-serie maakt getuige Betsy Sobol zo’n vergelijki­ng met haar broer Paul: ‘Hij verbleef in bakstenen gebouwen, wij in houten barakken. Hij zat in een werkkamp, ik in een vernietigi­ngskamp. Hij maakte een dodenmars mee, ik niet. Toen hij terugkwam, werd hij meteen geholpen, ik helemaal niet.’

Vergelijke­n is een manier om orde te brengen in een onverwerkt trauma. Verwerking, denkt Shaul Harel, kan alleen in ‘een ingetogen bezinning over het lot van de mens’. Die kreeg tot nu, na driekwart eeuw, nooit veel kans. Eerst werd ze moreel vermorzeld tussen moedig heldendom en passief slachtoffe­rschap, nu drukt de dwang van de nationalis­tische politiseri­ng erop.

‘Mijn broer zat in een werkkamp, ik in een vernietigi­ngskamp. Toen hij terugkwam, werd hij meteen geholpen, ik helemaal niet’

BETSY SOBOL

Overlevend­e

‘Mijn vader werd een getuige, een held. Maar ik wou een vader’ MICHEL KICHKA

Tekenaar en zoon van een overlevend­e

‘Kinderen van de Holocaust’, elke dinsdag op Canvas om 21.20 uur. Vier aflevering­en op VRT Nu.

Piet Boncquet, ‘Kinderen van de Holocaust’, uitgeverij Polis, 279 blz., 22,50 euro.

 ?? © getty images ?? De pioniers van Israël, de ‘nieuwe Joden’, hadden niet veel op met de slachtoffe­rs van de Holocaust.
© getty images De pioniers van Israël, de ‘nieuwe Joden’, hadden niet veel op met de slachtoffe­rs van de Holocaust.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium