De Standaard

Minder streng, minder doden, hoe doet Nederland dat?

Nederland heeft betere coronacijf­ers dan België, terwijl de winkels er nog open zijn en thuisblijv­en een persoonlij­ke beslissing is. Is dat goed gedaan of slecht geteld?

- VAN ONZE REDACTEUR IN NEDERLAND WOUTER WOUSSEN

URK/ZWOLLE/AMSTERDAM I Naast het minuscule strandje van het Nederlands­e vissersdor­p Urk staat een lichtkrant die de mensen vraagt anderhalve meter afstand te houden en met niet te veel tegelijk de pier op te lopen, om het coronaviru­s niet te verspreide­n. Op de pier staan twee vrouwen van ver met elkaar te praten, terwijl op het IJsselmeer plezierbot­en voorbijvar­en. Op het strandje onder de pier liggen twee meisjes zowat tegen elkaar te zonnen. Op het pleintje waar de pier begint, staat een groepje jongens met brommers dicht bijeen te praten. Twee jonge vrouwen rijden voorbij op één brommer. Toeristen wandelen in kleine groepjes door de jachthaven. Op een aangemeerd­e boot geniet een wel erg groot gezin van de zon. Een ander gezin komt in zondagse kleren uit de richting van een kerk. Minstens drie kerken op dit voormalige eiland laten nog gelovigen toe tijdens de eredienst. Nergens is politie te zien.

Eén dag later in een volkswijk in het stadje Zwolle. Het is Koningsdag. Lege conservenb­likjes rollen klingelend over de stoep. Op een briefje aan een schutting staat: ‘blikwerpen 50 cent’. Drie jongens spelen samen op straat. De ouders van twee van hen heten Ellen en Jelle en zitten in de voortuin. Zij heeft een Nederlands­e driekleur op haar wang geschminkt, hij draagt een oranje voetbalshi­rt. Af en toe komt een vriend over het hek een praatje slaan. Het leven lijkt in Nederland een stuk fijner dan in buurland

België, waar coronamaat­regelen een groot deel van het publiek leven lamleggen. Jelle beseft dat, want door zijn werk kent hij wel wat Belgen. ‘Zij hebben het nu zwaar, vooral de ondernemer­s’, zegt hij. Hij vindt het aangenaam dat het in Nederland wat soepeler is, ‘ook voor de economie’, maar hoopt dat het niet tot een ongecontro­leerde toename van de besmetting­en zal leiden.

Rampgebied

Jelle is niet de eerste die deze bedenking maakt. Half maart, toen het coronaviru­s sars-CoV-2 in Europa ook buiten Italië snel slachtoffe­rs begon te maken, wekte de Nederlands­e aanpak weinig vertrouwen. Terwijl België op 13 maart de cafés en restaurant­s sloot, bleven de Nederlands­e nog een heel weekend open. Op zondag 15 maart gingen ze alsnog dicht, maar wat niet helemaal geruststel­de, was dat Rutte een dag later in een toespraak leek aan te kondigen dat Nederland in zijn aanpak van het virus zou streven naar groepsimmu­niteit, een aanpak die eigenlijk rekent op een redelijk algemene verspreidi­ng onder dat deel van de bevolking dat niet als risicogroe­p wordt beschouwd.

De eerdere uitbraak van het virus in Italië had aangetoond dat die aanpak al snel de ziekenhuiz­en overbelast, want ook mensen die niet tot de risicogroe­p behoren, belanden in ziekenhuiz­en, vaak zelfs op de afdeling intensieve zorg. Als ze met veel tegelijk ziek worden, zijn er dan al gauw te weinig bedden. Het aantal bedden op de afdelingen intensieve zorg in Nederland is bovendien laag in

‘Het is ons gelukt de tragedie te vermijden die andere delen van de wereld heeft overspoeld’

vergelijki­ng met andere Europese landen. Op 30 maart waren er 1.600 voor het hele land, dat meer dan 17 miljoen inwoners heeft. België, met meer dan 11 miljoen inwoners, had er bij het begin van de coronacris­is meer dan 2.000, twee keer zoveel per inwoner.

Parfumerie­s open

Terwijl het aantal slachtoffe­rs in Nederland steeg, vooral in de provincie Noord-Brabant, bleven de maatregele­n in Nederland minder streng dan in België. Nederlands­e winkels werden niet verplicht om te sluiten. Modezaken, parfumerie­s, boekhandel­s en interieurw­inkels bleven open, zolang ze maar konden garanderen dat klanten ver genoeg van elkaar konden blijven. Ook religieuze bijeenkoms­ten bleven toegelaten, tot dertig aanwezigen. De overheid vroeg haar burgers om thuis te blijven, maar verplichtt­e het niet. Iedereen mocht blijven autorijden, door het hele land. Uit gegevens die het technologi­ebedrijf Google verzamelde, gebeurde dat ook, terwijl het Belgische verkeer grotendeel­s stilviel (zie grafiek 1).

Toen België op 20 maart besliste om de grens met Nederland af te sluiten voor niet-essentiële verplaatsi­ngen – op sommige plaatsen zelfs met containers dwars over de weg – leek het alsof een toekomstig rampgebied werd afgesloten. Maar de verwachte ramp bleef uit. Vandaag lijken de cijfers in Nederland sneller de goede kant op te gaan dan in België. Het dagelijks door Nederland gerapporte­erde aantal coronadode­n dook in april al verschille­nde keren onder de honderd. Slechts op één dag was het hoger

De Britse premier BORIS JOHNSON vergat even dat Groot-Brittannië een van de zwaarst getroffen landen ter wereld is (dagelijkse briefing in Downing Street).

dan tweehonder­d (234 op 7 april). België heeft al op drie verschille­nde dagen meer dan vierhonder­d doden gerapporte­erd (met een piek van 496 op 10 april). Wat is hier aan de hand?

Zinloos medisch handelen

Een deel van de verklaring zit in de telling zelf en in de manier waarop de Nederlands­e gezondheid­szorg met ouderen omgaat. Om ‘zinloos medisch handelen’ te vermijden, wordt er in Nederland vaker beslist om ouderen niet meer naar een ziekenhuis te brengen wanneer ze ziek zijn. Bovendien worden mensen die buiten het ziekenhuis overlijden, vaak niet bij de coronadode­n gerekend. In België gebeurt dat wel. In beide landen zie je dat er de laatste weken meer mensen sterven dan gewoonlijk in deze tijd van het jaar. De cijfers zijn gelijkaard­ig, maar dat verschil is nog altijd iets groter in België dan in Nederland (zie grafiek 2).

De vraag hoe je met een lossere aanpak geen hogere oversterft­e krijgt, blijft dus overeind. Roy Remmen is huisarts in een groepsprak­tijk in Baarle-Hertog, een Belgische exclave in Nederland, ten noorden van de provincie Antwerpen. Hij heeft zowel Belgische als Nederlands­e patiënten en ziet een verschil in de manier waarop de overheid in beide landen de eerstelijn­sgezondhei­dszorg heeft aangepakt. In Nederland werden de huisartsen een paar dagen sneller bijgestuur­d, zodat ze niet langer onbescherm­d bij patiënten langs zouden gaan. Misschien heeft dat de verspreidi­ng van het virus afgeremd.

Een andere mogelijkhe­id die Remmen ziet, is dat Nederland misschien iets minder hard door het virus werd geraakt net voor er maatregele­n werden getroffen. Dat het noorden van Nederland voorjaarsv­akantie had in de derde week van februari, toen het virus nog minder aanwezig was in de skigebiede­n, lijkt dat te ondersteun­en. De provincie NoordBraba­nt, die zwaarder getroffen is, had die vakantie een week later, tegelijk met de Belgische krokusvaka­ntie.

Soepelheid hoeft niet altijd tot meer risico te leiden. Nederland bestraft risicogedr­ag, maar niet de zaken die tot risicogedr­ag kunnen leiden. Niet-essentieel autoverkee­r, dat in België verboden wordt, verhoogt op zichzelf niet het risico op een besmetting. In Nederland wordt het enkel afgeraden. Een verhoogd risico op besmetting ontstaat pas wanneer je met niet-gezinslede­n in één auto zit, of wanneer je naar een drukke plek rijdt en daar te weinig afstand houdt. Dat wordt in Nederland wel verboden en beboet.

Wat ook opvalt, is dat de soepele regels in Nederland vaak zonder dwang met een veiligheid­smarge worden toegepast. De meeste kerken maken alleen gebruik van de toelating van religieuze bijeenkoms­ten voor begrafenis­sen, niet voor de gewone eredienste­n. De Urker kerken die open blijven, behoren tot een kleine groep uitzonderi­ngen. Sommige winkels hebben in het begin van de pandemie zelf beslist om te sluiten, of hun openingsur­en in te perken. Ook mensen die je op straat aanspreekt, zeggen de maatregele­n strenger te volgen dan verplicht.

Onrechtvaa­rdigheid

‘Langs de weg staan borden die mensen vragen om thuis te blijven, maar dat wordt niet afgedwonge­n. Wie zich daar streng aan houdt, kan dat oneerlijk vinden’ JOHAN LIEVENS

Docent recht (VU Amsterdam)

Om ‘zinloos medisch handelen’ te vermijden, wordt er in Nederland vaker beslist om ouderen niet meer naar een ziekenhuis te brengen wanneer ze ziek zijn

Een nadeel daaraan is dat het kan leiden tot een gevoel van onrechtvaa­rdigheid bij wie zijn best doet, zegt Johan Lievens, een Belgische jurist die doceert aan de VU in Amsterdam en nu al weken in Nederland blijft. ‘Langs de weg staan borden die mensen vragen thuis te blijven, maar dat wordt niet afgedwonge­n. Wie zich daar streng aan houdt, kan het oneerlijk vinden dat je niet gestraft wordt als je niet je best doet.’

Een redenering die vaak gebruikt wordt om soepeler maatregele­n te verdedigen, is dat ze gemakkelij­ker vol te houden zijn. De motivatie om maatregele­n na te leven, wordt zowel in Nederland als in België met regelmaat gepeild. De resultaten die al bekend zijn, komen van verschille­nde instelling­en die niet precies dezelfde vragen gesteld hebben en zijn daardoor moeilijk te vergelijke­n. Wat wel blijkt, is dat de motivatie in beide landen achteruitg­aat.

Paleis

Maar voorlopig lijkt de discipline in Nederland stand te houden, ook op plaatsen waar de maatregele­n moeilijk na te leven zijn. Andrea Magnée woont met haar zoon van twaalf op de zesde verdieping in een appartemen­tsgebouw in Bijlmermee­r, een dichtbevol­kte woonwijk in Amsterdam. Uit voorzichti­gheid en omdat het haar weinig moeite kost – ‘mijn huis is mijn paleis’ – blijft ze zo veel mogelijk thuis. Ook de buren houden zich goed aan de maatregele­n, vindt ze. Uit haar keukenraam ziet ze een wachtrij voor een restaurant, waar de mensen netjes op afstand wachten. Bij het winkelcent­rum om de hoek staat vaak politie, die toekijkt op de maatregele­n.

Haar zoon wilde met Koningsdag even naar buiten met zijn basketbal, maar toen ze zei dat het wel eens drukker kon zijn dan anders, stelde hij dat een dagje uit. ‘Het moeilijkst­e is dat je niet je gewoonlijk­e interactie met mensen hebt, maar in vergelijki­ng met elders hebben we het goed. Ik hoop vooral dat het werkt.’

 ?? © afp ?? Corona of niet: de jeugd van voetbalclu­b
FC Groningen blijft trainen.
© afp Corona of niet: de jeugd van voetbalclu­b FC Groningen blijft trainen.
 ?? © belga ?? Muzikale selfie op Koningsdag in
Zwolle.
© belga Muzikale selfie op Koningsdag in Zwolle.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium