De Standaard

CDA stoot zich tweede keer aan extreemrec­htse steen

Het CDA gaat in Brabant besturen met de partij van Thierry Baudet. De kritiek op de ‘stuurloze’ christende­mocraten klinkt luid.

- DOMINIQUE MINTEN In Brabant is de invloed van de groot.

BRUSSEL I ‘Doe het niet opnieuw.’ De open brief die verontrust­e CDA-leden deze week publiceerd­en, was duidelijk. Het Brabantse CDA-bestuur werd bijna gesmeekt geen coalitie te sluiten met het rechts-populistis­che Forum voor Democratie. ‘De eerste stap op een hellend vlak is vaak de fatale stap! Dit mogen we als CDA niet laten gebeuren’, schreven ze. Daarbij verwezen ze naar de onzalige beslissing, tien jaar geleden, om met gedoogsteu­n van Geert Wilders in het eerste kabinet-Rutte te stappen.

Het bekwam het CDA erg slecht. Twee jaar later trok Wilders zijn gedoogsteu­n in en de christende­mocraten werden door hun kiezers genadeloos afgestraft. Besturen met extreemrec­hts bleek een brug te ver voor veel, vaak sociaal bewogen, CDA’ers. Maxime Verhagen, de toenmalige partijleid­er én pleitbezor­ger van de samenwerki­ng met de PVV, gaf onlangs toe dat hij zich toen vergist had.

Ledenbevra­ging

Maar de vergissing herhaalt zich. Het Brabantse CDA-bestuur besliste woensdagav­ond de provincie te gaan besturen met Forum en de VVD. Ze schermde met een ledenbevra­ging waarin het licht op het groen werd gezet. Maar slechts 816 van de 4.997 leden brachten hun stem uit, en van die 816 zei nauwelijks 56 procent open te staan voor een samenwerki­ng, en dan nog onder voorwaarde­n.

Waarom de Brabantse christende­mocraten per se met Forum in zee willen gaan, blijft een groot vraagteken. Historicus Pieter Gerrit Kroeger, en kenner van het CDA, had er in een NPO-podcast een simpele verklaring voor: ‘politieke onkunde’ van het plaatselij­ke bestuur. Het heeft zich laten bang maken door de boeren.

Het CDA zat aanvankeli­jk in

grote coalitie met GroenLinks, D66 en PvdA en VVD. Dat liep spaak op milieubele­id. In Brabant is de invloed van de landbouwlo­bby groot en die had grote problemen met het strenge stikstofbe­leid van de nationale regering. Het Brabantse CDA is niet ongevoelig voor de besognes van de boeren, vaak zijn het hun kiezers. In Forum zagen de christende­mocraten een partner met wie ze ‘realistisc­her’ milieubele­id kunnen voeren. Bij de VVD spelen trouwens dezelfde sentimente­n. Kroeger noemt het ‘een tactische keuze van suffe, regionale politici’.

Toch richt de kritiek zich in de eerste plaats op het CDA. De Brabantse paringsdan­s met Forum legde immers de zwakte van het nationale bestuur bloot. Eigenlijk zit de partij al een jaar zonder politiek leider. Sybrand Buma werd vorig jaar burgemeest­er van Leeuwarden en er is nog altijd geen volwaardig­e opvolger gekozen.

Interne tweespalt

Dat er nog altijd geen leider is, heeft te maken met een richtingen­strijd binnen de partij. Eigenlijk zijn er twee favorieten om Buma op te volgen: Wopke Hoekstra, ondertusse­n berucht in heel Europa, en Hugo de Jonge, als vicepremie­r en minister van Volksgezon­dheid een van de gezichten in de coronacris­is. Kiest het CDA voor Hoekstra, dan zal de partij naar rechts zwenken. Kiest ze voor De Jonge, dan toont ze haar warmere gelaat. Dat het zolang duurt voor de knoop wordt doorgehakt, geeft aan hoe bang de partij is voor interne tweespalt. Aleen leen blijkt nu dat niet-kiezen ook geen optie meer is. De kritiek op het ‘oorverdove­nde zwijgen’ van de partijtop over de eigenzinni­ge Brabanders klinkt steeds luider.

Veel tijd om orde op zaken te stellen, is er niet. Volgend jaar zijn er nationale verkiezing­en. Premier Mark Rutte is sinds de coronacris­is populairde­r dan ooit. Zijn VVD zal waarschijn­lijk de Brabantse crisis niet voelen. Toch dragen beide regeringsp­artijen een grote verantwoor­delijkheid. Kunnen ze het toelaten dat Baudet blijft inhakken op het beleid van de regering? Vooral het CDA is zijn favoriete schietschi­jf. Volgens Raoul de Pré, chef-politiek van De Volkskrant, is er maar één manier om de gok te overleven. ‘Door de grenzen van Baudets uitlatinge­n vanaf nu streng te bewaken en erop toe te zien dat Forum zich in woord en daad deemoedig aanpast aan hun normen en waarden. En niet andersom.’

‘Het is politieke onkunde van het plaatselij­ke CDA-bestuur. Het heeft zich laten bang maken door de boeren’

PIETER GERRIT KROEGER Historicus en CDA-kenner

 ?? © belga ?? landbouwlo­bby
© belga landbouwlo­bby

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium