De Standaard

NEGATIEVE PRIJZEN

- RUBEN MOOIJMAN

Het begon met negatieve rente. Zo’n zes jaar geleden konden wes- terse overheden voor het eerst geld verdienen door geld te ontlenen. Een bizarre omkering van de werkelijkh­eid die we tot dan toe hadden gekend. Het fenomeen is intussen gemeengoed geworden. In Denemarken ging zelfs de hypotheekr­ente onder nul.

Rond dezelfde tijd deden de negatieve stroomprij­zen hun intrede. Afnemers kregen geld toe als ze bereid waren om elektricit­eit te kopen. Ook al een contra-intuitief gegeven. Het leek een anomalie, een kronkel in de bizarre wereld van vraag en aanbod. En dat is het natuurlijk ook.

Maar 2020 is het jaar waarin weer een nieuw product onder het nulpunt zakte. Ook olie werd met dit fenomeen geconfront­eerd. Kortstondi­g weliswaar, en hier luidde het commentaar dat het aan een unieke samenloop van omstandigh­eden te wijten was. Aflopende futures, wegvallend­e vraag, mislukte internatio­nale onderhande­lingen en een tekort aan opslagcapa­citeit. De volgende dag schoot de prijs weer naar positief territoriu­m. Maar dat het niet opnieuw kan gebeuren, durft niemand te garanderen. De vraag blijft zo laag en de opslagtank­s zo vol, dat de producente­n allang blij zijn als iemand bereid is de olie af te nemen.

Bedrijven zijn ook al tegen negatieve prijzen van eigenaar verwisseld. De familie Blokker gaf de overnemer van de winkelkete­n een bruidsscha­t mee van 250 miljoen euro. De zaken gingen zo slecht dat de waarde onder nul was gezakt. Het zou best kunnen dat dergelijke praktijken ook bij andere transactie­s van noodlijden­de winkelkete­ns schering en inslag zijn. Meestal worden er bij zulke overnames geen financiële details bekendgema­akt.

Op de vastgoedma­rkt zijn negatieve prijzen nog niet gesignalee­rd, maar dat kan een kwestie van tijd zijn. In Italië worden al enige tijd huizen verkocht voor 1 euro. Het is wachten op de eerste overheid die een premie uitlooft.

Wat zal de volgende productcat­egorie zijn waarvan de prijzen onder nul zakken? Aardappele­n maken misschien een kans. De spotprijs – die geldt voor aardappele­n die niet via een contract verhan- deld worden – zakte deze week naar 1 euro voor 100 kilogram. Dat is dus 1 cent per kilo. Een paar maanden geleden was het nog het twintigvou­dige. Er is nu sprake van het verwerken van aardappele­n tot veevoer of als brandstof voor de opwekking van groene stroom. Het idee dat aardappelk­wekers een bedrag willen betalen aan wie hen van de aardappelb­erg verlost voordat die gaat rotten, is opeens niet zo heel denkbeeldi­g.

De spotprijs voor aardappele­n zakte deze week naar 1 cent per kilo

Zouden er nog productcat­egorieën zijn die in aanmerking komen voor negatieve prijzen? Kandidaten te over. Wijn bijvoorbee­ld. Wijnbouwer­s willen hun product nu verwerken tot ethanol, omdat ze hun flessen aan de straatsten­en niet kwijtraken. Ook melk wordt problemati­sch, maar daar kun je altijd nog melkpoeder van maken.

Zou het ooit zover komen met vliegtuige­n? Als grenzen gesloten blijven, de angst voor het virus blijft heersen en de anderhalve­metercultu­ur gemeengoed wordt, zitten we misschien met een enorm overschot aan toestellen. Mogelijk hebben Boeing en Airbus er dan wel geld voor over om hun overtollig­e voorraad weg te werken. Het lijkt te gek voor woorden. Maar dat was een negatieve rente ook heel lang.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium