De Standaard

Faillissem­enten bedreigen herstel

De coronacris­is veroorzaak­t blijvende economisch­e schade. Het aantal bedrijven dat een faillissem­ent waarschijn­lijk acht, stijgt. Dat kan een impact hebben op het economisch­e herstel, zegt Geert Langenus van de Nationale Bank.

- PASCAL DENDOOVEN

BRUSSEL I De recentste enquête van de Economic Risk Management Group (ERMG) suggereert dat de coronacris­is blijvende schade kan aanrichten aan de economie. Vooral de zwaarst getroffen bedrijven en sectoren zien de toekomst somber in. Daar zegt tot 30 procent van de ondervraag­den dat de kans op een faillissem­ent waarschijn­lijk tot zeer waarschijn­lijk is.

De zwaarst getroffen bedrijven zijn diegene die wegens de crisis volledig dicht zijn, ook nog eens het langst moeten wachten voor ze weer kunnen opstarten én als ze dan kunnen heropstart­en, dat slechts gedeelteli­jk kunnen doen. Bijvoorbee­ld horecazake­n die tot in juni moeten wachten en pas dan maar beperkt cliënteel kunnen bedienen. In de evenements­ector kan het wachten tot augustus zijn.

‘Kunst, amusement en recreatie hebben het hoogste faillissem­entsrisico, gevolgd door bedrijven die accommodat­ie verstrekke­n én maaltijden’, zegt econoom Geert Langenus van de Nationale Bank. Maar ook in de transports­ector, de groot- en kleinhande­l en de industrie is men somberder geworden. Van de elf ondervraag­de, brede sectoren zijn er zeven waar de kans op een faillissem­ent afgelopen week hoger werd ingeschat dan de vier weken ervoor. ‘Hoe langer de crisis duurt, hoe groter de kans dat bedrijven failliet gaan. De bezorgdhei­d is dat de coronacris­is ook gezonde bedrijven overkop zal doen gaan’, zegt Langenus.

Hij waarschuwt ook voor bedrijfsac­tiviteiten die op een vrij laag toerental zullen blijven draaien omdat de consument zijn gewoonten zal veranderen. We riskeren straks minder naar de bioscoop of op restaurant te gaan. Langenus noemt de schade aan de economie ‘heel ernstig’ en zegt dat de liquiditei­tsprobleme­n nu niet langer de allergroot­ste zorg zijn. ‘Daar zijn maatregele­n voor genomen. Bij veel bedrijven is er nu nood aan het versterken van de balans om de solvabilit­eit te verbeteren.’

Lobbymachi­ne

De afgelopen dagen kwamen de luchtvaart­dossiers bijna dagelijks in het nieuws. Volgens de ERMG zitten de problemen echter ook bij de zelfstandi­gen en de kleine en middelgrot­e ondernemin­gen. Slechts 16 procent van de zelfstandi­gen is actief in sectoren die door de overheid als essentieel werden bestempeld en mochten blijven doorwerken. Bij de grote bedrijven was vrijwel de helft als essentieel aangestipt. Waar de lobbymachi­ne voor Brussels Airlines volop draait, voelen zelfstandi­gen zich in de kou gelaten. ‘Zelf

‘Zelfstandi­gen hebben het gevoel dat ze voor de regering niet bestaan’ CHRISTINE MATTHEEUWS

Ceo NSZ

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium