De Standaard

Mobilisati­e institutio­neel kapitaal op komst ter versterkin­g van bedrijven

-

Om gezonde bedrijven te behoeden voor een faillissem­ent is vanuit de taskforce EMRG het idee gelanceerd om institutio­neel kapitaal te mobilisere­n. Zowel de Federale Participat­ieen Investerin­gsmaatscha­ppij (FPIM) als de Vlaamse overheidsh­olding PMV is daarbij betrokken. Het plan is een nieuw luik te lanceren dat complement­air is aan de bestaande bazooka van 50 miljard. De bedoeling is (achtergest­elde) leningen te geven met een langere looptijd, waardoor bedrijven meer tijd krijgen om zich te herpakken. De bazooka van minister De Croo werkt met kredieten op 12 maanden. Het Vlaams overheidsf­onds PMV, dat al instrument­en heeft om bedrijven voor langere tijd te ondersteun­en, heeft al circa 800 aanvragen voor steun gekregen, zegt woordvoerd­er Frank Kindt.

Een van de instrument­en van PMV is achtergest­elde leningen, naast garanties.

Bij de mobilisati­e van het institutio­neel kapitaal worden ook verzekeraa­rs betrokken. ‘In Nederland verstrekke­n verzekeraa­rs als NN en Aegon al kredieten aan bedrijven. Er zijn verschille­nde mogelijkhe­den om ook in België de privésecto­r te betrekken, niet alleen voor bedrijfsfi­nanciering maar ook voor sociale huisvestin­g’, zegt bankenspec­ialist Werner Van Lembergen van Deloitte Legal.

Het Franse fonds Tikehau Capital praat met verzekeraa­rs en lokale Belgische partijen om een fonds van maximaal een half miljard op te zetten voor financieri­ng van bedrijven die complement­air is aan bankkredie­ten. ‘We doen dit in Frankrijk al sinds 2013’, zegt Edouard Chatenoud van Tikehau Capital. (pdd)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium