De Standaard

HET IS (G)EEN V!

- JAN REYNS

Tot spijt van wie het benijdt, maar na een verbeterin­g van het wereldreco­rd vrije val zijn de aandelenbe­urzen in recordtemp­o weer opgeveerd.

Van 19 februari tot 23 maart zakte de Amerikaans­e S&P500 met 34% en dook de Bel20 43%, maar nog eens een flinke maand later noteerden de Amerikaans­e aandelen woensdag alweer 31,5% hoger en de Belgische ‘ster’-index herwon 33%, alvorens donderdag terug te vallen. Die rally is nog ongewoner dan de vrije val die eraan voorafging, want een klim gaat normaal veel trager, in etappes en met af en toe een flinke terugval.

De beurzen hebben dus een V-herstel getekend. Alsof ze de lettersoep­discussie over het herstel dat we gaan krijgen, met een didactisch­e koersgrafi­ek willen illustrere­n. Natuurlijk is het niet omdat de aandelenko­ersen een V hebben geschreven, dat de economie dat ook zal doen. Dat kan nog altijd een U, een W of voor de pessimiste­n een L worden. Overigens zal u opmerken (zie grafiek) dat het tweede been van de V nog niet zo hoog reikt als het eerste. De kans dat zich nu – toch voor een tijd – eerder een vierkantsw­ortel zal ont- wikkelen, is inderdaad groot.

Soms willen zelfs beleggers een beetje reserve. Maar de reden voor het sowieso extreme herstel is niet zo moeilijk te duiden: in de eerste plaats was de daling er allicht een

‘Eigenlijk zijn er niet zoveel normale beleggers zoals wij actief’, zegt fondsbehee­rder Guy Lerminiaux van Degroof Petercam

beetje over. Maar vooral: beleggers geloven dat TINA (There Is No Alternativ­e) voor aandelen meer dan ooit geldt. De massale steun van centrale banken en overheden kan niet alleen een slepende recessie vermijden, de kans op inflatie is niet denkbeeldi­g. En dat zal niet gecompense­erd worden door een hogere rente, daar zullen de centrale bankiers van de met schulden overladen economieën van Europa, Japan en de VS waarschijn­lijk wel voor zorgen.

‘Cash is trash’, zoals de hedgefundm­anager Ray Dalio herhaalde. Intussen blijven beurswatch­ers bij- na dagelijks getuige van de meest extreme koersbeweg­ingen bij individuel­e aandelen. Alsof tien olifan- ten tegelijk op de knoppen gaan dansen. Ook AB InBev zwiept dan 8% lager, om een paar dagen later 6% op te wippen. Alsof het pluisjes zijn in plaats van aandelen met miljarden aan beurswaard­e.

Guy Lerminaux van Degroof Petercam beaamt dat de handel erg technisch is en gedomineer­d wordt door hefboomfon­dsen, shorters en geforceerd­e (ver)kopers. ‘Eigenlijk zijn er niet zoveel normale beleggers zoals wij actief’, zegt hij laconiek. ‘Ook de ETF’s spelen een rol’, aldus de aandelensp­ecialist van Degroof Petercam.

Besluit: een koersbeweg­ing van één dag zegt vandaag soms minder dan vroeger over het onderligge­nde bedrijf en des te meer over de strategisc­he zet van de vele speculeren­de olifanten.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium