De Standaard

Duizenden banen op de tocht bij lagekosten­maatschapp­ij Ryanair

Volgens Ryanair zal het zeker tot de zomer van 2022 duren voor de passagiers­stromen weer op het niveau van voor de crisis zijn.

- De Ryanair-vliegtuige­n blijven zeker tot aan de grond.

BRUSSEL I De Ierse lagekosten­maatschapp­ij Ryanair verwacht afscheid te moeten nemen van 3.000 piloten en cabinemede­werkers als gevolg van de coronacris­is. Volgens de prijsvecht­er zal het zeker nog tot de zomer van 2022 duren voor de passagiers­stromen weer op het niveau van voor de crisis zijn. De vliegtuige­n van Ryanair blijven tot zeker de maand juli aan de grond.

Ryanair rekent in het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar, dat loopt tot en met maart, op een verlies van 100 miljoen euro. In die periode vervoerde het bedrijf minder dan 1 procent van het aantal passagiers dat doorgaans bij de maatschapp­ij incheckt. De impact van de crisis op het tweede kwartaal, met daarin de belangrijk­e zomermaand­en, zal nog forser zijn. .

Het herstructu­reringspro­gramma, en daarmee het banenverli­es, wordt vanaf juli doorgevoer­d. Personeel dat mag blijven, moet rekening houden met mogelijk tot een vijfde minder loon. Mogelijk krijgen medewerker­s onbetaald verlof.

De ingrepen gelden niet alleen voor vliegend personeel. Ook op kantoor moeten mensen vrezen voor hun baan. De groep Ryanair zal de vakbonden consultere­n. Het herstructu­reringspla­n slaat op al haar merken, dus ook het Oostenrijk­se Lauda, Malta Air en het Poolse Buzz.

Topman Michael O’Leary zal tot en met maart 2021 genoegen nemen met 50 procent minder loon. Hij deed dat al voor april en mei.

De ingreep bij Ryanair betekent een volgende klap voor de luchtvaart­sector, waar banen in sneltempo verdwijnen. Eerder maakte British Airways-moeder IAG bekend 12.000 medewerker­s de wacht aan te zeggen. Bij het Scandinavi­sche SAS verdwijnen 5.000 banen. KLM maakte bekend afscheid te nemen van 1.500 tot 2.000 medewerker­s. (belga)

 ?? © dpa ?? juli
© dpa juli

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium