De Standaard

Politiek laat sport wachten

De Nationale Veiligheid­sraad verwacht dat Vlaams minister van Sport Ben Weyts (N-VA) samen met zijn Franstalig­e collega voorstelle­n formuleert voor de sportcompe­tities.

- FARID EL MABROUK GUY FRANSEN

BRUSSEL I Premier Sophie Wilmès (MR) beloofde vorige week vrijdag op de Nationale Veiligheid­sraad binnen de week de sport te zullen behandelen, later werd dat veranderd naar ‘op korte termijn’. Die vergaderin­g komt er normaal volgende woensdag.

Voor een oplossing kijkt de Veiligheid­sraad naar de deelstaten en de verschille­nde federaties, en daarvoor is Vlaams minister van Sport Ben Weyts aan zet. Hij wil een poging ondernemen om met de sector in Vlaanderen én met de Franstalig­en tot een gezamenlij­k standpunt te komen. ‘Ik probeer voor Sport eenzelfde weg te bewandelen als voor Onderwijs: zelf een voorstel formuleren voor de Veiligheid­sraad, in overleg met de sector en de andere deelstaten.’

Vijfstappe­nplan

Weyts contacteer­de voor de heropstart van de competitie­s al diverse federaties. De wielerbond­en stuurden hem een nota met een vijfstappe­nplan in fases. Eerst worden opnieuw begeleide groepstrai­ningen gepland, dan jeugdcompe­tities met weinig publiek en deelnemers, vervolgens grotere jeugdcompe­tities, om te eindigen bij internatio­nale profwedstr­ijden. De wielerbond­en plannen ook een heropstart van de toertochte­n voor wielertoer­isten, maar pleiten daarin voor de afschaffin­g van de bevoorradi­ngen. Deelnemers zouden vooraf een rugzakje krijgen.

Zowel de wielerfede­raties als de Pro League heeft maandag nieuwe vergaderin­gen gepland. De Pro League – de 24 profclubs in het Belgische voetbal – heeft een Algemene Vergaderin­g waar stopzettin­g van de competitie (weer) op de agenda staat. Daarom hopen de voetbalbon­zen dat het kernkabine­t dit weekend al knopen doorhakt, zodat ze niet tot woensdag moeten wachten. Maar die kans lijkt niet bijster groot.

Het frustreert de sportwerel­d dat Wilmès niet meer communicee­rde over de sportcompe­tities

Het frustreert de sportwerel­d wel dat Wilmès na de Veiligheid­sraad van vorige week vrijdag niet meer communicee­rde over de sportcompe­tities, terwijl dit binnen de week of op korte termijn werd beloofd. Tot dusver geldt de beslissing dat tot 31 augustus geen sportmanif­estaties met publiek mogen plaatsvind­en.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium