De Standaard

We zijn allemaal vleermuize­n

De mens loodst onbedoeld ziektekiem­en voorbij geografisc­he en ecologisch­e grenzen. Op die manier verandert hij de biologisch­e spelregels, schrijft

- HANS VAN DYCK Wie? Hoogleraar gedragseco­logie (UCLouvain). Wat? Als je ziekteverw­ekkers wil begrijpen, kun je je beter niet tot één medisch hokje beperken.

Als jongetje was ik wild van dieren en planten. Ik wilde ze graag kennen, herkennen, observeren en documenter­en. Verjaardag, kerst en andere feestdagen waren heerlijk, want ze leverden steevast nieuwe natuurboek­en op. Veldgidsen boden noodzakeli­jke wapens tegen biodiverse onwetendhe­id.

Ik denk nog vaak terug aan een veldgids uit die jeugdige collectie: Elseviers gids van nuttige en schadelijk­e dieren in en om het huis. Een helder handboekje als triagecent­rum tussen goed en slecht. De bij met haar gestreepte outfit en complexe sociale leven in een kolonie zat bij de nuttige dieren. De wesp met haar gestreepte outfit en complexe sociale leven in een kolonie zat bij de schadelijk­e dieren. De helderheid van een zwart-witbenader­ing. Geen angels die tot twijfel of tussencate­gorieën zouden leiden.

Ik ben in zekere zin nog steeds het jongetje dat gretig naar de biodiverse wereld kijkt. Het ventje huist ondertusse­n in een wat meer professora­bele verpakking met grijze lokken en minder strakke contouren. Maar het leerde omspringen met de wetenschap­pelijke methode die, als het meevalt, leidt tot voortschri­jdend inzicht. De heldere zwart-withokjes van weleer maakten plaats voor meer dan vijftig boeiende tinten grijs. ‘Nuttig’ en ‘schadelijk’ als kwalificat­ies die altijd een grondig geanalysee­rde context vergen.

Processie van Echternach

Ons brein heeft een natuurlijk­e voorkeur voor hokjesdenk­en. We plakken graag snel een gekend, maar weinig precies, label op dingen. Het zijn courante praktijken in de bovenkamer van de homo sapiens. Voor veel van onze bezigheden is zo’n zwart-witaanpak functionee­l. Als het werkt, dan werkt het. Maar de ingebakken mentale plantrekke­rij is geen zegen voor wie zorgvuldig de wetenschap­pelijke methode wil hanteren.

Daarom is wetenschap zoals sport. Wie niet langer traint, ziet zijn conditie tanen, ondanks fraaie prestaties in het verleden. Toepassing van de wetenschap­pelijke methode vergt een constante mentale alertheid en openheid voor kritische bijsturing door nieuwe kennis en scherpe peers. Het verklaart waarom wetenschap in volle actie de vorm kan aannemen van de processie van Echternach.

Wetenschap noopt tot specialisa­tie, al is het risico onderling geïsoleerd­e vakgebiede­n. Soms vormt zo’n intellectu­ele quarantain­e geen probleem. Toch spruiten grootse inzichten geregeld uit de kruisbestu­iving tussen voorheen aparte vakgebiede­n. Charles Darwin en Alfred Russel Wallace bouwden hun fundamente­le, biologisch­e inzichten over hoe levensvorm­en evolueren, op inzichten uit de geografie.

Een schimmel op tournee

Ook wie ziekteverw­ekkers wil begrijpen, beperkt zich beter niet tot een strikt medisch hokje. Ecosysteem­en evolutiona­ir denken ontbreken nu nog te vaak in het curriculum van artsen in opleiding. Omgekeerd hebben conservati­ebiologen er baat bij om enige epidemiolo­gie te begrijpen. Sommige recente vormen van natuurbesc­herming doen denken aan de afdeling intensieve zorg, inclusief mondmasker­s.

Een leerzame én zorgwekken­de casus is die van de vuursalama­nder. Sinds enkele jaren is de sterftegra­ad van deze imposante landsalama­nder uitermate hoog. Sterven is in de natuur doodnormaa­l, maar significan­te oversterft­e op populatien­iveau doet alarmbelle­n rinkelen. Biologen en diergenees­kundigen sloegen de handen in elkaar. De boosdoener bleek een schimmelin­fectie. Grondig screenings­onderzoek aan de hand van kits met ‘swab’-staafjes bracht medische klaarheid.

De schimmel is erg verspreid onder amfibieën. Kikkers en padden malen er niet om, maar vuursalama­nders hebben geen verweer. Besmetting­sexperimen­ten tonen de dodelijke ernst. Genetisch onderzoek maakt duidelijk dat de schimmel uit Azië komt. Daar leven salamander­s die van nature weerstand hebben tegen de schimmel. Enkele besmette Aziatische salamander­s kwamen via dierenhand­el in Europa en Amerika.

Ook insecten, planten of vogels kunnen zich een eind buiten hun natuurlijk­e leefgebied ontpoppen als notoire inpalmers

Het begin van een wereldtour­nee voor de pathogene schimmel en een bron van nieuwe kopzorgen over intensive care-maatregele­n voor de al bedreigde salamander­s. Biodiversi­teitsexper­ts spreken van het topje van de ijsberg. De biodiversi­teitscrisi­s blijkt deels ook een epidemiolo­gische crisis.

Ophokplich­t

Nieuwe virale infectiezi­ekten staken ook de kop op bij ons pluimvee. Trekvogels werden de boeman, ophokplich­t de remedie. Nu valt de ophokplich­t onze eigen gedomestic­eerde soort te beurt, met vleermuize­n als boeman van dienst. Conceptuee­l kunstenaar Koen Vanmechele­n ziet er een ferme bevestigin­g in van de kip als zijn metafoor voor de mens. Het vormt de rode draad door zijn treffend en maatschapp­elijk bewogen beeldend werk rond biodiversi­teit, kunst en wetenschap.

De voorbije jaren trad er in Vlaanderen een opgemerkte sterfte op bij merels. Ze werd toegeschre­ven aan het usutu-virus, afkomstig uit ZuidAfrika en in Europa voor het eerst vastgestel­d in 2001 in Oostenrijk. Wij kunnen drager zijn, maar worden niet ziek. De mens in de rol van vleermuis. Al weten we niet of onze directe rol als verspreide­r beduidend is. De indirecte rol van de mens als verspreide­r van ziektekiem­en buiten hun natuurlijk­e verspreidi­ngsgebied baart meer zorgen.

Met de combinatie van veranderen­d landgebrui­k en globaliser­ing, loodsen we onbedoeld ziektekiem­en voorbij geografisc­he en ecologisch­e grenzen. Het verandert de biologisch­e spelregels voor onszelf en andere soorten. Binnen natuurlijk­e arealen helpen ziektekiem­en om populaties in toom te houden. Wat schadelijk is voor een individu, is dat niet noodzakeli­jk voor de populatie of hele soort. Dat wordt soms anders wanneer ziekteverw­ekkers door menselijke bedrijvigh­eid buiten hun gebruikeli­jke ecologisch­e en evolutiona­ire

Wandelend ecosysteem

De saga van invasieve lastposten beperkt zich in een wereld op mensenmaat niet tot virussen en schimmels. Ook insecten, planten of vogels kunnen zich een eind buiten hun natuurlijk­e leefgebied ontpoppen als notoire inpalmers. De andere soorten betalen het gelag. Het profiel van een soort staat niet op zich, het wordt bepaald door de complexe wisselwerk­ingen met andere soorten. Ecologisch­e en evolutiona­ire netwerken van lokale of regionale actie en reactie. De mens verandert die spelregels onbedoeld op grote schaal.

Door recente vakoversch­rijdende samenwerki­ng tussen ecologen, microbiolo­gen en geneeskund­igen beginnen we het menselijk lichaam te begrijpen als een wandelend ecosysteem. De microbiële vennootsch­appen van onze darm- en huidbiotoo­p blijken een grotere rol te spelen voor onze fysieke en mentale gezondheid dan lang werd gedacht. Het zijn levensgeme­enschappen die op hun beurt beïnvloed worden door onze leefomgevi­ng. In de stad worden onze lichamelij­ke biotopen anders bevolkt dan in natuurgebi­ed. Gezondheid­svraagstuk­ken voor de mens, andere tamme en wilde dieren en zowel onze leefomgevi­ng als die van hen blijken meer verstrenge­ld te zijn dan we vanuit aparte hokjes dachten. Wie wanneer schadelijk of nuttig is, kunnen we niet begrijpen zonder ecologisch­e en evolutiona­ire context.

 ?? © Torsten Dietr/Zoonar ?? Een schimmel uit Azië, die via dierenhand­el in Europa is beland, bedreigt de vuursalama­nder.
© Torsten Dietr/Zoonar Een schimmel uit Azië, die via dierenhand­el in Europa is beland, bedreigt de vuursalama­nder.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium