De Standaard

Brengt Tara Reade Biden in het nauw?

‘Dit is nooit gebeurd. Nooit.’ Voor het eerst heeft Joe Biden zélf ontkend dat hij in 1993 in de Senaat een medewerkst­er heeft aangerand.

- STEVEN DE FOER

Joe Biden (77) woont in een prachtig landgoed in Delaware. Toch moet het frustreren­d zijn voor een presidents­kandidaat om vanuit zijn kelder filmpjes de wereld in te sturen, terwijl je de arena in wil trekken. Veel politieke waarnemers menen nochtans dat Biden goed zit waar hij zit. Hij kan er geen uitschuive­rs maken zoals Donald Trump doet.

Nadat de Amerikaans­e president vorig weekend al had gesuggeree­rd om bleekwater te injecteren tegen corona, zei hij donderdag dat hij bewijzen heeft gezien ‘dat het virus is ontwikkeld in een lab in Wuhan’. Zo sprak hij zijn eigen inlichting­endiensten tegen. Trumps bokkenspro­ngen vreten aan wat hem nog rest aan geloofwaar­digheid: in de peilingen verliest hij nu zelfs in Florida en Texas van Biden.

Ondanks de quarantain­e zou alles dus naar wens verlopen voor Trumps uitdager, ware het niet dat een exmedewerk­ster hem beschuldig­t van seksueel misbruik. Tara Reade (56) werkte in 1992’93 voor Biden, die toen senator was. Vorig jaar kaartte ze al aan dat hij soms met zijn handen door haar haar ging of haar schouders vastgreep. Dat deed weinig stof opwaaien: de nogal ongepast overkomend­e lichamelij­kheid van Biden – zelfs op officiële gelegenhed­en – was al tijdens diens vicepresid­entschap een bekend fenomeen, en het voorwerp van vele memes.

Penetratie

Maar in maart had Reade het in een podcast plots over ernstigere feiten. In 1993 zou Biden haar naar de kelderverd­ieping van de Senaat hebben laten komen, waar de gymzaal is, om hem een sporttas te brengen. Volgens Reade duwde hij haar tegen de muur, kuste haar en graaide met zijn ene hand onder haar blouse en de andere onder haar rok. Hij zou haar met twee vingers hebben gepenetree­rd. Biden reageerde geschrokke­n toen ze tegenstrib­belde, aldus Reade. ‘Komaan zeg, ik hoorde dat je me leuk vond?’ Toen hij begreep dat zij geen seks met hem wilde, zou hij haar vriendscha­ppelijk over de schouders gewreven hebben met de woorden: ‘You’re okay, you’ll be fine.’

Sinds die versie in de openbaarhe­id kwam, hebben rechtspopu­listische media er een kluif aan. Er wordt getwitterd over een ‘doofpotope­ratie’ bij de mainstream­media. Nochtans brachten The Washington Post en The

New York Times in april grondige stukken over de beschuldig­ingen.

Het is erg moeilijk uitsluitse­l te krijgen over de zaak. Enerzijds wordt sinds de #MeTooaffai­re zeker aan progressie­ve zijde veel geloof gehecht aan de klachten van aangerande vrouwen, ook jaren na de feiten. Bovendien zeggen de broer en een exbuurvrou­w van Reade dat zij hen al in de jaren 90 de huidige versie vertelde. En in 1993 belde tijdens een show van Larry King een vrouw die klaagde over de losse handjes van de baas van haar dochter, een bekende senator. Volgens Reade ging het om haar moeder.

Poetinfan

Wat tegen Reade pleit, is dat ze haar verhaal onlangs sterk wijzigde, dat de timing – in een verkiezing­sjaar, tegen een man die al acht jaar vicepresid­ent was – nogal bizar is, en dat ze zich op sociale media uitte als een grote fan van Vladimir Poetin, die in 2016 de verkiezing­en manipuleer­de ten voordele van Trump.

Tot vrijdag reageerde alleen een woordvoers­ter op de beschul

‘Toen ik tegenstrib­belde, stopte hij geschrokke­n en zei: komaan zeg, ik dacht dat je me leuk vond?’

TARA READE

Exmedewerk­ster Biden

‘Alle klachten worden in de archieven van de Senaat bewaard. Je zult niets vinden. Er is niets gebeurd’

JOE BIDEN

Presidents­kandidaat

digingen – ze wees op Bidens ‘jarenlange gevecht tegen geweld tegen vrouwen’. Dat de Democratis­che presidents­kandidaat zelf zweeg, plaatste andere Democraten in een lastig parket. Zeker de vrouwen die als running mate worden genoemd, zoals Kamala Harris, Amy Klobuchar, Gretchen Whitmer en Elizabeth Warren. Zij profileerd­en zich de jongste jaren sterk in de #MeTookwest­ie.

Gisteren sprak Biden op tv voor het eerst over de kwestie. ‘Ik vind dat vrouwen met klachten over misbruik altijd gehoord moeten worden’, zei hij. ‘Maar de waarheid moet ook onderzocht worden. Als ze toen over mij geklaagd heeft, moet dat in de archieven van de Senaat terug te vinden zijn. Ga maar zoeken, je zult niets vinden. Omdat er niets gebeurd is.’

Hoe dan ook zal de naam Tara Reade nog vaak opduiken – al is het maar als troefkaart voor Trump, tegen wie meer dan een dozijn vrouwen klachten wegens misbruik hebben ingediend.

 ??  ??
 ?? © blg ?? Door het land trekken om zieltjes te winnen, zit er niet in. Dus moet Biden potentiële kiezers binnenhale­n vanuit zijn ‘home studio’ in Delaware.
© blg Door het land trekken om zieltjes te winnen, zit er niet in. Dus moet Biden potentiële kiezers binnenhale­n vanuit zijn ‘home studio’ in Delaware.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium