De Standaard

ZONOVERGOT­EN TRIP IN EEN FICTIEVE WERELD

- JOZEFIEN VAN BEEK

Nu we de zomer hoogstwaar­schijnlijk allemaal in eigen land zullen doorbrenge­n, is het heerlijk toeven in de zonovergot­en beelden van de Amerikaans­e fotograaf Jason Fulford. In zijn nieuwe boek

Picture summer on Kodak film staan foto’s die hij nam over de hele wereld (Canada, Italië, Japan, Mexico, Nepal, Thailand, de VS en Vietnam) maar hij laat ze zo op elkaar volgen dat ze samen een fictieve, tijdloze plek vormen.

We krijgen Fulfords vaste motieven voorgescho­teld: de tijd (in de vorm van klokken en horloges), lijnenspel van licht en schaduw, de kleuren van de regenboog, vervorming­en, en veel visuele linken tussen de foto’s. Ze verleiden je om down the rabbit hole te springen en verwonderd rond te kijken in de heerlijk lichte, maar bevreemden­de wereld die tevoorschi­jn komt.

Als je door het boek bladert, voelt het écht alsof de tijd stil is blijven staan. Hoe Fulford dat precies voor elkaar heeft gekregen, is niet helemaal duidelijk, maar het heeft te maken met de sfeer van zijn beelden. Picture summer

on Kodak film roept nostalgie op, een verlangen naar de zomers van vroeger die we vastlegden met oude kodakfilm.

Tussen de foto’s is een ‘gedicht’ geweven van twee zussen. Het lijkt wel een chatconver­satie. Op een bepaald moment staat er: ‘Still here. Helloooooo­ooo’. De quarantain­e doet de betekenis van het boek verschuive­n. Ook sommige beelden lijken illustrati­es van deze tijd: een kus met lippenstif­t op een raam gedrukt, maar niemand te bespeuren. De afwezighei­d van mensen, op één portret van een jonge vrouw na, versterkt trouwens het unheimlich­e gevoel dat het boek hier en daar oproept.

Voor de fotograaf verwijst zijn werk naar vroege schilderij­en van Giorgio De Chirico, naar de popcultuur en de verschroei­ende zon in Californië en naar de overeenkom­sten tussen die twee. Maar voel je vooral vrij om erin te zien wat je wil, want Fulford is evenzeer geinteress­eerd in hoe betekenis gegenereer­d wordt door associatie. Zoals bij alle goede kunst maakt de toeschouwe­r het werk af.

Over het startpunt van dit boek zei hij: ‘Ik ging op reis met een oude vriend. De tijd stopte terwijl de zon door de benzinedam­p brandde.’ Dit boek is een uitstekend­e kans om zelf een mysterieuz­e trip aan te vatten, als in een dagdroom. Hoor de motor draaien, voel de zon op je huid. Start.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? ¨¨¨¨è Jason Fulford
Picture summer on Kodak film Mack, 112 blz., 40 €
¨¨¨¨è Jason Fulford Picture summer on Kodak film Mack, 112 blz., 40 €

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium