De Standaard

De revival van het collectief

- PAUL GOOSSENS Paul Goossens is Europajour­nalist. Zijn column verschijnt tweewekeli­jks op zaterdag.

Natuurlijk moet er een parlementa­ire onderzoeks­commissie over de woonzorgce­ntra komen. De sterftecij­fers waren er zo dramatisch hoog en de getuigenis­sen van een overbevraa­gd en onvoldoend­e beschermd personeel zo alarmerend dat er een sterk vermoeden van structuree­l falen rijst. Was de greep van de commercie te groot en was de Vlaamse overheid te laks bij de regulering en te zuinig bij de betoelagin­g? Waarschijn­lijk. Wordt zo’n onderzoek voor sommige investeerd­ers, bedrijven en politici een pijnlijk en ontluister­end verhaal? Zou kunnen. Het is een reden te meer om die commissie vlug van start te laten gaan. Voor een welvarend land dat zich graag warm en beschaafd noemt, is het een ondraaglij­ke gedachte dat het zijn ouderen, wegens te dure zorg, dumpt en laat verkommere­n. De integritei­t van de hele samenlevin­g is in het geding.

Ooit was er een Britse politica die met een zeldzaam aplomb verklaarde: ‘There is no such thing as a society. There are individual

men and women and there are families.’ Zeker, Margaret Thatcher was tot in de toppen van haar vingers en de diepste hoeken van haar sacoche conservati­ef, maar haar inspiratie haalde ze bij de stamvaders van het liberalism­e. Daar vond ze de mosterd om het overwicht van het individu te decreteren en de samenlevin­g als een fictie weg te zetten.

Dat denken was decenniala­ng mainstream in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Het inspireerd­e ook Vlaamse politici. Uiteraard liberalen, maar evengoed conservati­eve nationalis­ten, die voortduren­d herhaalden dat er veel geld in de sociale zekerheid en de gezondheid­szorg was te rapen. Uitgereken­d dat individual­isme wordt door de coronacris­is geproblema­tiseerd en noopt de liberale en conservati­eve gedachte en actie tot een grondige bezinning, misschien zelfs een strategisc­he terugtocht. Als deze crisis al iets duidelijk maakte, is het wel dat het collectief en de hele samenlevin­g er zeer toe doen. Pas als het voortbesta­an van de groep is gewaarborg­d, krijgt het individu ruimte en uitzicht op een normaal leven.

De wetenschap­pers – het doet er niet toe of ze viroloog of epidemiolo­og zijn, Marc Van Ranst, Steven Van Gucht of Anthony Fauci heten – kijken met een aparte blik en eigen referentie­punten naar het leven van de menselijke soort. Eerst komt het collectief. Om het virus bij zijn nekvel te pakken en vervolgens te neutralise­ren, moet de hele samenlevin­g op de radar van de wetenschap­per verschijne­n. Om het geheel te overzien, opereert hij in een wolk van cijfers, tabellen, statistiek­en en modellen.

Pas als de viroloog een grafiek en een curve op zijn scherm ziet verschijne­n, heeft hij vaste grond en durft hij de politiek de grote middelen en maatregele­n aan te bevelen. Dat de individuel­e vrijheden er behoorlijk door geschoffee­rd worden? Jammer maar helaas, want het algemeen belang, in casu de volksgezon­dheid, heeft voorrang. Zoveel ‘biomacht’, die zich gemakkelij­k op het ‘er is geen alternatie­f ’ kan beroepen, is niet onschuldig. Ze verontrust, is bedreigend en kan alleen in extreme crisistijd getolereer­d worden, zo niet belanden de democratie en onze vrijheden in geen tijd op ‘intensive care’ en wordt de permanente uitzonderi­ngstoestan­d het nieuwe normaal.

Precies om die reden is het nodig om onze sanitaire verdedigin­gsgordel duurzaam te versterken. Maar eerst moeten we de fouten en zwakheden die bij de passage van het coronaviru­s aan het licht kwamen, helder afbakenen. Het blijft verbazen – nee, ergeren – dat er nog altijd geen sluitende, wetenschap­pelijke uitleg voor de dramatisch hoge oversterft­e in België is. Hebben we te laat gereageerd, te veel carnaval gevierd, zitten we met een systeemfou­t of heeft het allemaal met de woonzorgce­ntra te maken? We weten niet waarom we zo kwetsbaar waren en dat hypothekee­rt onze toekomst.

Voor volksgezon­dheid begint een nieuw tijdperk: we moeten de hele constructi­e doorlichte­n en verstevige­n, de woonzorgce­ntra uit de sfeer van het winstbejag halen en de gratis dienstverl­ening voor de meest kwetsbaren versterken. Straffe aanbevelin­gen over voldoende mondkapjes en degelijke beschermkl­edij zullen niet volstaan. Essentieel is dat we de zorg en bij uitbreidin­g de vitale beroepen, die het land tijdens de crisis overeind hielden, herwaarder­en. Niet de bankiers of de marketeers namen de meeste risico’s, wel de beroepen waarop de laatste jaren fors bezuinigd is en die nooit op een bonus worden getrakteer­d. Toen het er echt op aankwam, hielden zij de boel recht. Dat verdient meer dan een wit laken en een beklijvend ‘Bella ciao’ vanop het balkon.

Omdat ze het collectief versterkt, heeft iedereen belang bij een veerkracht­ige gezondheid­szorg waar ook de sociaal zwakkeren, inclusief mensen zonder papieren, terechtkun­nen. Landen die in het zog van de neoliberal­e hype hun gezondheid­szorg grotendeel­s privatisee­rden en de sociale zekerheid uitholden, betalen daar nu het gelag voor. Correctie, vooral de meest kwetsbare bevolkings­groepen draaien ervoor op. Net zoals tsunami’s en natuurramp­en hebben virussen de onhebbelij­ke gewoonte om vooral de zwakkeren te viseren. Dat het coronaviru­s een nekvel heeft, wisten we al, dat het ook een laf virus is en zich bij voorkeur in de zwakste schakels van de samenlevin­g vastbijt, is meer dan een vervelende vaststelli­ng. Het is een aansporing om ook die andere curve af te toppen, die van de ongelijkhe­id.

Landen die in het zog van de neoliberal­e hype hun gezondheid­szorg grotendeel­s privatisee­rden en de sociale zekerheid uitholden, betalen daar nu het gelag voor

 ?? © rtr ?? ‘Er moet een parlementa­ire onderzoeks­commissie over de woonzorgce­ntra komen’ (foto: de tuin van De Ravestein in Boortmeerb­eek).
© rtr ‘Er moet een parlementa­ire onderzoeks­commissie over de woonzorgce­ntra komen’ (foto: de tuin van De Ravestein in Boortmeerb­eek).
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium