De Standaard

Europese Unie gooit zich in race naar coronavacc­in

De EU speelt gastheer voor een donorconfe­rentie om te verzekeren dat niet alleen de happy few straks toegang hebben tot een coronavacc­in.

- VAN ONZE REDACTEUR ROELAND TERMOTE

De Europese Unie gooit haar gewicht in de schaal om nieuwe vaccins, geneesmidd­elen en testmateri­aal tegen het coronaviru­s te ontwikkele­n en wereldwijd beschikbaa­r te maken. Vandaag lanceert ze, samen met enkele lidstaten en partnerorg­anisaties waaronder de Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie (WHO) en de Bill and Melinda Gates Foundation, een internatio­nale donorconfe­rentie. Die moet het startschot geven voor een ophaalrond­e van 7,5 miljard euro. Ons land trekt 27 miljoen euro uit.

3 miljard van het totale bedrag zou gaan naar de zoektocht naar een vaccin, het cruciale element om het besmetting­srisico op te heffen en de wereld uit de huidige gezondheid­scrisis te loodsen. De bedoeling is niet alleen om de ontwikkeli­ng van vaccins te versnellen, zegt een woordvoers­ter van de Europese Commissie, ‘maar omte maken dat ze op massale schaal geproducee­rd en verspreid kunnen worden’.

Wereldwijd is momenteel een negentigta­l kandidaatv­accins in ontwikkeli­ng. Zeven daarvan worden al op mensen getest. Dat gebeurt voorlopig nog in ‘veiligheid­sproeven’ op kleine groepen gezonde vrijwillig­ers. Na die veiligheid­sproeven moeten vaccins nog twee andere fasen met honderden en duizenden deelnemers doorlopen, die de werking op de echte doelgroepe­n moeten aantonen.

Dat hele proces kan ten vroegste beëindigd worden in twaalf tot achttien maanden. Tenminste, dat was de inschattin­g van experts zoals Anthony Fauci, de adviseur van de Amerikaans­e president Donald Trump. Voor het snelste vaccin dat ooit gecreëerd werd, tegen bof, was vier jaar nodig om het te ontwikkele­n en goed te keuren.

Maar op veel plaatsen is een race aan de gang om nog sneller te gaan. Indien een vaccin dat momenteel getest wordt door de universite­it van Oxford blijkt te werken, zouden volgens de onderzoeke­rs de eerste paar miljoen vaccins in september al beschikbaa­r kunnen zijn.

Terwijl ook ontwikkela­ars gefinancie­rd door de Chinese overheid al aan menselijke proeven toe zijn, lanceerde de Amerikaans­e president Donald Trump ‘Operatie Warp Speed’. Dat programma is erop gericht farmabedri­jven, regeringsa­gentschapp­en en defensie samen te brengen om de ontwikkeli­ngstijd van een vaccin te beperken tot een achttal maanden. Het doel van het project is 300 miljoen vaccins klaar te hebben voor januari, aldus het persbureau Bloomberg.

Bij de Europese Commissie klinkt de hoop dat de VS zich nog zullen aansluiten bij de wereldwijd­e coalitie met de WHO. Dat dit tot nu nog niet gebeurd is, doet de vrees toenemen dat Trump bij de vondst van een vaccin het ‘America First’principe zal hanteren.

Zo komt meer gewicht op de schouders van Europese leiders en filantrope­n als Bill en Melinda Gates terecht: zij moeten de multilater­ale aanpak schwung geven. Cruciaal voor de slaagkanse­n is de samenwerki­ng met de industrie. 70 procent van de

De vrees groeit dat Trump bij de vondst van een vaccin het ‘America First’principe zal hanteren

teams die aan een vaccin werken, komt uit de commerciël­e sector. ‘Zij zullen niet verplicht worden om hun intellectu­ele eigendomsr­echten op te geven’, klinkt het bij de Commissie. Wel zullen ze zich ertoe moeten verbinden hun vaccins breed beschikbaa­r te maken, tegenprijz­en die haalbaar zijn voor de meest kwetsbare landen.

Wereldwijd wordt aan vele tientallen opties voor een coronavacc­in gewerkt. Sommige vaccins worden ontwikkeld op basis van verzwakte of inactieve coronaviru­ssen, andere op basis van andere genetisch gemodifice­erde virussen, nog andere op basis van eiwitten, DNA of RNA. Een handvol van die vaccins wordt inmiddels al getest op mensen. Bij de zoektocht naar een vaccin kunnen talloze problemen opduiken: beloftevol­le exemplaren kunnen uiteindeli­jk niet blijken te werken of ernstige nevenwerki­ngen veroorzake­n. Of het productiep­roces kan gestremd worden door banale problemen, zoals een tekort aan flacons en andere toebehoren.

Maar de vaccins die straks als winnaar uit dat proces komen, kunnen de inzet worden van een internatio­nale machtsstri­jd zonder weerga. Wie controle heeft over de productie en distributi­e van deze silver bullet, kan landen en regeringen voorwaarde­n naar keuze dicteren. Als de eerste vaccins uit China of de VS komen, twee grootmacht­en die op gespannen voet leven, kan dat geopolitie­ke breuklijne­n openrijten. Voor veel regeringen zal het moeilijk zijn om te weerstaan aan de neiging om vaccins voor zichzelf te houden.

Steun van Gates

‘Er is momenteel geen mondiaal systeem om vaccinvoor­raden toe te wijzen. En veel landen die de capaciteit hebben om te produceren op de benodigde schaal, zullen de druk voelen om die voorraad eerst beschikbaa­r te maken voor de eigen bevolking’, zegt Seth Berkley, de ceo van Gavi. Dat is een alliantie die de Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie (WHO), regeringen, filantropi­sche organisati­es en de vaccinindu­strie verenigt om vaccins ook in kwetsbare landen beschikbaa­r te stellen. ‘Daarom is het zo belangrijk dat we mondiale toegangsov­ereenkomst­en hebben voor een vaccin ontwikkeld is.’

Gavi is een partnerorg­anisatie van de donorcoali­tie die de EU samen met de WHO en andere partners op touw zet, om wereldwijd toegang tot het vaccin en medicijnen tegen covid19 te verzekeren.

Willen we de pandemie echt stoppen, zo liet miljardair en filantroop Bill Gates weten op zijn blog, ‘dan moeten we het vaccin beschikbaa­r maken voor bijna elke persoon op de planeet’. De Bill & Melinda Gates Foundation is onderdeel van de donorcoali­tie. ‘Ik denk dat lageinkoms­tenlanden bij de eerste zouden moeten zijn om het te krijgen, omdat mensen daar veel meer risico zullen lopen om te sterven’, aldus Gates. ‘Het vaccin uitrollen in lageinkoms­tenlanden zou miljoenen levens kunnen redden.’

Bovendien waarschuwe­n gezondheid­sexperts dat vaccins, eens ze er zijn, het best eerst afgeleverd kunnen worden aan specifieke groepen: beter wereldwijd gezondheid­swerkers en kwetsbare bejaarden vaccineren dan te beginnen in één land met hoog én laagrisico­groepen.

Zal het ook zo gaan? Gates verwacht het wel van de initiatiev­en die hij mee financiert, maar zeker is hij niet. ‘Bij de meeste vaccins tekenen producente­n een akkoord met het land waar hun fabrieken gesitueerd zijn, zodat dat land als het eerste aan de vaccins kan. Het is onduidelij­k of dit nu ook zal gebeuren’, schrijft Gates. ‘De WHO en nationale gezondheid­sautoritei­ten zullen een distributi­eplan moeten ontwikkele­n, eens we weten waarmee we te maken hebben.’

Maken dat de vaccins eerlijk verdeeld worden en farmabedri­jven ze ook betaalbaar houden, zal de volgende weken en maanden een van de belangrijk­ste taken zijn voor wereldleid­ers.

Janssen Pharmaceut­ica

Waar staat België in de race naar het vaccin? Ons land draagt bij aan initiatiev­en om vaccins breed beschikbaa­r te maken, maar Belgische patiënten staan volgens minister van Volksgezon­dheid Maggie De Block (Open VLD) ook ‘eerst in de rij als er baanbreken­de nieuwe medicijnen op de markt komen’. Dat is te danken aan de aanwezighe­id van internatio­nale farmabedri­jven zoals Janssen Pharmaceut­ica, een dochter van het Amerikaans­e Johnson & Johnson, dat momenteel bezig is met onderzoek naar een covidvacci­n in ons land.

‘Dat sterke ecosysteem zal ook hier belangrijk zijn als er een vaccin tegen het nieuwe coronaviru­s komt’, aldus de minister. ‘We kijken uiteraard ook buiten onze grenzen, zodat we in een vroeg stadium in dialoog kunnen gaan met andere bedrijven. Als er aan de andere kant van de wereld een vaccin wordt gevonden, moeten we dat zo snel mogelijk tot bij onze burgers krijgen.’

In Het Nieuwsblad vertelde Bruno Holthof, de Belgische directeur van de universita­ire ziekenhuiz­en in Oxford, dat er gesprekken zijn tussen België en vaccinontw­ikkelaars in Oxford. Daar wordt het ChAdOx1vac­cin ontwikkeld, een van de kanshebber­s om het eerst gelanceerd te worden.

‘Landen die de capaciteit hebben om het vaccin te produceren, zullen de druk voelen om eerst de eigen bevolking te bedienen’

SETH BERKLEY ceo Gavi

 ?? © photo news ?? In China wordt op verscheide­ne plaatsen gezocht naar een vaccin voor covid19, zoals bij Sinopharm in Peking.
© photo news In China wordt op verscheide­ne plaatsen gezocht naar een vaccin voor covid19, zoals bij Sinopharm in Peking.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium