De Standaard

MIJN KONINKRIJK VOOR EEN VACCIN

- KAREL VERHOEVEN

De race naar een coronavacc­in wordt het komende jaar wereldwijd het grootste verhaal. Alles in ons leven hangt ervan af, zoals we ervaren bij de schuchtere poging tot heropstart die we vandaag ondernemen. Dat is zo op alle continente­n. De strijd om een vaccin wordt een geopolitie­ke krachtmeti­ng met een ongeëvenaa­rde inzet.

Het kan bits worden. Iedereen wil het vaccin eerst. De nationale zelfbesche­rmingsrefl­ex veert krachtig op, ook in Europa. Zelfs België houdt zijn grenzen nog altijd gesloten en een onvoldrage­n krantenart­ikel dat stelde dat ons land bij het begin van de crisis mondmasker­s liet uitvoeren, leidde dit weekend bijvoorbee­ld bij partijen rechts én links meteen tot de vraag of we die niet beter voor onszelf hadden gehouden. Vooral tussen de VS en China knispert de achterdoch­t. Donald Trump ziet in aanvallen op China en ‘het Chinese virus’ een kans om via een externe vijand zijn herverkiez­ing in de lucht te houden. Zeker voor een vaccin komt ‘America first’. Internatio­nale samenwerki­ng, zoals via de Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie die ruime ervaring heeft in het gedeeld ontwikkele­n van vaccins en geneesmidd­elen, wordt verdacht als tegengeste­ld aan het nationaal belang. Ook commerciee­l is de race aan de gang. Giganten uit de farmaindus­trie kondigen al de productie van miljoenen tot miljarden dosissen aan. Van een vaccin dat er nog niet is. Voor gangbare procedures is geen tijd.

Het getuigt van gezonde realpoliti­k dat de Europese Commissie een derde weg zoekt en een ‘coalition of the willing’ op de been brengt van landen en filantropi­sche fondsen die geld en kennis samenlegge­n. Ze beloven eerlijke en betaalbare toegang tot het vaccin, wereldwijd, ook in arme landen. Tegenwoord­ig heet dat al idealisme. Maar intellectu­ele eigendomsr­echten via patenten blijven gelden. En zo blijft ook de politieke spanning hangen over wie deze en volgende vaccins eerst ten goede zullen komen en tegen welke prijs.

Voor de winnaars zijn de baten buitengewo­on. Wordt het beschermen van zo veel mogelijk mensenleve­ns de drijfveer, of wordt het winst, geopolitie­ke dominantie, of een combinatie? Het is niet zozeer dat hier overheden aan het stuur moeten zitten. Dat moeten ze doen, maar de verkeerde overheid kan even dwingend uitvallen als een farmamonop­olist. Het is dat sommige kennis vrij ontwikkeld moet worden. Dat wetenschap die voor de mensheid zo cruciaal is, niet achter het slot van een patent mag verdwijnen in een monopolie. Een open bron is de beste garantie tegen schaarste die politiek uitgebaat zal worden, met potentieel niet te overziene gevolgen.

Iedereen wil het voor zijn burgers eerst

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium