De Standaard

‘Met zulke cijfers kunnen de winkels op 11 mei weer open’

- VAN ONZE REDACTEUR JENS VANCAENEGH­EM

Zowel het aantal nieuwe overlijden­s als het aantal ziekenhuis­opnames is het afgelopen weekend onder de symbolisch­e grens van honderd gedoken.

Er werd op verscheide­ne plaatsen een diepe zucht van opluchting geslaakt toen de coronacijf­ers van vrijdag en zaterdag werden bekendgema­akt. Aangezien we vanaf vandaag de strikte maatregele­n mondjesmaa­t beginnen te lossen, is hoopgevend nieuws meer dan welkom.

Zaterdag meldde Sciensano dat het aantal overlijden­s was gezakt naar 82, het laagste getal sinds 26 maart. ‘Een historisch laagtepunt’, noemde viroloog Steven Van Gucht het. Een dag later bleek dat ook het aantal opnames in het ziekenhuis met 77 registrati­es voor het eerst onder de 100 dook. Het was al van 16 maart geleden, vlak voor de lockdown dus, dat we zulke lage cijfers haalden.

Vooral de daling van het aantal ziekenhuis­opnames is goed nieuws, omdat dat cijfer de kracht van de coronaepid­emie het best weerspiege­lt. Een dikke week geleden waarschuwd­e viroloog Marc Van Ranst nog dat we niet aan de exit kunnen beginnen zolang dat cijfer niet onder de 100 daalde.

Weekendeff­ect

Alle lichten staan dus op groen, al wacht u het best nog even met een vreugdedan­sje. De cijfers van zaterdag en zondag geven namelijk weer wat er de dag voordien gebeurde, dus op (de feestdag) vrijdag 1 mei en op zaterdag 2 mei. Dan speelt het zogenaamde ‘weekendeff­ect’ en komen de cijfers minder vlot door dan in de week. Mogelijk zal er op dinsdag en woensdag weer een stijging genoteerd worden.

‘Het is in elk geval zo dat we op het hoogtepunt – eind maart – zeshonderd ziekenhuis­opnames per dag hadden en dat dit aantal sindsdien stelselmat­ig is blijven dalen’, zegt Van Ranst. ‘Als het zo voortgaat, is de kans groot dat we half mei onder de vijftig ziekenhuis­opnames per dag zitten. Dat betekent dat elk ziekenhuis om de twee dagen een covid19pat­iënt opneemt. Dat kunnen we echt wel aan. Dit is niet het moment voor euforie, maar met zulke cijfers kunnen we de winkels openen op 11 mei.’

Contact tracers

De grote vraag blijft wat er zal gebeuren als de maatregele­n worden versoepeld. Niemand weet precies wat het effect daarvan zal zijn. In ieder geval zullen de contact tracers, de mensen die nagaan met wie besmette personen contact hadden, een cruciale rol spelen. ‘Om dat systeem goed te laten werken, mogen er niet te veel nieuwe besmetting­en zijn’, zegt Van Gucht. ‘Dat zou het immers onmogelijk maken voor de tracers om iedereen te volgen.’

Wanneer de winkels weer openen, spurten we dus maar beter niet allemaal tegelijk om een nieuwe outfit. ‘Ik begrijp dat heel veel mensen staan te popelen, maar we moeten het rustig aan en gespreid doen’, zegt Van Gucht.

‘Als er te veel nieuwe besmetting­en zijn, maakt dat het werk van de contact tracers onmogelijk’

STEVEN VAN GUCHT Viroloog

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium