De Standaard

Parlement eist meer info over export beschermin­gsmateriaa­l

- © getty

De Kamer heeft vragen bij de uitvoer van beschermin­gsmateriaa­l in tijden van schaarste, ook al gebeurde dat volgens de Europese regels.

Sinds 15 maart geldt in de Europese Unie een exportverb­od voor ‘medische persoonlij­ke beschermin­gsmiddelen’. Toch heeft België sinds 15 maart al 284 exportverg­unningen toegekend. Een artikel daarover in De Tijd, zaterdag, met de kop ‘België voerde mondmasker­s uit ondanks tekort in eigen land’ leidde tot felle politieke reacties. Sommige oppositiep­artijen, waaronder de PS, de NVA, Vlaams Belang en Ecolo, reageerden furieus. Ook viroloog Marc Van Ranst vroeg op Twitter om meer uitleg.

De FOD Economie, die de vergunning­en goedkeurde, geeft aan dat 103 vergunning­en werden afgeleverd in het kader van humanitair­e hulp, 116 door contractue­le en commerciël­e verplichti­ngen, 56 door ‘intra company’zendingen en 9 door giften of zendingen naar familieled­en.

Boemerang

Concreet verwijst bevoegd minister Nathalie Muylle (CD&V) in de eerste plaats naar Artsen Zonder Grenzen, dat vanuit Brussel opereert. ‘Dat betekent dat AZG voor heel de wereld vanuit Brussel levert aan artsen die voor hen werken.’ Het gaat behalve mondmasker­s onder meer om schorten en brillen. Daarnaast werden vergunning­en afgeleverd aan Belgische bedrijven die werknemers in het buitenland hebben en aan een commerciee­l bedrijf in België dat een grote leverancie­r is voor het MiddenOost­en. Elke exportverg­unning is daarbij ook gemeld aan de Europese Commissie en geen enkele kreeg volgens de regering een opmerking. Bovendien, benadrukt een regeringsb­ron, ‘is België altijd een transitlan­d geweest’. Beschermin­gsmateriaa­l zomaar confisquer­en zou dus als een boemerang kunnen terugkeren in de toekomst.

Tegelijk weigert de regering de exacte aantallen vrij te geven van het beschermin­gsmateriaa­l dat op die manier ons land verliet. ‘We zullen antwoorden in het parlement als de vragen ons worden gesteld’, klinkt het bij Muylle. Zowel de NVA als de PS blijft benadrukke­n dat ze meer ophelderin­g willen. ‘Welke zendingen waren het, hoeveel en waar gingen ze naartoe? Wij willen klaarheid’, zegt NVAparleme­ntslid Kathleen Depoorter.

 ??  ?? Hoeveel maskers ons land verlieten, wil de regering nog niet zeggen.
Hoeveel maskers ons land verlieten, wil de regering nog niet zeggen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium