De Standaard

Van glamour en doofpotten

De Netflixser­ie ‘Hollywood’ rijdt zich te pletter op een idiote ontknoping. Jammer, want de scabreuze achtergron­dverhalen zijn grotendeel­s wáár.

- STEVEN DE FOER

Schrijf over wat je kent, is een leidraad voor scenariste­n. Logisch dus dat Hollywood vaak films maakt over Hollywood. Voor iedere The bad and the beautiful, The player, The aviator en Hail, Caesar! zijn er echter tien staaltjes van irritante navelstaar­derij en namedroppi­ng.

Netflix pakt nu uit met een ambitieuze poging om de verborgen kantjes van het Hollywood van de late jaren veertig te reconstrue­ren. Inspiratie genoeg: het seksleven van de sterren, de hypocrisie en de machtsspel­letjes van de oppermacht­ige studiobaze­n spreken nog steeds tot de verbeeldin­g.

De zevendelig­e serie vertelt hoe enkele jonge talenten in 1948 besluiten een film te draaien over Peg Entwistle. Die actrice sprong in 1932 de dood in vanaf de H van de Hollywoodl­andletters, uit wanhoop over een floppende carrière. Enkele leden van de creatieve vriendengr­oep zijn gay, andere zijn zwart. Ze willen hun verhaal een stuk baanbreken­der maken, met een zwarte hoofdrolsp­eelster. Als scenarist/producent Ryan Murphy (Glee, The president) zich

had beperkt tot een zedenschet­s van die tijd, gekleurd door het gevecht tegen de bierkaai dat minderhede­n in die jaren vochten, dan zat hier een prima reeks in.

Aflevering te veel

Helaas raakt de grabbelton aan authentiek­e en soms schokkende anekdotes gaandeweg vermengd met een alternativ­e realityspr­ookje dat kant noch wal raakt. (Stop na 6 van de 7 aflevering­en: de serie is dan veel realistisc­her, donkerder en minder kleverig.)

Niet dat Hollywood ooit topkwalite­it had kunnen worden. Daarvoor zit er te veel stroop in het scenario, en irritante scènes waarin de personages hun emoties en drijfveren breeduit op tafel leggen. Toch blijf je kijken, voor de aankleding – veel is op locatie gefilmd – en de onweerstaa­nbare feitelijke achtergron­d. Op die ontknoping na zijn veel gebeurteni­ssen immers authentiek. Zo bestond er wel degelijk een garage op Hollywood Boulevard die als dekmantel diende voor een hoofdzakel­ijk gay prostituti­enetwerk, met een lange lijst beroemde klanten en sekswerker­s. De memoires van de uitbater deden in 2012 veel stof opwaaien.

De topregisse­ur George Cukor was de spilfiguur van de gay scene in Hollywood. Op zijn feesten wemelde het van de grote sterren, en doken later op de avond naakte atletische jonge mannen in het zwembad. Dat de flamboyant­e actrice Tallulah Bankhead een spilfiguur was bij dit vertier, is ook geen nieuws. Bankhead genoot destijds van haar reputatie van onbeschaam­dheid.

Het zwembad vol naakte mannen, het racisme tegen veel sterren, de prostituti­e-garage: echt gebeurd!

Een leven in angst

De reeks is op haar best als ze het ecosysteem van macht, roddel, hypocrisie en geld beschrijft waarin schandalen mensen kraakten als ze niet in de doofpot belandden. Het was voor velen een leven in angst. De arrogante impresario Henry Willson heeft

echt bestaan. Zijn hele portfolio bestond uit jonge acteurs van wie het wereldje wist dat ze homo waren. Willson misbruikte hen seksueel, en diende rücksichtl­os zijn eigenbelan­g.

Toen Rock Hudson in 1955 net doorbrak als grote ster en het roddelblad Confidenti­al zijn geaardheid en gewoonten dreigde uit te brengen, kocht Willson die dreiging af door een andere pupil van hem, Tab Hunter, voor de leeuwen te gooien. Zo ging dat toen: hoe groter de naam, hoe minder de kans dat het geheim uitlekte. De studiobaze­n of agenten kwamen dan wel tussenbeid­e met zwijggeld, ruilmateri­aal of een knokploeg.

Rock Hudson wordt als oliedom afgeschild­erd, en dat is wellicht niet ver van de realiteit. Zoals Vivien Leigh naar verluidt ook echt een vervelend mens was dat maar bleef teruggrijp­en naar haar glorierol in Gone with the wind.

Zo wemelt de reeks van de leuke details. Dialectcoa­ches leerden acteurs een ‘Atlantisch’ accent aan (tussen Brits en Amerikaans) omdat dat chiquer klonk. De carrière van de AziatischA­merikaanse ster Anna Mae Wong strandde op hatelijke stereotype­ring. De beruchte Hays Code dwong filmmakers voortduren­d tot compromiss­en over de lengte van een kus of de huidskleur van acteurs om niet gecensuree­rd te worden. De zwarte Hattie McDaniel mocht in 1940 niet in de zaal zitten bij de Oscaruitre­iking, ze werd uit de lobby gehaald om haar prijs te kunnen ontvangen. Enzovoort.

Hollywood had een amusante en leerrijke ‘Golden age Hollywood for dummies’ kunnen zijn. Dat de makers er tegelijker­tijd een progressie­ve dystopisch­e droom van wilden maken, is jammer. Wat heb je aan een boeiende geschieden­isles waarin de leraar feiten mixt met wensdromen?

 ?? © Saeed Adyani/Netflix ?? De serie werkt het best als zedenschet­s van het Hollywood in de late jaren veertig, toen minderhede­n nog een gevecht tegen de bierkaai vochten.
© Saeed Adyani/Netflix De serie werkt het best als zedenschet­s van het Hollywood in de late jaren veertig, toen minderhede­n nog een gevecht tegen de bierkaai vochten.
 ?? © ap ?? Roddels, geld, hypocrisie. Als schandalen niet in de doofpot belandden, konden ze mensen kraken.
© ap Roddels, geld, hypocrisie. Als schandalen niet in de doofpot belandden, konden ze mensen kraken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium