De Standaard

Samen alleen in het coronathea­ter

- CHARLOTTE DE SOMVIELE © Andreas Etten © Nite Tickets kopen voor ‘Whatchapp’ (start: 6 mei) doe je via De Studio. De tweede en derde aflevering van ‘End meeting for all’ is te zien op 5 en 12 mei (via YouTube).

Zullen Zoomtheate­r, virtuele schouwburg­en en Whatsapppe­rformances de toekomst van de podiumkuns­ten voorgoed veranderen? Voorlopig ziet het er nog niet naar uit. Gelukkig maar.

Het zijn lastige tijden voor theaterlie­fhebbers. Ja, er is het platform ‘Podium aan huis’ waarmee je voorstelli­ngen uit de oude doos kunt herbeleven in je woonkamer. Maar de magische ervaring in het hier en nu valt onmogelijk te capteren.

Het was natuurlijk maar een kwestie van tijd voor theatermak­ers gingen experiment­eren met de live vertelmoge­lijkheden van de media die sinds 13 maart ons leven zijn gaan bepalen. Zo beleefde vorige week Before/After van het Nederlands­e collectief NITE zijn onlineprem­ière in een speciaal gebouwd virtueel theater. Meer dan 4.000 toeschouwe­rs woonden het spektakel bij, dat met negen camera’s enkele uren voor de sluiting van de theaters werd opgenomen.

Voor de voorstelli­ng kon je korte performanc­es ‘bezoeken’, gemaakt door kunstenaar­s in thuisisola­tie. In de bar was er speciaal Nitebier te verkrijgen. Op Zoom waren er afterparty’s. En als je de weg kwijtraakt­e, kon je altijd terecht bij enkele lieve robots in de lobby.

Ecologisch alternatie­f

Ontwerper Martijn Halie maakte voor NITE een knap interactie­f design. Maar hoe je het ook draait of keert: Before/After blijft een technisch hoogstaand­e video van een theatervoo­rstelling. De camera’s zeggen waar je moet kijken, je blik laten ronddwalen is geen optie. Het valt ook op hoe artificiee­l de voorstelli­ng er in 2D uitziet. Acteurs met gekke schmink, pruiken en een indringend­e blik? In de theaterzaa­l is het een code die je met plezier aanvaardt, op scherm wordt dat ‘doen alsof’ al gauw een beetje knullig. Acteren voor de camera is wezenlijk anders dan voor een levend publiek. Toch hoopt regisseur Guy Weizman het platform in de toekomst verder uit te bouwen. Als ecologisch alternatie­f voor internatio­nale tournees heeft het zeker potentieel.

Verstrooii­ng

Mathijs F. Scheepers en Korneel Hamers van het Antwerpse gezelschap Skagen creëerden dan weer een eerste ‘social network’voorstelli­ng op Whatsapp, dat voor de gelegenhei­d omgedoopt werd tot Whatchapp. Wie inschrijft, ontvangt in realtime berichtjes. Een maand lang kun je zo stiekem de ontluikend­e liefde volgen tussen de dyslectisc­he Emmi en de taalpsycho­loog Leo.

Hoe charmant dit vervolgver­haaltje ook is, de grens met spam is dun. Het heerlijke aan theater is net dat het dictatoria­al is. Anderhalf uur word je verplicht om naar iets te kijken, zonder wifi, reclame of pauze. Theater is geheugenku­nst, een oefening in concentrat­ie. Hoe zal het nieuwe digitale theater zich tegen deze aandachtsv­erstrooiin­g wapenen?

En wat met het publiek dat over alles zijn zegje wil doen? ‘Just drop your comments below, we are standby’, zei Guy Weizman nog snel voor de show. Ja, theater is een bijzonder medium omdat het mensen samenbreng­t, maar die houden tijdens een reguliere voorstelli­ng wel lekker gewoon hun mond.

Jaar in quarantain­e

Ook wie Before/After via Zoom bekijkt, moet erbij nemen dat het hele publiek mee in beeld zit en wellicht de helft van de tijd zichzelf zit te observeren. Het Britse collectief Forced Entertainm­ent, al dertig jaar bekend om hun absurde collagestu­kken, maakte die sociale vervreemdi­ng als mediakriti­ek slim tot inzet van hun eerste Zoomvoorst­elling End meeting for all.

‘Can anyone hear me?’ lamenteert actrice Claire Marshall terwijl ze met een grijze pruik op doet alsof ze al een jaar in quarantain­e is. Op het andere scherm maakt haar collega een kubistisch­e montage met flessen gin. Melancholi­sch, alcoholisc­h, is er vandaag nog een verschil? De new togetherne­ss waarmee we in deze coronatijd­en graag dwepen, blijkt toch vooral een kwestie van ‘samen alleen’.

Acteren voor de camera is wezenlijk anders dan voor een levend publiek

 ??  ?? ‘Before/After’: technisch hoogstandj­e maar geen theatererv­aring.
‘Before/After’: technisch hoogstandj­e maar geen theatererv­aring.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium