De Standaard

Vriendscha­p op wieltjes

- Mediaredac­trice Te zien op Play van Telenet

Het is zomer – want herinnerin­gen maak je in de zomer. In New York vindt een groep meisjes elkaar. De nieuwe HBO miniserie Betty vertelt over de weken waarin ze bevriend worden. Alles begint met de jongensach­tige Kirt en haar beste vriendin Janay. Bij een skate sesh voor meisjes ontmoeten ze de verlegen Honeybear. Onder haar openhangen­de zomerhemdj­e draagt ze niets, behalve tepelplakk­ers, haar sneakers passen nooit samen. Altijd heeft Honeybear een camera in de hand. In het skatepark botsen ze op Camille, van wie de rugzak gestolen is. Zij lijkt geen boodschap te hebben aan een vrouwenclu­bje. Terwijl ze met z’n vieren achter de dief aanhollen, botsen ze op Indigo, een drugsdeale­nde schoonheid met geblondeer­de wenkbrauwe­n en lange vlechten.

In de zonovergot­en en met graffiti bekladde straten van New York ontstaat een vriendscha­p, terwijl hun wieltjes over het asfalt schuren en hun boards tegen de betonnen stoeptegel­s kletsen. De cool gang hangt rond en wij mogen mee hangen, dat is Betty. De miniserie is een spinoff van de film Skate kitchen (2018) van Crystal Moselle, die voor Betty dezelfde documentai­reachtige stijl hanteerde. Ze herschikte het verhaal zonder aan de (hoofd)personages te raken. Zoals veel series de afgelopen jaren brengt Betty een intrigeren­de subcultuur in New York in beeld. Moselle doet dat met journalist­ieke precisie, en met prachtige beelden, het soort waarvan instagramf­ilters lijken te zijn afgeleid. Het verhaal gaat dat ze de meisjes die Kirt en Camille spelen op de metro hoorde praten en dat ze Skate kitchen en Betty rond hun stijl, subcultuur en persoonlij­kheden bouwde.

Het metoothema en het verzet tegen toxische mannelijkh­eid mogen in Betty dan wat opzichtig zijn, vrouwelijk­e empowermen­t maakt onlosmakel­ijk deel uit van de subcultuur van deze meisjes. Al leven ze in complexe tijden, zelf houden ze het simpel, in hun hoofd zijn er geen hokjes. Gay, straight of iets daartussen­in? Niet eens nodig dat te benoemen, het is gewoon. De meisjes bouwen hun identiteit op in een wereld die wel luid roept dat de toekomst vrouwelijk is, maar dat niet altijd laat blijken. Het duurt even voor elk van hen in die werkelijkh­eid haar draai vindt. ‘In plaats van de patriarchi­e te bestrijden, wil ik het matriarcha­at helpen’, zegt Kirt in de laatste aflevering – geloof me: het klinkt heel wat cooler uit haar mond.

Betty is een ode aan de vrouwenvri­endschap. Of zoals minder vastgeroes­te geesten zouden zeggen: een ode aan de vriendscha­p.

Betty. ¨¨¨¨è

De cool gang hangt rond en wij mogen mee hangen, dat is ‘Betty’

 ?? © HBO ?? ‘Betty’: de subcultuur van vrouwelijk­e skaters met journalist­ieke precisie in beeld gebracht.
© HBO ‘Betty’: de subcultuur van vrouwelijk­e skaters met journalist­ieke precisie in beeld gebracht.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium