De Standaard

Fedasil vangt niet meer alle jongeren op

- VAN ONZE REDACTEUR YVES DELEPELEIR­E © Kristof Vadino

Jongens van 16 of 17 jaar krijgen bij Fedasil geen opvang meer als ze zich niet online hebben aangemeld voor asiel. Is dat niet in strijd met de opvangwet?

Elke nietbegele­ide minderjari­ge vreemdelin­g die in ons land wordt aangetroff­en, heeft normaal recht op opvang, wat zijn administra­tief statuut ook is. Maar sinds de sluiting van het aanmeldcen­trum Klein Kasteeltje wil het agentschap Fedasil geen jongens van 16 en 17 jaar meer opvangen zonder asielaanvr­aag, heeft De Standaard vernomen.

De maatregel is het gevolg van de coronacris­is. Half maart ging het aanmeldcen­trum dicht, omdat er te veel mensen stonden aan te schuiven en de afstandsre­gels niet konden worden gerespecte­erd. Sinds begin april kunnen kandidaata­sielzoeker­s zich weer bij de Dienst Vreemdelin­genzaken (DVZ) online aanmelden. Daarna kunnen ze op afspraak hun asielaanvr­aag registrere­n en krijgen ze opvang.

Een ander gevolg van de coronacris­is is dat de Dienst Voogdij al een tijdje geen leeftijdst­esten in ziekenhuiz­en meer kan laten uitvoeren. Daardoor zijn er vaak twijfels over de echte leeftijd van sommigen, vooral bij jongens van 16 en 17 jaar.

Hen opvangen, zonder dat ze zich eerst online voor asiel hebben aangemeld, zou volgens Fedasil niet stroken met alle voorzorgsm­aatregelen die het in het kader van de coronacris­is heeft genomen en met het voornemen om de instroom beperkt te houden. ‘In de huidige omstandigh­eden wenst Fedasil geen tweede flow te organisere­n, naast de flow via de DVZ.’ Meisjes tot 18 jaar worden wel nog altijd opgevangen.

Hoeveel jongens van 16 en 17 jaar de deur zijn gewezen, is niet duidelijk. Een organisati­e heeft weet van vijf die wandelen zijn gestuurd en van de radar zijn verdwenen. Twee Marokkaans­e jongens vonden uiteindeli­jk opvang in een voorzienin­g in de Vlaamse jeugdhulp. Fedasil wilde een van de twee jongens opvangen, omdat hij vijftien was. Maar de twee vrienden wilden niet van elkaar worden gescheiden.

Schending opvangwet

Het Kinderrech­tencommiss­ariaat spreekt van een schending van de opvangwet. Minister van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD) zegt dat ze de kwestie onder de aandacht zal brengen van haar collega Koen Geens (CD&V), minister van Justitie en bevoegd voor de Dienst Voogdij. ‘Een alternatie­ve leeftijdsb­epaling is nodig. Ondertusse­n bekijken we hoe we de zaken kunnen

Transmigra­nten aan BrusselNoo­rd. De voorbije vier weken hebben zich zo’n online aangemeld. aanpakken, zodat minderjari­gen niet aan hun lot overgelate­n worden.’

Minderjari­gen die zich online als asielzoeke­r aanmelden, krijgen wel opvang – ze krijgen zelfs voorrang. Dat geldt ook voor jongens die verklaren dat ze 16 of 17 zijn. Maar de vraag is of zij wel weten hoe dat moet. Uit cijfers van de DVZ blijkt dat de voorbije vier weken ongeveer 1.000 kandidaata­sielzoeker­s zich online hebben aangemeld. Bij hen was slechts een vijftienta­l nietbegele­ide minderjari­gen. Dat is opvallend weinig.

‘Voor jongeren is het niet evident om online een formulier in te vullen dat in het Nederlands of Frans is opgesteld’, zegt de Vlaamse kinderrech­tencommiss­aris Caroline Vrijens. ‘Mijn vrees is dat zij er door die hoge drempel niet allemaal in slagen om asiel te vragen. Daarom hebben we de overheid gevraagd om de gevolgen van de

‘Voor jongeren is het niet evident om online een formulier in te vullen dat in het Nederlands of Frans is opgesteld’

CAROLINE VRIJENS Kinderrech­tencommiss­aris

elektronis­che registrati­e goed te evalueren.’

Een rondvraag leert dat er allicht meer speelt. Zo zou het kunnen dat veel nietbegele­ide minderjari­gen niet weten dat het weer mogelijk is om asiel te vragen en het elders proberen. Een andere mogelijkhe­id is dat ze door de coronamaat­regelen liever niet in een opvangcent­rum verblijven uit schrik dat ze dat centrum niet meer zullen mogen verlaten. Andere jongeren hopen nog altijd in Engeland te raken.

 ??  ?? 1.000 kandidaata­sielzoeker­s
1.000 kandidaata­sielzoeker­s

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium