De Standaard

Afrika houdt de adem in

-

Volgens de officiële cijfers van de Africa Centres for Disease Control heeft het coronaviru­s tot dusver relatief weinig slachtoffe­rs gemaakt in Afrika. In de 54 Afrikaanse landen zijn er momenteel 42.713 bevestigde besmetting­en en verloren 1.754 mensen het leven. Dat de bevolking er vaak erg jong is, zou een van de verklaring­en voor de lage cijfers zijn. Zorgwekken­d is wel dat het aantal besmetting­en in een versnellin­g zit: vergeleken met 21 april is er een toename van 81 procent. Die is maar deels te verklaren doordat er meer getest wordt. ZuidAfrika, Egypte, Marokko, Algerije, Nigeria en Kameroen zijn het zwaarst getroffen. Egypte heeft de meeste doden: 415. In andere Afrikaanse landen zijn het voorlopig vooral de zogenaamde vips – rijke inwoners die geregeld naar Europa of de VS reizen – die besmet zijn.

Wel zijn de indirecte gevolgen van de coronacris­is erg zwaar. Tal van landen sloten hun grenzen en legden zware lockdownma­atregelen op. Daardoor viel in veel landen de invoer van voedingsmi­ddelen stil, kunnen landbouwer­s niet naar hun velden en mogen dagloners niet naar hun werk. Onder andere in ZuidSoedan leidt dat nu al tot een beginnende hongersnoo­d.

Daarnaast stokt de invoer van geneesmidd­elen en malarianet­ten, wat een indirecte catastrofe dreigt te veroorzake­n: de Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie waarschuwt dat het aantal malariadod­en dreigt te verdubbele­n naar 769.000 doden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium