De Standaard

In Saint-Tropez worden de superrijke­n wel getest

- JOLIEN DE BOUW

De bewoners van een miljardair­swijk in SaintTrope­z konden zich laten testen op corona, terwijl de Franse ziekenhuiz­en nog steeds tests tekortkome­n.

Zelfs in lockdownti­jden is het leven aan de Côte d’ Azur mooi. Toch voor de gefortunee­rde residenten van Les Parcs de SaintTrope­z. Op dit bewaakte privédomei­n staan 180villa’s (gemiddeld 12 miljoen euro waard) tussen mooi getrimde tuinen, tennisveld­en en zwembaden. Hier gaat het leven zijn gangetje. Tuiniers komen en gaan en de residenten mogen zich vrij bewegen over het 100 hectare grote domein. Een exclusieve bubbel, waarin superrijke­n als LVMHtopman Bernard Arnault (de derde rijkste man ter wereld) en de Egyptische zakenman Mohamed alFayed een stekje hebben. Ook Albert Frère en Jacky Ickx hadden er een buitenverb­lijf.

Maar Les Parcs heeft zich de woede van SaintTrope­z op de hals gehaald. Volgens de lokale krant VarMatin heeft de voorzitter van het domein, JeanLouis Oger – een ondernemer­apotheker die ook een aantal ziekenhuiz­en bezit, er een privécoron­atestcentr­um geïnstalle­erd. De residenten van Les Parcs konden zich er laten testen, tot grote woede van de ‘gewone’ Tropéziens. ‘Wat een voorbeeld van solidarite­it’, verzucht een inwoner in de krant. Ondertusse­n kampen de meeste Franse ziekenhuiz­en – ook dat van SaintTrope­z – met een tekort aan coronatest­s.

Omwonenden die na het uitlekken van het nieuws op de ingangspoo­rt gingen kloppen om getest te worden, werden wandelen gestuurd. Dat het lokale ziekenhuis geen tests heeft, ‘is niet mijn probleem’, klonk het bij Oger, die wel beloofde alle inwoners van SaintTrope­z te testen zodra Frankrijk de lockdown opheft. Volgens Oger werden er alleen bloedtests op immuniteit afgenomen en geen zeldzame covid19tes­ts via de neus. De privétests zouden kaderen binnen een onderzoek van een van zijn bedrijven.

Institut Pasteur

De burgemeest­er van SaintTrope­z, JeanLuc Tuveri, probeerde de gemoederen te bedaren. ‘Het bloedonder­zoek werd –gratis – uitgevoerd bij vrijwillig­e proefperso­nen. Dat gebeurde door een privélabor­atorium en onder toezicht van het Institut Pasteur’, waarnaar de resultaten ook gestuurd zouden worden. Maar het Institut Pasteur, dat instaat voor de ontwikkeli­ng en de toelating van de coronatest­s, zegt van niets te weten en noemt de uitspraken van de burgemeest­er ‘nogal verdacht’.

De lokale gezondheid­sautoritei­t opende een onderzoek. ‘Elk covid19tes­tcentrum moet aan strikte voorwaarde­n voldoen. Wij waren niet op de hoogte van dit lokale initiatief en zullen het dan ook tot op de bodem uitspitten’.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium