De Standaard

Maltese privéboten duwen migranten terug naar Libië

Malta stuurt in het geheim vissersbot­en uit om migranten terug naar Libië te varen. Daar worden ze in detentieka­mpen opgesloten, blijkt uit een onderzoek van de ‘The New York Times’.

- VAN ONZE REDACTEUR KASPER GOETHALS

De rechten van de migranten en vluchtelin­gen die in nood zijn op zee stonden de voorbije maanden even on hold. Anderhalve maand geleden kondigde Malta aan dat het dermate overrompel­d is door de coronacris­is, dat het tijdelijk geen migranten op zee meer zou redden. 150 drenkeling­en die door het Duitse ngoschip Alan Kurdi uit zee werden gehaald, werden overgeplaa­tst naar een Italiaanse quarantain­eboot. Ze weten nog altijd niet of, waar en wanneer ze aan land mogen.

Maar, schrijft The New York Times, in het geheim werden er wel nog reddingsbo­ten uitgestuur­d. Een kleine vloot van privéschep­en werd in april door Malta uitgestuur­d om drenkeling­en op te vissen en ze terug naar Libië te brengen. Malta wil zo voorkomen dat de geredde vluchtelin­gen en migranten een Europese haven bereiken. De Amerikaans­e krant sprak met een van de kapiteins van de schepen, met een vooraansta­and lid van de Libische kustwacht en met een voormalige Maltese overheidsb­eambte die bij het plan betrokken was. Allemaal bevestigen ze het bestaan van het geheime programma. De Maltese overheid zelf weigerde te reageren op het verhaal van The New York Times.

Juridisch drijfzand

Het zou de nieuwste tactiek zijn in een serie maatregele­n die de Europese overheden de afgelopen jaren namen om de grenzen te sluiten. Libië is een land in oorlog. Dat betekent dat het volgens het internatio­naal recht – waartoe alle EUlidstate­n zich verbinden – verboden is om mensen rechtstree­ks naar daar terug te sturen. Maar de komst van 600.000 voornameli­jk Afrikaanse migranten tussen 2014 en 2017 via Libië, deed de overheden op zoek gaan naar andere manieren om de route af te sluiten.

Onder druk van rechtse populisten namen Europese landen de ene na de andere verregaand­e afschrikki­ngsmaatreg­el. Officiële reddingsop­eraties werden teruggesch­roefd en de ngoschepen die ze probeerden te vervangen, werden weggepest. Italiaanse en Maltese havens werden gesloten en andere Europese landen, zoals Frankrijk, weigerden om de rol van aankomstla­nd over te nemen. Elke reddingsop­eratie werd zo een uitputting­sslag, met honderden drenkeling­en die soms wekenlang op een schip vastzaten.

Ondertusse­n werd het de migranten ook moeilijker gemaakt om te vertrekken, door de routes van WestAfrika en de Hoorn van Afrika al in de woestijn dicht te gooien. Er kwam ook steun voor de gewelddadi­ge Libische kustwacht. Ze kreeg materiaal, moderne schepen en opleidinge­n om de vertrekken­de bootjes vroeger te kunnen onderschep­pen.

Malta’s clandestie­ne operatie, met drie privéboten, is de nieuwste stap om de Middelland­se Zee hermetisch af te sluiten. Maar volgens migratieex­perts met wie The New York Times praatte, is zo’n operatie juridisch allesbehal­ve waterdicht. ‘Deze methodes lijken akelig veel op die van de georgani

‘Deze methodes lijken akelig veel op die van de georganise­erde misdaad en zelfs op die van de mensensmok­kelaars’

seerde misdaad en zelfs op die van de mensensmok­kelaars, die door de Europese beleidsmak­ers zo hardnekkig afgewezen worden’, zegt professor Itamar Mann, expert maritiem en vluchtelin­genrecht aan de universite­it van Haifa (Israël). ‘We maken ons ernstig zorgen dat we hier een nieuw patroon zien opduiken, waarbij Maltese overheidsf­unctionari­ssen zelf strafrecht­elijk aansprakel­ijk kunnen zijn, in binnen of buitenland.’

ITAMAR MANN

Expert maritiem- en vluchtelin­genrecht universite­it Haifa

Satelliet uitgeschak­eld

Een eerste geheime operatie met de vissersbot­en vond plaats op 14 april. Een vijftigtal migranten werd toen door twee Maltese boten opgevist in internatio­nale wateren. Volgens de hulporgani­satie Alarm Phone waren er toen al enkele vluchtelin­gen verdronken. De boten, de Dar Al Salam 1 en de Tremar, schakelden daarna hun satellietv­erbinding uit en zetten koers naar Tripoli. Volgens The New York Times werden de migranten en de vluchtelin­gen daar overgebrac­ht naar een van de ergste detentieka­mpen. In december werd het kamp nog bestookt met granaten. De bewoners worden er regelmatig op gruwelijke wijze gemarteld.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium