De Standaard

Iedereen heeft schrik voor de ‘barbaren aan de poort’

- In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

Een gigantisch­e overnamego­lf wordt wellicht de volgende fase van deze ongeziene economisch­e crisis. In de oliesector is die eigenlijk al begonnen. Daar heeft het staatsfond­s van SaudiArabi­ë van de chaos op de markt gebruikgem­aakt om zich tegen extreem gunstige prijzen in te kopen in vier grote Europese oliebedrij­ven: Equinor, Total, Eni en Shell. In één adem verwierf het Saudische fonds ook een belangrijk aandelenpa­kket in de wankelende cruisemaat­schappij Carnival en nam het de leiding van een groep van investeerd­ers die voor 300 miljoen pond de Britse voetbalclu­b Newcastle United overkochte­n.

‘Dat is nog maar een begin’, onthulde een anonieme Saudische official onlangs in de Financial Times. ‘We hebben ook interessan­te overnamedo­elwitten geïdentifi­ceerd in sectoren als logistiek, technologi­e en farma.’ En de Saudi’s zijn niet alleen. Ook de Chinezen kloppen op de poort. ’s Werelds grootste fabrikant van spoorwegma­terieel, het Chinese CRRC, nam vorige week de Duitse locomotiev­enbouwer Vossloh over. Daardoor krijgt de Chinese gigant voor het eerst voet aan de grond in Europa.

In de kantoren van de Europese Commissie in Brussel neemt de zenuwachti­gheid dan ook toe. Commissiev­oorzitter Ursula von der Leyen en haar collega voor Mededingin­g, Margarethe Vestager, waarschuwd­en recent dat de EUlidstate­n tijdens de coronacris­is ‘waakzaam’ moeten zijn voor buitenland­se overnames in strategisc­h belangrijk­e sectoren als de zorg, medisch onderzoek en infrastruc­tuur. Duitsland en Nederland zullen buitenland­se investerin­gen daarin strenger screenen. Beide landen werken ook aan manieren om vijandige overnames tegen te kunnen houden. Als het moet, via een overheidsp­articipati­e met steun van Europa, zoals bij de mislukte poging van Trump om het Duitse biobedrijf CureVac te kopen.

Maar ook elders staan er Barbarians at the gate en groeit de nervositei­t. In India, bijvoorbee­ld, waar de overheid recent al buitenland­se (lees: Chinese) overnames aan banden legde. En in de VS, waar sommige politici nog een stap verder willen gaan. Om kleinere bedrijven en startups tijdens de coronacris­is te beschermen, willen linkse Democraten als senator Elizabeth Warren en Alexandria OcasioCort­ez tijdelijk ‘risicovoll­e’ fusies en overnames verbieden. Dat moet verhindere­n dat kwetsbare bedrijven, die nu met geld van de belastingb­etaler gered worden, een makkelijke prooi worden. Het zou niet de eerste keer zijn dat grote techspeler­s via de overname van een rivaal hun quasimonop­olie vrijwaren. Om nog maar te zwijgen over de echte ‘aasgieren’: privateequ­ityfondsen, die nu al met miljarden klaarstaan om bedrijven voor een prikje op te kopen. Om ze later – eenmaal de economie weer volop draait – met forse winsten van de hand te doen.

De Democraten zien dat niet zitten. Het ruikt te veel naar de vorige crisis: de verliezen voor de staat, de winsten voor de privésecto­r. Veel kans op slagen heeft het wetsvoorst­el (nog) niet. Vanuit de techwereld klinkt het smalend dat ze ‘een kaars met een brandslang willen blussen’. In de Trumpwerel­d is dat wellicht einde discussie.

Van Europa tot de VS werken politici aan nieuwe wetten om vijandige overnames te blokkeren

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium