De Standaard

Europese lobby ruikt de kansen in de crisis

Covid19 wordt door grote bedrijven aangewend om vervelende Europese wetten te vertragen of te vernietige­n, waarschuwt de ngo CEO.

- ANNELIEN DE GREEF © reuters

Op de website van de Europese Commissie kunt u een blik werpen op de afspraken van de commissari­ssen. Thierry Breton, de Europese commissari­s van Interne Markt, sprak in april onder meer met Airbus, Tui, Siemens, H&M, Greenpeace en Google. Didier Reynders, die de rechten van de Europese consumente­n verdedigt, overlegde met het VBO, de internatio­nale luchtvaart­vereniging IATA en Facebook. Steevast gingen de gespreken over ‘de impact van covid19’ en, door het virus, ook steevast ‘via videoverbi­nding’.

Voor de duidelijkh­eid: lobbyen hoort erbij in Brussel en iedereen doet het. Zeker nu de economie door het nieuwe coronaviru­s een mokerslag krijgt, zijn de politieke beslissing­en in Brussel belangrijk­er dan ooit. Maar Corporate Europe Observator­y (CEO), een ngo die strijdt tegen de macht en de invloed van grote bedrijven op de Europese besluitvor­ming, waarschuwt in een rapport voor ‘coronawash­ing’. De lobbyisten in Brussel zijn dan wel veroordeel­d tot virtueel werken, ze ruiken kansen om wetten en initiatiev­en die hen al langer niet zinnen, door de crisis te vertragen of te vernietige­n. Of zoals CEO het stelt, voor hen is het never waste a good crisis.

Meer soepelheid

Vooral de Green Deal, die het paradepaar­dje van de nieuwe Europese Commissie van Ursula von der Leyen moest worden, dreigt een belangrijk doelwit te worden. De ngo citeert uit brieven die recent naar de Europese Commissie gestuurd werden. Zo schreef het machtige BusinessEu­rope, dat de belangen van Europese

Frans Timmermans kreeg de vraag om de bedrijven verdedigt, in de aanloop naar de Europese top van maart een brief naar Charles Michel met de vraag om bepaalde regels uit te stellen. Gezien de flexibilit­eit die toegepast wordt rond de Europese regels over staatssteu­n of de begrotings­discipline, kan er ook meer soepelheid komen rond andere regels, om de bedrijven een kans op overleven te bieden, klonk het. Europese initiatiev­en die niets te maken hebben met de coronacris­is worden beter in de ijskast gestopt. In april volgde een brief aan Frans Timmermans met een concreet lijstje van initiatiev­en en wetten, waaronder de klimaatwet­ten – een cruciaal onderdeel van de Green Deal – en de wetten rond de luchtvervu­iling door de industrie.

Ook de Europese luchtvaart­maatschapp­ijen proberen te ontsnappen aan de klimaatdoe­lstellinge­n (DS 15 april). Zeker nu de regeringen een voor een met een reddingsbo­ei komen, dringt de vraag naar de voorwaarde­n zich op. De lidstaten hebben echter oren naar de verzuchtin­gen van hun kroonjuwel­en. Vorige week nog drong de Belgische regering er, samen met andere lidstaten, op aan om af te stappen van de verplichte terugbetal­ing van vliegticke­ts en zo faillissem­enten te vermijden (DS 30 april). Van de autobouwer­s tot de techreuzen, voor iedereen staat er veel op het spel. Vragen staat vrij, het wordt uitkijken wie ook echt zijn slag thuishaalt.

Vooral de Green Deal, die het paradepaar­dje van de nieuwe Europese Commissie moest worden, wordt geviseerd

 ??  ?? klimaatwet­ten wat uit te stellen.
klimaatwet­ten wat uit te stellen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium