De Standaard

Processie met drie mensen

-

HAUTHEM/HOEGAARDEN I Terwijl de SintCathar­inaprocess­ie in Hauthem altijd een massa volk op de been heeft gebracht, bleef ze gisteren door de coronacris­is beperkt tot drie mensen.

Pastor Liesbeth Goris en priester Andy Penne droegen in de SintCathar­inakapel de mis op zonder volk. Aan de poort hing een bordje met uitleg over het gebouw uit de veertiende eeuw en het leven van Catharina van Alexandrië. ‘Aanroepen tegen allerlei kwalen van mensen en vee’, staat er. Bedevaarde­rs konden meteen in de kapel terecht om verlossing te vragen van covid19. De kapel bleef de hele dag open, maar meer dan twee mensen tegelijk waren niet toegelaten.

De mis kon worden gevolgd via het internet. Priester Penne uit Nieuwrode droeg na de mis het sacrament langs het gewone processiet­raject tot aan ‘de blok’ aan de ‘kabien’, in het gezelschap van pastor Liesbeth Goris met het Catharinab­eeld en trommelaar Jan Van Parijs.

Veel beweging was er in het dorp niet. Sommige inwoners waren ingegaan op de oproep om een heiligenbe­eld met wat bloemen, een kaars of kruis voor het raam of aan de gevel te plaatsen. Het gezin van Filip Van de Veire had er werk van gemaakt. ‘Uit devotie’, zeggen Filip, zijn vrouw Joy en zonen Jonathan, Thomas en Alexander. ‘Wij gingen vroeger altijd naar de mis in de kapel.’

Liesbeth Goris verwacht hetzelfde scenario voor de SintErmeli­ndisproces­sie op 1 juni in Meldert en de SintEvange­list Processie (7 juni) in Hoksem.

 ?? © fg ?? De processie trok door Hauthem met alleen trommelaar Jan Van Parijs, pastor Liesbeth Boris en priester Andy Penne.
© fg De processie trok door Hauthem met alleen trommelaar Jan Van Parijs, pastor Liesbeth Boris en priester Andy Penne.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium