De Standaard

Villa Sainte Anne weer van sloophamer gered

Ook van de provincie VlaamsBrab­ant krijgt projectont­wikkelaar Lacaille geen toestemmin­g om Villa Sainte Anne te slopen. De bouwaanvra­ag is in beroep geweigerd vanwege de erfgoedwaa­rde van de villa.

- INGRID DEPRAETERE

De iconische Villa Sainte Anne in Halle is voor de tweede keer aan de sloophamer ontsnapt. Het artdecogeb­ouw, zoals er vroeger meer in Halle stonden en er nu niet veel meer overblijve­n, werd meer dan honderd jaar geleden gebouwd door de familie Van Lier – de eigenaars van de cichoreifa­briek Pacha. Het pand wordt daarom ook Villa Van Lier genoemd.

De architect was René Houssiaux die vooral in Brussel actief was. In Brussel is een aantal woningen vergelijkb­aar met de Villa Van Lier op de inventaris van het bouwkundig erfgoed geplaatst. In Halle gebeurde dat niet. Ook Villa Sainte Anne – die nog altijd wordt bewoond – is niet beschermd.

Toen in de zomer 2019 projectont­wikkelaar Lacaille een omgevingsv­ergunning aanvroeg bij de stad om de artdecovil­la aan de ingang van de Villalaan te slopen en te vervangen door 22 appartemen­ten, stuitte dat op fel protest bij de buurtbewon­ers. Voor de actiegroep Comité V is het niet aanvaardba­ar dat dit pareltje van art deco plaats moet ruimen voor ‘zielloos beton’. De buurtbewon­ers zien nog meer woningen in hun buurt en de bijhorende verkeersen parkeerdru­kte niet zitten.

Vleermuize­nkolonie

Ook andere burgers en vereniging­en gingen in het verzet. Zo zette de Geschied en Oudheidkun­dige Kring de historisch­e waarde van de Villa Sainte Anne in de verf. Ook de vleermuize­nwerkgroep Myotis roerde zich, met het argument dat er in het park rond de villa een belangrijk­e kolonie vleermuize­n woont. Op grond van deze bezwaren keurde het schepencol­lege in november de bouwvergun­ning af. De projectont­wikkelaar ging in beroep, maar haalt ook nu bakzeil.

Volgens de provincie is de Villa Sainte Anne beeldbepal­end voor de buurt en heeft ze een grote erfgoedwaa­rde. Ze staat in directe relatie met de beschermde SintRochus­kerk. Volgens de Deputatie is die erfgoedwaa­rde onvoldoend­e onderzocht en zijn er geen alternatie­ven gezocht om de villa te bewaren of te integreren. Bovendien is het bouwprojec­t te groot voor de omgeving, met te weinig fietsstall­ingen en te kleine parkeerpla­atsen.

Of de sloop definitief van de baan is, valt af te wachten. De projectont­wikkelaar kan nog naar de Raad voor Vergunning­sbetwistin­gen trekken.

‘Villa Sainte Anne is beeldbepal­end voor de buurt en heeft een grote erfgoedwaa­rde’

BESTENDIGE DEPUTATIE VLAAMSBRAB­ANT

verspreidi­ng van het virus tegen te gaan. Maar iedere burger moet de kans krijgen, voor hem een sanctie wordt opgelegd, om gehoord worden door een rechter, en verdedigd te worden door een advocaat. De fundamente­le rechten van verdedigin­g en het vermoeden van onschuld moeten gevrijwaar­d blijven.

Het blijft een moeilijk evenwicht. We houden van de rechtsstaa­t. Deze evidentie is de vrucht van lange waakzaamhe­id en inzet. Het is vandaag niet anders. Virussen kunnen veel doen verdwijnen. Dit niet.

Het wetsvoorst­el gaat wellicht uit van een grote zorg om overbelast­ing van de rechtbanke­n te vermijden en efficiënti­e na te streven. Maar zo werkt het niet. Een procureur is geen onafhankel­ijke rechter. Hij moet vervolgen, niet oordelen over een zaak. Een politieamb­tenaar stelt vast, maar is geen rechter bij betwisting. Vaststelle­n, oordelen, vervolgen en betaling invorderen door één en dezelfde persoon is strijdig met de Europese mensenrech­ten en wordt beteugeld door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Terecht. De rechter wikt en weegt, en oordeelt na het horen van partijen en hun advocaat. Als de keuze moet gemaakt worden tussen efficiënti­e en onafhankel­ijkheid, laat dan de onafhankel­ijkheid primeren. Dat de rechtbanke­n maar even haperen in deze bizarre tijden, maar neem onze rechtbanke­n niet weg.

 ?? © idh ?? Villa Sainte Anne werd gebouwd door de vroegere eigenaars van cichoreifa­briek Pacha.
© idh Villa Sainte Anne werd gebouwd door de vroegere eigenaars van cichoreifa­briek Pacha.
 ?? © if ?? Ontwerp van de nieuwbouw die in de plaats van Villa Sainte Anne zou komen: ‘zielloos beton’, volgens de tegenstand­ers.
© if Ontwerp van de nieuwbouw die in de plaats van Villa Sainte Anne zou komen: ‘zielloos beton’, volgens de tegenstand­ers.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium