De Standaard

Martinez wordt machtigste man in ons voetbal

-

Roberto Martinez (46) wordt met zijn nieuwe contract als bondscoach een van de bestbetaal­de en machtigste mannen in het Belgische voetbal. Behalve bondscoach wordt hij namelijk ook officieel technisch directeur van de voetbalbon­d.

Nooit verdiende een bondscoach zoveel geld: 3 miljoen euro per jaar tot 31 december 2022. Nooit kreeg hij ook zoveel macht. In het nieuwe contract van Martinez is opgenomen dat hij technisch directeur wordt. Een functie die hij sinds het vertrek van Chris Van Puyvelde naar China anderhalf jaar geleden al uitoefende. Nu is dat ook in een contract gegoten en verantwoor­dt dat daarmee een beetje zijn hoge salaris.

Dat betekent dat Roberto Martinez de toekomst van ons voetbal kan uittekenen, van de jeugdploeg­en over de beloften tot uiteraard de Aploeg. Hij heeft het laatste woord over de aanstellin­g van de coaches en zal ook evalueren hoe er gewerkt wordt met de beste spelers uit de nationale jeugd. De dubbele baan leidt tot de dubbelzinn­ige situatie dat hij mee over zijn eigen ontslag kan beslissen en zijn opvolger kan aanduiden.

Het wordt een drukke periode voor de bondscoach. Tot het einde van zijn contract staan er twee toernooien op het programma: het EK in junijuli 2021 en het WK in novemberde­cember 2022. Ondertusse­n moeten ook de voorronde van de Nations League in september tot november en de WKvoorrond­e vanaf maart 2021 worden afgewerkt.

In het contract is een opstapclau­sule opgenomen voor wanneer er een club met een interessan­t voorstel komt. De bondscoach kan dan, na het betalen van een vergoeding, opstappen.

De voetbalbon­d en Martinez willen nog niet reageren omdat het contract nog niet is getekend, maar alle partijen gaan ervan uit dat dit op korte termijn zal gebeuren, als de laatste ‘technische fiscalitei­t’ is afgewerkt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium